Mało!!!!! Haha i nic się nie zmienia, ciężko!!!!! I nic się nie zmienia hihi pozdrawiam i życzę wytrwałości Panu administratorowi.
Odpowiedz
Policja mieszkaniówkę ma już podpisaną łącznie z prezydentem a my 16 tego spotkanie w sprawie dalszych ustaleń.Ładny poślizg mamy .Oby ten poślizg nie trwał do przyszłego roku albo dłużej.
Odpowiedz
Połowa października ludzie!!

Spotkanie odbędzie się 16 października 2025 r. o godz. 13:00 w siedzibie Ministerstwa Sprawiedliwości z udziałem Ministra Sprawiedliwości Waldemara Żurka oraz Podsekretarz Stanu Marii Ejchart.

Podczas posiedzenia planowane jest omówienie m.in.:

projektu ustawy o zmianie ustawy o Służbie Więziennej wprowadzającego świadczenie mieszkaniowe,
projektu ustawy o ustanowieniu „Programu modernizacji Służby Więziennej w latach 2026–2029”.
Załączamy pełną treść pisma z Ministerstwa Sprawiedliwości z dnia 10 października 2025 r.

I po co tyle razy się spotykać raz było wszystko powiedziane jak ma to wszystko wyglądać a oni ciągle nie potrafią nic załatwić. Już powinni karpiowe mieć uszykowane do podziału podwyżki też powinny być dopinane a tu co mieszkaniówki od maja nie potrafią. Czy związki nie mogą w prost powiedzieć idziemy na L4 zagrajmy ich bronią nawet jeśli pójdzie 20% to i tak to sparaliżuje wszystko.
Odpowiedz
(11-10-2025, 13:22 )Pablo123 napisał(a):
(09-10-2025, 20:30 )kapseleK napisał(a): Wniosek po komentarzach f-szy nasuwa się jeden, dobrze że są osoby, które pomimo niskich zarobków godzą się na kontynuację swojej pracy w sklepach, urzędach itp. bo byście mieli wielki problem z wydawaniem tych swoich pieniędzy. To że zarabiasz więcej nie upoważnia Cię jeden z drugim do wyśmiewywania się i stawiania siebie ponad. To,że masz w kieszeni więcej pieniędzy nie oznacza atomatycznie więcej doświadczenia i wiedzy. Niejeden f-sz korzysta z doświadczenia starszego stażem cywila i docenia że ma taka możliwość. A Wy reagujecie na nasze wpisy , jakby ktoś kazał Wam  z własnej kieszeni płacić. Jeśli Ty masz poczucie , że dobrze wykonujesz swoją pracę i ja też nie mam sobie nic do zarzucenia to dlaczego nie możemy być wynagradzani porównywalnie. Może nie odnalazłbym sie jako ochroniarz, ale w innym dziale jestem specjalistą w swojej dziedzinie, gdzie Ty pewnie miałbyś problem.Administracja zbija nadgodziny dla ochrony, odwrotnie już tak ne działa. Naliczysz sobie sam uposażenie, zaksięgujesz wydatki, rozliczysz materiałówkę, wprowadzisz decyzje kadrowe, wiesz czym sie zajmuje depozyt, przyjmiesz i rozdzielisz korespondencję w sekretaracie, wydasz leki i tak dalej...............? Każdy w tej jednostce pełni jakąś rolę, nie będzie ona funkcjonowała tylko z samymi ochroniarzami. Ty chcesz zarabiać, ja też.

Brawo dla Ciebie. Przykład, że są tu jednak normalni ludzie.

W pewnym sensie racje masz ale nie do końca.
Wiadomo ze ochrona nie zastąpi np. księgowego i nie przeleje pieniędzy ale księgowy też nie zastępuje oddziałowego tylko robi na pomocniku to co mu oddziałowy każe. Równie dobrze oddziałowy może iść do ewidencji penitu finansów i robić podstawowe rzeczy takie które nowy fsz zaczynający pracę.
Ale jeżeli piszesz o lekach to w krzywańcu wydaje ochrona więc jednak ci ochroniarze potrafią kogoś zastąpić.
Odpowiedz
(10-10-2025, 5:16 )Człowiek z lasu napisał(a):
(09-10-2025, 16:39 )Krycha1 napisał(a):
(08-10-2025, 19:18 )kapseleK napisał(a): Ale byłoby ekstra, gdyby z puli na mieszkaniówkę przekazać na dodatkowe środki dla pracowników cywilnych Dodgy Smile
Dokładnie ?
Związki wysłały pismo do premiera oczywiście tylko o mieszkaniówkach a o pracownikach cywilnych to już zapomnieli .

Ilu cywili zrzesza związek zawodowy? Ilu było na proteście?

Raz udało się pojechać ? nie zapominajmy że mimo wszystko pracowników cywilnych jest zdecydowanie mniej.Ale jestem pewny że trochę nas w związkach ??? 
Ludzie czemu w was tyle jadu ???
Odpowiedz
(09-10-2025, 20:30 )kapseleK napisał(a): Wniosek po komentarzach f-szy nasuwa się jeden, dobrze że są osoby, które pomimo niskich zarobków godzą się na kontynuację swojej pracy w sklepach, urzędach itp. bo byście mieli wielki problem z wydawaniem tych swoich pieniędzy. To że zarabiasz więcej nie upoważnia Cię jeden z drugim do wyśmiewywania się i stawiania siebie ponad. To,że masz w kieszeni więcej pieniędzy nie oznacza atomatycznie więcej doświadczenia i wiedzy. Niejeden f-sz korzysta z doświadczenia starszego stażem cywila i docenia że ma taka możliwość. A Wy reagujecie na nasze wpisy , jakby ktoś kazał Wam  z własnej kieszeni płacić. Jeśli Ty masz poczucie , że dobrze wykonujesz swoją pracę i ja też nie mam sobie nic do zarzucenia to dlaczego nie możemy być wynagradzani porównywalnie. Może nie odnalazłbym sie jako ochroniarz, ale w innym dziale jestem specjalistą w swojej dziedzinie, gdzie Ty pewnie miałbyś problem.Administracja zbija nadgodziny dla ochrony, odwrotnie już tak ne działa. Naliczysz sobie sam uposażenie, zaksięgujesz wydatki, rozliczysz materiałówkę, wprowadzisz decyzje kadrowe, wiesz czym sie zajmuje depozyt, przyjmiesz i rozdzielisz korespondencję w sekretaracie, wydasz leki i tak dalej...............? Każdy w tej jednostce pełni jakąś rolę, nie będzie ona funkcjonowała tylko z samymi ochroniarzami. Ty chcesz zarabiać, ja też.

Brawo dla Ciebie. Przykład, że są tu jednak normalni ludzie.
Odpowiedz
(09-10-2025, 10:56 )zzz napisał(a):
(08-10-2025, 20:00 )kapi5 napisał(a): Panie Administratorze proszę o ustosunkowanie się do informacji iż w dniu dzisiejszym Prezydent RP podpisał mieszkaniówkę dla MSWiA? Chciał bym przeczytać, że podpisał mieszkaniówkę MSWiA oraz mieszkaniówkę dla służby podległej MS- jednak tak się nie stało. Czy nowy przewodniczący ZZ ma zamiar zareagować na to nierówne traktowanie funkcjonariuszy SW?
Jak miał podpisać dla nas jak nasz projekt trafił 3 miesiące później do legislacji, musi przejść całą procedurę

A czy to jest Nasza wina że dopiero teraz trafił do legislacji? Uważam, że skoro rządzący w MSWiA potrafili to ogarnąć to Nasi też powinni, nie sądzisz?
Odpowiedz
Zaczyna robić się ciekawie w sprawie mieszkaniówki.Nie myślałem ,że zostaniemy wystawieni do wiatru w tak bezczelny sposób.Z jednej strony ciągle zapewnienia ,że bedzie z drugiej strony kompletny zastój w procedowaniu dalszym przepisów.Smutne jest to jak mało możliwości mamy żeby o to zawalczyć.Totalna ignorancja ze strony rządu.
Odpowiedz
(08-10-2025, 19:18 )kapseleK napisał(a): Ale byłoby ekstra, gdyby z puli na mieszkaniówkę przekazać na dodatkowe środki dla pracowników cywilnych Dodgy Smile
Dokładnie ?
Związki wysłały pismo do premiera oczywiście tylko o mieszkaniówkach a o pracownikach cywilnych to już zapomnieli .

Ilu cywili zrzesza związek zawodowy? Ilu było na proteście?
Odpowiedz
Kiedy idziemy na zwolnienie? Tak trudno wyznaczyć jakiś konkretny termin w którym wszyscy pokażemy na co nas stać?
Odpowiedz
Witaj Kapselek to teraz wyleją na ciebie hejt hahah Ci wiecznie niezadowoleni i zmęczeni życiem haha nawet jak wstają to już mają uciągniętą mordkę, Większa połowę tego środowiska nie Zrozumiesz hihi ile pieniędzy byś im nie dał to wiecznie Mało haha ja dla nich wraz z moimi argumentami byłem trollem lub niewygodnym forumowiczem. Przepracowałem do pełnej i nie narzekałem, cieszyłem się każdym dniem nawet kiedy wiał mi wiatr w twarz a słusznie napisałeś nikt nikogo nie trzyma więc mogą się zwolnić. Pozdrawiam normalnych i dobrych chłopaków a reszta niech płacze w poduchę bo Mało i Źle  haha zwykle chłopki…….
[/quote]

Przepracowałeś do pełnej w czasach, gdy nie było kamer ...?
Odpowiedz
Nie da się podzielić księgi gości na forum dla cywili i forum dla funkcjonariuszy, skoro każdy ma inne bolączki, którymi chce się podzielić, bez słów krytyki, bardziej jako wsparcie?
Odpowiedz
Wniosek po komentarzach f-szy nasuwa się jeden, dobrze że są osoby, które pomimo niskich zarobków godzą się na kontynuację swojej pracy w sklepach, urzędach itp. bo byście mieli wielki problem z wydawaniem tych swoich pieniędzy. To że zarabiasz więcej nie upoważnia Cię jeden z drugim do wyśmiewywania się i stawiania siebie ponad. To,że masz w kieszeni więcej pieniędzy nie oznacza atomatycznie więcej doświadczenia i wiedzy. Niejeden f-sz korzysta z doświadczenia starszego stażem cywila i docenia że ma taka możliwość. A Wy reagujecie na nasze wpisy , jakby ktoś kazał Wam z własnej kieszeni płacić. Jeśli Ty masz poczucie , że dobrze wykonujesz swoją pracę i ja też nie mam sobie nic do zarzucenia to dlaczego nie możemy być wynagradzani porównywalnie. Może nie odnalazłbym sie jako ochroniarz, ale w innym dziale jestem specjalistą w swojej dziedzinie, gdzie Ty pewnie miałbyś problem.Administracja zbija nadgodziny dla ochrony, odwrotnie już tak ne działa. Naliczysz sobie sam uposażenie, zaksięgujesz wydatki, rozliczysz materiałówkę, wprowadzisz decyzje kadrowe, wiesz czym sie zajmuje depozyt, przyjmiesz i rozdzielisz korespondencję w sekretaracie, wydasz leki i tak dalej...............? Każdy w tej jednostce pełni jakąś rolę, nie będzie ona funkcjonowała tylko z samymi ochroniarzami. Ty chcesz zarabiać, ja też.
Odpowiedz
(09-10-2025, 14:52 )Jacek Jacek napisał(a):
(09-10-2025, 5:00 )kapseleK napisał(a): Do wszystkich funkcjonariuszy , którzy mają jakiekolwiek problemy i jest im źle    ZWONIJCIE SIĘ,  Biedronka, Lidl,Castorama, petenci w urzędach czekają na Was!!!!

Jak to ładnie się czyta. Tacy właśnie są cywilni pracownicy w SW do munduru NIE bo kupa roboty no i trzeba mieć jeszcze odwagę spojrzeć skazanemu prosto w oczy kasę tak chętnie i nic więcej. Idź teraz do taty czy wujka wypłaca się tylko nie zapomnij wsiąść zabawek z piaskownicy KAPsELKU Smile. Tylko uswiadomiłeś wszystkim na tym forum czym podkreślam CZYM jesteś 0
 Nie wrzucajcie wszystkich do jednego worka!! Jestem też pracownikiem cywilnym na stanowisku wychowawcy. Nie boję się kupy roboty, rozmawiam ze skazanymi i robię to co do mnie należy bez żadnej taryfy ulgowej. Do munduru przejść miałem już w ciul czasu temu ale niestety nie jestem plecakiem i to,że mam sam oddział , dyżury w weekendy i święta, zdarzały się i pełne 7 dni w pracy nie jest jak widać żadnym plusem dla mnie . Zawsze jest wymówka,bo etaty, bo cywil nie może brać udziału w rekrutacji wewnętrznej i tym samym przejść w mundur . Także nie mówcie o wszystkich przez pryzmat jednego człowieka.
Odpowiedz
Dokładnie ?

Dobrze że za marzenia się nic nie płaci ?
Odpowiedz
(09-10-2025, 10:28 )rawablus napisał(a):
(09-10-2025, 5:00 )kapseleK napisał(a): Do wszystkich funkcjonariuszy , którzy mają jakiekolwiek problemy i jest im źle    ZWONIJCIE SIĘ,  Biedronka, Lidl,Castorama, petenci w urzędach czekają na Was!!!!
I wiesz co bedzie jak pójdą ? W dalszym ciągu będą zarabiać więcej od Ciebie płaczku.

Dokładnie nawet kasjer w Biedronce ma więcej niż cywil a magazynier lub kierownik dwa razy hehehe. KAPsELKU spróbuj tam tylko z góry wiedz że tam trzeba fizycznie trochę porobić oby tobie nie zaszkodziło .
Odpowiedz
(08-10-2025, 9:38 )nietakamllodafszka napisał(a):
(07-10-2025, 22:10 )Pracownik cywilny napisał(a): Zapomniałaś. Podstawą ekosystemu jest OSADZONY gdyby nie oni nie miałabyś gdzie pracować i faktycznie musiałabyś pracować w byle jakiej pracy za minimum brutto 4666 zł na rękę ok 3600 zł i bez tych 2000 zł netto.  Gdyby osadzeni  byli grzeczni w zyciu  to oddzialowy,   wychowawca i  kadrowy nie wspominajac o sluzbie zdrowia, ewidencji finansach i kwarermistrzach nie mieli by miejsca pracy Nie masz pojęcia o czym piszesz. Ale masz wielkie ego.  A ekosystem to funkcjonalna całość  składająca się z żywych organizmów  ich nieożywionego środowiska  które wzajemnie na siebie wpływają twarzac dynamiczny uklad z przepływem energii i obiegiem materii. Trzeba znać pojęcia i je właściwie używać.  Ty nigdy tutaj nie napisałaś dobrego słowa. A fakt że pracownicy cywilni piszący o swoich zarobkach napawa cię  pustym śmiechem. Niedobrą kobieta jesteś.... pora na emeryturę skoro nie taka młoda. I jeszcze jedno w Twoim domu nie ma cywili  wszyscy na mundurze ? Z pradziada?  Każde pokolenie? Prawdopodobnie twoja kasa to ok 10 tysięcy brutto po 20 latach

Dla mnie podstawą systemu jest jednak funkcjonariusz Smile ale jak widać każdy ma swoje priorytety Smile

Przed przyjęciem się do służby (a to już ponad 20 lat temu) zarabiałam dwukrotność zarobków szeregowego, jednak kierowałam się prawami emerytalnymi, a nie pieniędzmi. Jednak przez kolejne lata służby dorabiałam, ponieważ miałam taką możliwość. Wyobraź sobie, że na chwilę obecną pracując (dorabiając) w pewnej firmie na pół etatu mam większe dochody niż Ty na pełnym etacie jako pracownik cywilny. Więc to chyba świadczy o Tobie, że godzisz się w tych czasach na pracę za takie pieniądze.

Jestem jedyną mundurową w rodzinie na chwilę obecną i 3 pokolenia wstecz.

Nie wiem ile zarabiam brutto, ale netto prawie dwukrotność tego co Ty - nie powinno to być dla Ciebie zaskoczeniem skoro też już kilka lat robisz w tej firmie i możesz spytać kolegów ile zarabiają.

A teraz powiedz ile dni spędziłeś w konwoju z osadzonym? 

Ile miałeś nocek?

Ile służb z bronią?

Ile razy brałeś udział w interwencji?

Ile razy używałeś spb?

Ile razy byłeś na odprawie i byłeś pytany z przepisów?

Ile razy byłeś wzywany na dodatkowa służbę?

Ile weekendów i świąt przepracowałeś?

Ile razy byłeś na strzelaniach?

Ile razy na szkołach/szkoleniach/kursach długie tygodnie lub miesiące poza domem?

Ile razy byłeś w kilku miesięcznej delegacji w innej jednostce?

Pozdrawiam i życzę Ci podwyżki.

.... są to najlepsze momenty w Twoim życiu... 
"....... ze szczególnym uwzględnieniem poszanowania godności ludzkiej oraz z dbałością o dobre imię służby.".
 Priorytetem w moim życiu jest zdrowie .
Odpowiedz
Dokładnie ?
Odpowiedz

Jak to ładnie się czyta. Tacy właśnie są cywilni pracownicy w SW do munduru NIE bo kupa roboty no i trzeba mieć jeszcze odwagę spojrzeć skazanemu prosto w oczy kasę tak chętnie i nic więcej. Idź teraz do taty czy wujka wypłaca się tylko nie zapomnij wsiąść zabawek z piaskownicy KAPsELKU Smile. Tylko uswiadomiłeś wszystkim na tym forum czym podkreślam CZYM jesteś 0
Odpowiedz

Ok, zwalniam się i przenoszę do Lidla. 
A nie, czekaj... 
A kim Ty jesteś żeby nam mówić co mamy robić? Smile
W pracy i domu Cię nikt nie słucha, więc tu szukasz poklasku? Smile
Odpowiedz
(08-10-2025, 18:26 )oficer bez znaczenia napisał(a): Dramatyczna atmosfera w OSSW Kikity - pomóżcie nam w końcu.. BK liczymy na was.
Co tam w tych Kikitach rozwiń temat? Piszesz z perspektywy słuchacza czy pracownika/funkcjonariusza pełniącego tam służbę?
Odpowiedz

Witaj Kapselek to teraz wyleją na ciebie hejt hahah Ci wiecznie niezadowoleni i zmęczeni życiem haha nawet jak wstają to już mają uciągniętą mordkę, Większa połowę tego środowiska nie Zrozumiesz hihi ile pieniędzy byś im nie dał to wiecznie Mało haha ja dla nich wraz z moimi argumentami byłem trollem lub niewygodnym forumowiczem. Przepracowałem do pełnej i nie narzekałem, cieszyłem się każdym dniem nawet kiedy wiał mi wiatr w twarz a słusznie napisałeś nikt nikogo nie trzyma więc mogą się zwolnić. Pozdrawiam normalnych i dobrych chłopaków a reszta niech płacze w poduchę bo Mało i Źle  haha zwykle chłopki…….
Odpowiedz
(08-10-2025, 20:00 )kapi5 napisał(a): Panie Administratorze proszę o ustosunkowanie się do informacji iż w dniu dzisiejszym Prezydent RP podpisał mieszkaniówkę dla MSWiA? Chciał bym przeczytać, że podpisał mieszkaniówkę MSWiA oraz mieszkaniówkę dla służby podległej MS- jednak tak się nie stało. Czy nowy przewodniczący ZZ ma zamiar zareagować na to nierówne traktowanie funkcjonariuszy SW?
Jak miał podpisać dla nas jak nasz projekt trafił 3 miesiące później do legislacji, musi przejść całą procedurę
Odpowiedz
I wiesz co bedzie jak pójdą ? W dalszym ciągu będą zarabiać więcej od Ciebie płaczku.
Odpowiedz
Do wszystkich funkcjonariuszy , którzy mają jakiekolwiek problemy i jest im źle ZWONIJCIE SIĘ, Biedronka, Lidl,Castorama, petenci w urzędach czekają na Was!!!!
Odpowiedz
Panie Administratorze proszę o ustosunkowanie się do informacji iż w dniu dzisiejszym Prezydent RP podpisał mieszkaniówkę dla MSWiA? Chciał bym przeczytać, że podpisał mieszkaniówkę MSWiA oraz mieszkaniówkę dla służby podległej MS- jednak tak się nie stało. Czy nowy przewodniczący ZZ ma zamiar zareagować na to nierówne traktowanie funkcjonariuszy SW?
Odpowiedz
Prezydent podpisał dzisiaj mieszkaniówke dla MSWiA. A u Nas nastała grobowa cisza ┐⁠(⁠ ⁠˘⁠_⁠˘⁠)⁠┌
Odpowiedz
Ale byłoby ekstra, gdyby z puli na mieszkaniówkę przekazać na dodatkowe środki dla pracowników cywilnych Dodgy Smile
Odpowiedz
Dramatyczna atmosfera w OSSW Kikity - pomóżcie nam w końcu.. BK liczymy na was.
Odpowiedz
(07-10-2025, 13:04 )Klawisz@ napisał(a):
(06-10-2025, 15:12 )anton napisał(a): Pytanie z innej beczki.
Jak jest u was z tatuażami? Chodzi mi o to czy w waszych jednostkach każą zakrywać tatuaże które są widoczne np na rękach? Sam nie mam tatuażu ale jeśli człowiek przeszedł wszystkich lekarzy, psychologa czy psychiatrę i nie ma nikt przeciwskazań to dlaczego nakazują, np u mnie, ich zakrywanie? Nie są to wulgarne tatuaże czy jakieś w łezki pod oczami Wink Czy jest jakaś podstawa prawna?

Jadę do innej jednostki a tam młody wydzierany od szyi po nadgarstki i tam nikt nie ma z tym problemu. Policja to samo. Jeśli tatuaże komuś przeszkadzają to niech zmienią kryteria przyjęć.
Okręg olsztyński nie nakazują nam na zakrywanie tatuaży. Sam mam cały rękaw i nikt nigdy się nie przyczepił o to .

Zobacz sobie na stronach SW fsze w całymi rękawami i pokaz to u siebie i tyle, zacofanie i ciemnogród widocznie
Odpowiedz
(07-10-2025, 13:04 )Klawisz@ napisał(a):
Jak jest u was z tatuażami? Chodzi mi o to czy w waszych jednostkach każą zakrywać tatuaże które są widoczne np na rękach? Sam nie mam tatuażu ale jeśli człowiek przeszedł wszystkich lekarzy, psychologa czy psychiatrę i nie ma nikt przeciwskazań to dlaczego nakazują, np u mnie, ich zakrywanie? Nie są to wulgarne tatuaże czy jakieś w łezki pod oczami Wink Czy jest jakaś podstawa prawna?

Jadę do innej jednostki a tam młody wydzierany od szyi po nadgarstki i tam nikt nie ma z tym problemu. Policja to samo. Jeśli tatuaże komuś przeszkadzają to niech zmienią kryteria przyjęć.
Okręg olsztyński nie nakazują nam na zakrywanie tatuaży. Sam mam cały rękaw i nikt nigdy się nie przyczepił o to .

Ja piszę też z olsztyńskiego i u mnie się przyczepiają do chłopaków.
Odpowiedz
(07-10-2025, 11:55 )Jacek Jacek napisał(a):
(06-10-2025, 17:46 )Krycha1 napisał(a):
(06-10-2025, 8:24 )Maxxxx napisał(a):
(05-10-2025, 11:02 )Cywilka300 napisał(a): Zapraszam cywili do przedstawienia wysokości naszych wynagrodzeń, podanie stanowiska i kwoty netto. Zacznę od siebie: instruktor,  12 lat wysługi,  netto 4334, po opłaceniu ubezpieczenia i kasy z.p. na konto 4154. Nie uważam aby moje wynagrodzenie było adekwatne do pracy jaka wykonuje, ilości obowiązków i odpowiedzialności jaką mam na stanowisku. Pozdrawiam

Masz racje 4300 zł w dzisiejszych czasach to nie jest szał, ale urzędnicy w urzędach nie zarabiają więcej. Porównujecie swoją pensje do mundurowych, a powinniście do urzędników państwowych np. w urzędzie. Ja też uważam, że pensja 6600 za służbę w nocy, święta i weekendy w bezpośrednim kontakcie z osadzonymi to jest ewidentnie za mało przy stażu służby 11lat i stanowisku starszy oddziałowy.
Pytanie jaka odpowiedzialność mają cywile, a jaka mundurowi.
Nie porównuj naszej pracy do pracy wjakimś urzędzie to zupełnie inna bajka .

Fakt masz rację bo w urzędzie są petenci i trzeba niestety robić a za murem kto was kontroluje nikt.
Tzn. Ciebie też nikt nie kontroluje,  za murem każdy robi co chce??? Nooo pogratulować mądrej wypowiedzi, dlugo nad tym myślałeś?
Odpowiedz
(07-10-2025, 22:10 )Pracownik cywilny napisał(a): Zapomniałaś. Podstawą ekosystemu jest OSADZONY gdyby nie oni nie miałabyś gdzie pracować i faktycznie musiałabyś pracować w byle jakiej pracy za minimum brutto 4666 zł na rękę ok 3600 zł i bez tych 2000 zł netto.  Gdyby osadzeni  byli grzeczni w zyciu  to oddzialowy,   wychowawca i  kadrowy nie wspominajac o sluzbie zdrowia, ewidencji finansach i kwarermistrzach nie mieli by miejsca pracy Nie masz pojęcia o czym piszesz. Ale masz wielkie ego.  A ekosystem to funkcjonalna całość  składająca się z żywych organizmów  ich nieożywionego środowiska  które wzajemnie na siebie wpływają twarzac dynamiczny uklad z przepływem energii i obiegiem materii. Trzeba znać pojęcia i je właściwie używać.  Ty nigdy tutaj nie napisałaś dobrego słowa. A fakt że pracownicy cywilni piszący o swoich zarobkach napawa cię  pustym śmiechem. Niedobrą kobieta jesteś.... pora na emeryturę skoro nie taka młoda. I jeszcze jedno w Twoim domu nie ma cywili  wszyscy na mundurze ? Z pradziada?  Każde pokolenie? Prawdopodobnie twoja kasa to ok 10 tysięcy brutto po 20 latach

Dla mnie podstawą systemu jest jednak funkcjonariusz Smile ale jak widać każdy ma swoje priorytety Smile

Przed przyjęciem się do służby (a to już ponad 20 lat temu) zarabiałam dwukrotność zarobków szeregowego, jednak kierowałam się prawami emerytalnymi, a nie pieniędzmi. Jednak przez kolejne lata służby dorabiałam, ponieważ miałam taką możliwość. Wyobraź sobie, że na chwilę obecną pracując (dorabiając) w pewnej firmie na pół etatu mam większe dochody niż Ty na pełnym etacie jako pracownik cywilny. Więc to chyba świadczy o Tobie, że godzisz się w tych czasach na pracę za takie pieniądze.

Jestem jedyną mundurową w rodzinie na chwilę obecną i 3 pokolenia wstecz.

Nie wiem ile zarabiam brutto, ale netto prawie dwukrotność tego co Ty - nie powinno to być dla Ciebie zaskoczeniem skoro też już kilka lat robisz w tej firmie i możesz spytać kolegów ile zarabiają.

A teraz powiedz ile dni spędziłeś w konwoju z osadzonym? 

Ile miałeś nocek?

Ile służb z bronią?

Ile razy brałeś udział w interwencji?

Ile razy używałeś spb?

Ile razy byłeś na odprawie i byłeś pytany z przepisów?

Ile razy byłeś wzywany na dodatkowa służbę?

Ile weekendów i świąt przepracowałeś?

Ile razy byłeś na strzelaniach?

Ile razy na szkołach/szkoleniach/kursach długie tygodnie lub miesiące poza domem?

Ile razy byłeś w kilku miesięcznej delegacji w innej jednostce?

Pozdrawiam i życzę Ci podwyżki.
Odpowiedz
(07-10-2025, 4:54 )kapseleK napisał(a):
(06-10-2025, 8:53 )nietakamllodafszka napisał(a):
(05-10-2025, 13:47 )kapseleK napisał(a):                                                                                   
instruktor działu finansowego, 34, 5 roku stażu pracy   4535  na rękę, nie posiadam żadnych potrąceń typu: ubezpieczenie na PZU, czy kasa zapomogowo-pożyczkowa( brutto 6145) dosłownie szaleństwo.          Może zaprosimy mundurowych o ich uposażenie???

Nie ma problemu, ja Ci mogę podać swoje, ale nie zapominaj, że oboje pracujemy w formacji MUNDUROWEJ, gdzie to funkcjonariusz jest podstawą tego ekosystemu. Przykro mi, że cywile zarabiają takie pieniądze, ale szczerze? Takie staże jakie mają cywile piszący tutaj na forum i takie zarobki? To świeżak ma więcej od pierwszego dnia służby. Jeżeli przez kilkanaście lat pracy nie potraficie przejść na etat mundurowy i godzicie się na takie zarobki, to chyba nie z systemem jest coś nie tak... Jakbym ja zarabiała takie pieniądze w dzisiejszych czasach to zwalniam się i idę do byle jakiej pracy gdzie mam minimum +2000zl netto.
Medycynę pracy przechodzę każdorazowo,  więc ze mną jest wszystko ok, to jednak system szwankuje drogi kolego......

Zapomniałaś. Podstawą ekosystemu jest OSADZONY gdyby nie oni nie miałabyś gdzie pracować i faktycznie musiałabyś pracować w byle jakiej pracy za minimum brutto 4666 zł na rękę ok 3600 zł i bez tych 2000 zł netto.  Gdyby osadzeni  byli grzeczni w zyciu  to oddzialowy,   wychowawca i  kadrowy nie wspominajac o sluzbie zdrowia, ewidencji finansach i kwarermistrzach nie mieli by miejsca pracy Nie masz pojęcia o czym piszesz. Ale masz wielkie ego.  A ekosystem to funkcjonalna całość  składająca się z żywych organizmów  ich nieożywionego środowiska  które wzajemnie na siebie wpływają twarzac dynamiczny uklad z przepływem energii i obiegiem materii. Trzeba znać pojęcia i je właściwie używać.  Ty nigdy tutaj nie napisałaś dobrego słowa. A fakt że pracownicy cywilni piszący o swoich zarobkach napawa cię  pustym śmiechem. Niedobrą kobieta jesteś.... pora na emeryturę skoro nie taka młoda. I jeszcze jedno w Twoim domu nie ma cywili  wszyscy na mundurze ? Z pradziada?  Każde pokolenie? Prawdopodobnie twoja kasa to ok 10 tysięcy brutto po 20 latach
Odpowiedz
(06-10-2025, 20:30 )anielica2010 napisał(a): Pracownicy cywilni mamy dostać premie uznaniowe w mc listopada i grudzień.
Oczywiście f- mają mieć awanse....a co z naszymi awansami obiecanymi w zeszłym roku???
Nie ma na nie pieniędzy a na premie uznaniowe są???
Administratorze jak to jest???
Cywile jak zwykle nic bo przecież nie ma kasy te premie to zyczjna ściema jest i tyle .Dymają nas równo .Jesteśmy tylko do zaoierdzielanua .Może związki wkońcu by coś w tej sprawie zadziałały.
Odpowiedz
(06-10-2025, 17:40 )Krycha1 napisał(a):
(06-10-2025, 13:23 )Cywil87 napisał(a):
(06-10-2025, 8:15 )Jacek Jacek napisał(a):
(05-10-2025, 14:46 )anielica2010 napisał(a):
(05-10-2025, 11:02 )Cywilka300 napisał(a): Zapraszam cywili do przedstawienia wysokości naszych wynagrodzeń, podanie stanowiska i kwoty netto. Zacznę od siebie: instruktor,  12 lat wysługi,  netto 4334, po opłaceniu ubezpieczenia i kasy z.p. na konto 4154. Nie uważam aby moje wynagrodzenie było adekwatne do pracy jaka wykonuje, ilości obowiązków i odpowiedzialności jaką mam na stanowisku. Pozdrawiam

W tym roku 15 lat pracy.Inspektor, 4556 netto.Po opłaceniu ubezpieczenia na konto wpływa 4406 zł.
D

Nie rozumiem takich ludzi którzy płaczą że ciągle mało bo cywil i takie tam. To proszę sobie wyobrazić co ma powiedzieć kasjer w Biedronce Dino czy innych markerach Castorama czy kelnerka zarabiając tyle samo i to świątek piątek i niedzielę. Tutaj od 7 do 15 poniedziałek/piątek. Kiedy chce wypić kawę pije kiedy chce iść do toalety idę ludzie skoro tak źle to po pierwsze dlaczego jeszcze tam pracujesz po drugie jeśli ma się większe ambicje to samemu poszukać lepszego wynagrodzenia. Ja pracuję w ochronie 20 lat i jakoś nie płacze chcę lepszą kasę to ja zarabiam dodatkowo nie chcę nie zarabiam proste. Nikt nikogo nie trzyma na siłę. Chyba że robota załatwiona przez kolesiarstwo i były obiecane gruszki na wierzbie kupa kasy mało roboty a tu odwrotnie. Wylewanie swoich żali zarówno ze strony cywili i funkcjonariuszy jest bynajmniej bez sensowne. Powtarzam nikt nikogo nie zmusza do pracy w sw to nie Korea Północna. 
Na koniec dodam że nie obchodzą mnie wasze ironiczne odpowiedzi i komentarze za ten post bo będzie to tylko świadczyć jeszcze bardziej kim dla mnie jesteście.
 Jak o mieszkaniowke batalia jest bo do munduru, bo inni już mają,bo za długo trwa  to jest ok a jak cywil się odezwie to już tragedia ...
Dokładnie związki nic dla nas nie robią.
20 lat w ochronie, ciężka praca...........to jak mam rozumieć po tak ciężkiej , wyczerpującej pracy mieć ochotę , czas i siłę pracować dodatkowo??? Znam takich przepoconych co wychodzą za bramę zakładu i pędzą na dodatkowe fuchy.
Odpowiedz
(04-10-2025, 11:01 )kapseleK napisał(a):
(04-10-2025, 9:58 )Administrator napisał(a):
(02-10-2025, 16:35 )anielica2010 napisał(a):
(29-09-2025, 19:25 )Krycha1 napisał(a): Czy związki zrobią coś wkońcu dla cywili !! Czy tylko jesteśmy potrzebni do płacenia składek ?

Może Administrator znajdzie chwilę aby udzielić jakiejkolwiek odpowiedzi???

Pracownicy cywilni mają otrzymać dodatkowe środki finansowe jeszcze w tym roku.

Fragment ze strony związkowej pod zdjęciem z nowym przewodnicącym związków 
  • dowartościowanie pracy pracowników cywilnych poprzez możliwość przyznawania dodatkowych środkow finansowych
    Nie jesteście w stanie, po latach zaniedbań o status pracownika cywilnego, dokonać zmiany w wyrównywaniu naszych wynagrodzeń w stosunku do uposażeń funkcjonariuszy!!!!! Są to dla Was Resortu Sprawiedliwości ( dzieje się to też w innych formacjach mundurowych) wymierne korzyści finansowe zatrudnienia pracownika zamiast funkcjonariusza. Ten sam zakres obowiązków , a co za tym idzie obowiązek ich wykonania przy niskim oplaceniu tej pracy.Takie zapowiedzi poprawy warunków pracy pojawiają się cyklicznie , tyle tylko że na wydruku z listy płac wynika zupełnie coś innego. Skoro funkconariusz za duuużo wyższe uposażenie wykonuje te same obowiązki co cywil za niższe wynagrodzenie to czyja praca ma wyższą wartość ?????Jaką rolę pełnią pracownicy w formacjach mundurowych???? Walczymy o humanitarne warunki dla osadzonych , a co można powiedzieć o statusie pracownika cywilnego ..........?Brak w tym wszystkim powagi i poszanowania pracy człowieka.
Dokładnie pracownicy cywilni wykożystywani są na maksa.Robią robotę za funkcjonariusza na zwolnieniu i za zastępstwo grosza nie widzą. Funkcjonariusz za zastępstwo innego funkcjonariusza na zwolnieniu oczywiście dostaję kasę za zastępstwo a co z nami .Dużo by jeszcze wymieniać a aby przejść na mundur etatów brak .
Odpowiedz

Odpowiedz
(06-10-2025, 15:52 )kapseleK napisał(a):
(06-10-2025, 13:23 )Cywil87 napisał(a):
(06-10-2025, 8:15 )Jacek Jacek napisał(a):
(05-10-2025, 14:46 )anielica2010 napisał(a):

W tym roku 15 lat pracy.Inspektor, 4556 netto.Po opłaceniu ubezpieczenia na konto wpływa 4406 zł.
D

Nie rozumiem takich ludzi którzy płaczą że ciągle mało bo cywil i takie tam. To proszę sobie wyobrazić co ma powiedzieć kasjer w Biedronce Dino czy innych markerach Castorama czy kelnerka zarabiając tyle samo i to świątek piątek i niedzielę. Tutaj od 7 do 15 poniedziałek/piątek. Kiedy chce wypić kawę pije kiedy chce iść do toalety idę ludzie skoro tak źle to po pierwsze dlaczego jeszcze tam pracujesz po drugie jeśli ma się większe ambicje to samemu poszukać lepszego wynagrodzenia. Ja pracuję w ochronie 20 lat i jakoś nie płacze chcę lepszą kasę to ja zarabiam dodatkowo nie chcę nie zarabiam proste. Nikt nikogo nie trzyma na siłę. Chyba że robota załatwiona przez kolesiarstwo i były obiecane gruszki na wierzbie kupa kasy mało roboty a tu odwrotnie. Wylewanie swoich żali zarówno ze strony cywili i funkcjonariuszy jest bynajmniej bez sensowne. Powtarzam nikt nikogo nie zmusza do pracy w sw to nie Korea Północna. 
Na koniec dodam że nie obchodzą mnie wasze ironiczne odpowiedzi i komentarze za ten post bo będzie to tylko świadczyć jeszcze bardziej kim dla mnie jesteście.
Forum jest dla wszystkich , więc każdy ma prawo się wypowiadać, a nawet płakać.Jak  na łamach  forum pojawiają się setki postów  dotyczacych problemów f-szy a od czasu do czasu wypowie się paru cywili to zaraz wylewa się hejt. Szanujmy się wzajemnie.
 Jak o mieszkaniowke batalia jest bo do munduru, bo inni już mają,bo za długo trwa  to jest ok a jak cywil się odezwie to już tragedia ...

I tą o to odpowiedzią uswiadomiłeś mnie i innych że tylko płaczesz dla zasady. Dziękuję
Odpowiedz
(06-10-2025, 15:01 )kapseleK napisał(a):
(06-10-2025, 5:48 )Jacek Jacek napisał(a):
                                                                                     instruktor działu finansowego, 34, 5 roku stażu pracy   4535  na rękę, nie posiadam żadnych potrąceń typu: ubezpieczenie na PZU, czy kasa zapomogowo-pożyczkowa( brutto 6145) dosłownie szaleństwo.          Może zaprosimy mundurowych o ich uposażenie???

Pewnie nie ma problemu tylko od razu proszę zapomnieć sobie co to jest życie prywatne bo w ochronie to takie coś nie istnieje. Przypomnę 12/12 dniówka nocka bez względu na dzień czy to weekend czy święta Sylwester nowy rok i tak dalej długi weekend majowy . Potem oczywiście nie wolne 48 tylko dodatek lub wspaniały konwój z gościem w szpitalu. No i wisienka na torcie piękna praca z naszymi podopiecznymi. Kiedy i gdzie się zamieniami czekam nawet za te 4550 zł wyżyje ale przede wszystkim odpocznę. CZEKAM.
Nie ma co czekać,  wystarczy zrezygnować z uposażenie f-sza i zatrudnić się jako cywil, tam też są braki

I odwrotnie widzę że nic mądrego i tak nie wymyślisz. Zapytaj się taty czy wujka dlaczego miało być inaczej a jest kiepskoooo... ?
Odpowiedz
(06-10-2025, 17:46 )Krycha1 napisał(a):

Masz racje 4300 zł w dzisiejszych czasach to nie jest szał, ale urzędnicy w urzędach nie zarabiają więcej. Porównujecie swoją pensje do mundurowych, a powinniście do urzędników państwowych np. w urzędzie. Ja też uważam, że pensja 6600 za służbę w nocy, święta i weekendy w bezpośrednim kontakcie z osadzonymi to jest ewidentnie za mało przy stażu służby 11lat i stanowisku starszy oddziałowy.

Fakt masz rację bo w urzędzie są petenci i trzeba niestety robić a za murem kto was kontroluje nikt.
Odpowiedz
(06-10-2025, 18:36 )Ona_mona napisał(a): To nie jest zgryźliwość tylko ciekawość- zastanawiam się dlaczego cywile pracujący za 4 tysiące na rękę nie zmienią po prostu pracy. Nie pracowałbym ani minuty za takie pieniądze z taką odpowiedzialnością. Za więziennym murem ludzie zarabiają więcej a nie mają prokuratury nad głową

No ale gdzie taki cywil pójdzie jak tata czy wujek załatwili pracę która miała wyglądać inaczej a rzeczywistość pokazała co innego. Lepiej narzekać oj jak to źle na mundur nie bo pieniądze lepsze ale robota gorsza. Masz rację za murem tyle dobrze płatnej pracy tylko że wtedy nie będzie siedzenia 8 godzin. Leserów szefostwo raz dwa by wychwyciło.
Odpowiedz
(06-10-2025, 19:17 )Pablo123 napisał(a):
(05-10-2025, 13:47 )kapseleK napisał(a): [quote="Cywilka300" pid='22297' dateline='1759658552']
Zapraszam cywili do przedstawienia wysokości naszych wynagrodzeń, podanie stanowiska i kwoty netto. Zacznę od siebie: instruktor,  12 lat wysługi,  netto 4334, po opłaceniu ubezpieczenia i kasy z.p. na konto 4154. Nie uważam aby moje wynagrodzenie było adekwatne do pracy jaka wykonuje, ilości obowiązków i odpowiedzialności jaką mam na stanowisku. Pozdrawiam

Pewnie nie ma problemu tylko od razu proszę zapomnieć sobie co to jest życie prywatne bo w ochronie to takie coś nie istnieje. Przypomnę 12/12 dniówka nocka bez względu na dzień czy to weekend czy święta Sylwester nowy rok i tak dalej długi weekend majowy . Potem oczywiście nie wolne 48 tylko dodatek lub wspaniały konwój z gościem w szpitalu. No i wisienka na torcie piękna praca z naszymi podopiecznymi. Kiedy i gdzie się zamieniami czekam nawet za te 4550 zł wyżyje ale przede wszystkim odpocznę. CZEKAM.
[/quote
Jak ci tak źle to się zwolnij. Wiedziałeś na co się piszesz.]

Widzę że co niektórzy mają duży problem z czytaniem ze zrozumieniem spójrz do góry na post pisze wyraźnie że chętnie się zamienię a nie że mi źle człowieku. To nie ja jestem cywilem który płacze ogarnij się albo zamilcz
Odpowiedz
(07-10-2025, 4:54 )kapseleK napisał(a):

Nie ma problemu, ja Ci mogę podać swoje, ale nie zapominaj, że oboje pracujemy w formacji MUNDUROWEJ, gdzie to funkcjonariusz jest podstawą tego ekosystemu. Przykro mi, że cywile zarabiają takie pieniądze, ale szczerze? Takie staże jakie mają cywile piszący tutaj na forum i takie zarobki? To świeżak ma więcej od pierwszego dnia służby. Jeżeli przez kilkanaście lat pracy nie potraficie przejść na etat mundurowy i godzicie się na takie zarobki, to chyba nie z systemem jest coś nie tak... Jakbym ja zarabiała takie pieniądze w dzisiejszych czasach to zwalniam się i idę do byle jakiej pracy gdzie mam minimum +2000zl netto.
Medycynę pracy przechodzę każdorazowo,  więc ze mną jest wszystko ok, to jednak system szwankuje drogi kolego......
Medycynę pracy przechodzi każdy . Nawet jak byś nie miał nóg i rąk to ci podpiszą papiery bo nie ma komu pracować
Odpowiedz

Odpowiedz

Chyba jednak problem jest bo nie widzę w odpowiedzi Twojego uposażenia
Odpowiedz
Pracownicy cywilni mamy dostać premie uznaniowe w mc listopada i grudzień.
Oczywiście f- mają mieć awanse....a co z naszymi awansami obiecanymi w zeszłym roku???
Nie ma na nie pieniędzy a na premie uznaniowe są???
Administratorze jak to jest???
Odpowiedz
(05-10-2025, 13:47 )kapseleK napisał(a): [quote="Cywilka300" pid='22297' dateline='1759658552']
Zapraszam cywili do przedstawienia wysokości naszych wynagrodzeń, podanie stanowiska i kwoty netto. Zacznę od siebie: instruktor,  12 lat wysługi,  netto 4334, po opłaceniu ubezpieczenia i kasy z.p. na konto 4154. Nie uważam aby moje wynagrodzenie było adekwatne do pracy jaka wykonuje, ilości obowiązków i odpowiedzialności jaką mam na stanowisku. Pozdrawiam

[/quote
Jak ci tak źle to się zwolnij. Wiedziałeś na co się piszesz.]
Odpowiedz
To nie jest zgryźliwość tylko ciekawość- zastanawiam się dlaczego cywile pracujący za 4 tysiące na rękę nie zmienią po prostu pracy. Nie pracowałbym ani minuty za takie pieniądze z taką odpowiedzialnością. Za więziennym murem ludzie zarabiają więcej a nie mają prokuratury nad głową
Odpowiedz

Odpowiedz