(08-08-2025, 15:23 )Człowiek z lasu napisał(a): (07-08-2025, 16:35 )Techniczny napisał(a): (06-08-2025, 15:47 )Rafal napisał(a): No super. 15 lat służby, i zero dodatku na stałe . Taki kierownik to cw..
19 lat służby i też zero dodatku stałego. Może warto, by ktoś wreszcie zrobił jakąś standaryzację dodatków bo bez tego ciągle będą ogromne różnice na tych samych stanowiskach.
Nie dość, że wytyczne skądinąd słuszne, by doceniać funkcjonariuszy z doświadczeniem, nie bardzo są później w praktyce wdrażane.
Nadal nie została naprawiona kwestia "dodatku modernizacyjnego". Jak ktoś miał dodatkowe kwalifikacje wynikające z pracy w cywilu to został za to ukarany przez niższy dodatek służbowy. Może osoby pokrzywdzone przy "dodatku modernizacyjnym" powinny zostać objęte wyrównaniem dodatku stałego aby nie były pokrzywdzone w stosunku do osób z wysokim dodatkiem modernizacyjnym, które wysługę i tak z czasem dostaną lub dostały.
I idiotyczne jest, że nie bierze się pod uwagę dodatku modernizacyjnego przy podawaniu wysokości dodatku służbowego - czy on nie wpływa na konto?
Osoby, które dostały podwyżkę w wysłudze są stratne do dzisiaj. Osoby, które nie miały cywila zyskały... w żadnej innej formacji mundurowej takich oczywistych niesprawiedliwości nie było.
Zarówno dodatek stały mnie ominął a czasowy pomimo,, doświadczenia,, mniejszy od młodszych służba, brak słów.
Tak jest jak przydziela się go nie za zaangażowanie w służbie (nie zawsze są wyjątki ) lecz za piękne oczy i/lub sympatię przełożonych, nazwijmy to inaczej niż zwykle. Dodatek służbowy nie powinien taki twór istnieć bo zawsze będą próżnienia i niesprawiedliwość a tym samym obniżenie wydajności pracy u takich funkcjonariuszy co są pomijani bo mają swoje zdanie i nie są pupilkami.
jtd ile masz lat i jaki stopień ? Niczego Ci nie odmawiam ale jeśli sam nic nie zrobisz w sprawie ,która Cię " boli " to NIKTT tego za Ciebie nie zrobi !!! Uważasz ,że Ci się należy to idź z tym do przełożonych a nie tu wylewasz żale . Napisałem Ci tu część wiedzy Klawisza pod pozycją "CZAS dla siebie , triki i ich zastosowanie w praktyce " ale po namyśle stwierdziłem , że to nie miejsce na takie informacje .
Wspólczuję Ci , też kręciłem po 30-40 km przez dzień , piłem zimnął kawę , kanapki przywoziłem do domu . Było to dawno , teraz zwalniam i zaraz wysiadam .
Tymczasem ustawa modernizacyjna na 4 lata i nie przewiduje żadnych podwyżek!!!!!!!
(07-08-2025, 16:35 )Techniczny napisał(a): (06-08-2025, 15:47 )Rafal napisał(a): No super. 15 lat służby, i zero dodatku na stałe . Taki kierownik to cw..
19 lat służby i też zero dodatku stałego. Może warto, by ktoś wreszcie zrobił jakąś standaryzację dodatków bo bez tego ciągle będą ogromne różnice na tych samych stanowiskach.
Nie dość, że wytyczne skądinąd słuszne, by doceniać funkcjonariuszy z doświadczeniem, nie bardzo są później w praktyce wdrażane.
Nadal nie została naprawiona kwestia "dodatku modernizacyjnego". Jak ktoś miał dodatkowe kwalifikacje wynikające z pracy w cywilu to został za to ukarany przez niższy dodatek służbowy. Może osoby pokrzywdzone przy "dodatku modernizacyjnym" powinny zostać objęte wyrównaniem dodatku stałego aby nie były pokrzywdzone w stosunku do osób z wysokim dodatkiem modernizacyjnym, które wysługę i tak z czasem dostaną lub dostały.
I idiotyczne jest, że nie bierze się pod uwagę dodatku modernizacyjnego przy podawaniu wysokości dodatku służbowego - czy on nie wpływa na konto?
Osoby, które dostały podwyżkę w wysłudze są stratne do dzisiaj. Osoby, które nie miały cywila zyskały... w żadnej innej formacji mundurowej takich oczywistych niesprawiedliwości nie było.
Zarówno dodatek stały mnie ominął a czasowy pomimo,, doświadczenia,, mniejszy od młodszych służba, brak słów.
(07-08-2025, 14:05 )Cody napisał(a): (05-08-2025, 12:29 )jtd napisał(a): (01-08-2025, 20:44 )jtd napisał(a): (31-07-2025, 21:54 )marek13 napisał(a): Moi drodzy kiedy będą zapisane nam regulaminowe przerwy w pracy?? Zgodnie z art. 117b ust. 2 pkt 2 Ustawy o Służbie Więziennej, funkcjonariuszom Służby Więziennej przysługuje 45 minut przerwy w służbie trwającej 12 godzin. Przerwa ta jest wliczana do czasu służby, ale nie jest wliczana do dobowego okresu odpoczynku A tym co odsyłają do Lidla czy coś to polecam zapytać swojego lekarza jakie skutki zdrowotne przynosi brak ciepłego normalnie zjedzonego posiłku w ciągu np 20 lat. Dopóki ktoś młody to nie czuje ale już po 40 się zaczyna i wiele niedobrego się uaktywnia ze zdrowiem. Ostatnio widać znaczący przyrost złego stanu zdrowia funkcjonariuszy co zbliżają się do 50 siatki. Nie widzicie tego. Lecimy na pełnych obrotach na oddziale bez odpoczynku bez ciepłego posiłku . Brak realizacji należnej przerwy to świadome przyczynianie się do złego stanu zdrowia funkcjonariuszy . Do złego stanu zdrowia psychicznego i fizycznego. Wyraźnie widać przyrost umieralności chłopaków którzy jeszcze 50siatki nie dobili. Mam 19 lat służby i dobijam do 50 tki - zawsze kanapki ( obiad w słuzbie - na palcach jednej ręki - więc tyle co nic ) . Zaraz zaczniecie wymyślać czas na prysznic itp. Zresztą jak ktoś umie sobie robote ułożyć to znajdzie czas na wszytko , nie na każdej służbie ale da się . Nie pisać mi żali z Aresztów bo i tam też pracowałem , miałem stany od 18 do 120 ( sam bez pomocników ) , monitorowane i zwykłe ( zakrwawione i zasrane ) , prawie każdy rodzaj przestępstw . Prawie każdy wybiera zawód świadomie , nie każdy pasuje tam gdzie by chciał , jak się nie podoba to wiadomo za bramę . Zapiernicz jest na R1 i to nie podlega dyskusji ( dzień KONIA ) , niewiele się w tym da poprawić , nalepiej było by mieć więcej ludzi ale zaraz badacz/wyszukiwacz powie ,że siedzą na dupie i nic nie robią . Najważniejsza zasada - najpierw robota potem bajera . Jeśli robi się inaczej to zawsze będziesz zabiegany bez czasu na chociażby papierosa o ciepłym obiedzie/posiłku nie wspominając . Robię na R1. Nie chcę prysznica. Chce przerwę bo jestem 12 godzin w miejscu zamkniętym, na bajere nie ma czasu bo roboty tu nie przerobisz , biorę niestety leki na różne przypadłości zdrowotne i muszę odpocząć i zjeść ciepły posiłek żeby przyjąć leki , bo bez tego głodny i na czczo jest mi niedobrze i słabo oraz wystrzeli mi ciśnienie powodujące zawroty głowy i kołatanie serca. NIE ODMAWIAJ mi należnego prawa , które jest obowiązujące w ustawie głównej o SW. W/g tego zapisu kierownik jednostki ma obowiązek zapewnić przerwę . Koniec kropka. Jakim prawem odmawiasz funkcjonariuszom respektowania zapisów ustawy . Jak kogoś rozliczają to wszystkie paragrafy znają, ale sami z premedytacją łamią prawo. A tacy posłowie ustawodawcy to ani złotówki nie przegapią co im się należy. Nawet do Brukseli jeden skuterem jeździł i kilometrówkę brał. Także kolego jak chcesz to się wypinaj. A ja w imię czego mam zajechać swoje zdrowie. Wiadomo że nie da się do końca dać takiemu oddziałowymi przerwy. Ale można dodać do regulaminu wewnętrznego że np od godz 13 do 13.45 nie ma spacerów, kościołów, lekarzy, siłowni, łaźni, boiska, świetlicy, przyjęć wychowawcy, komisji penitencjarnych , komisji porządkowych, wydawania leków, telefonów, magazynów, wymian , wypiski, wydawania paczek i wiele innych rzeczy. A u mnie jest wszystko naraz . Obiadu nie zdążysz wydać i już kolejka czeka na inne czynności. A i jeszcze jedno. Ministerstwo podało co trzeba spełnić żeby dostać dodatki na stałe i co . Jak zwykle kupa. Stare gady nie dostały ani grosza. Normalnie coraz gorzej. Nara
Ilu z nas sie zamelduje u cioci lub wuja np w Warszawie lub Krakowie ?  szybko sie ogarnie wysokosc mieszkaniowki
(06-08-2025, 15:47 )Rafal napisał(a): No super. 15 lat służby, i zero dodatku na stałe . Taki kierownik to cw..
(05-08-2025, 12:29 )jtd napisał(a): (01-08-2025, 20:44 )jtd napisał(a): (31-07-2025, 21:54 )marek13 napisał(a): Moi drodzy kiedy będą zapisane nam regulaminowe przerwy w pracy?? Zgodnie z art. 117b ust. 2 pkt 2 Ustawy o Służbie Więziennej, funkcjonariuszom Służby Więziennej przysługuje 45 minut przerwy w służbie trwającej 12 godzin. Przerwa ta jest wliczana do czasu służby, ale nie jest wliczana do dobowego okresu odpoczynku A tym co odsyłają do Lidla czy coś to polecam zapytać swojego lekarza jakie skutki zdrowotne przynosi brak ciepłego normalnie zjedzonego posiłku w ciągu np 20 lat. Dopóki ktoś młody to nie czuje ale już po 40 się zaczyna i wiele niedobrego się uaktywnia ze zdrowiem. Ostatnio widać znaczący przyrost złego stanu zdrowia funkcjonariuszy co zbliżają się do 50 siatki. Nie widzicie tego. Lecimy na pełnych obrotach na oddziale bez odpoczynku bez ciepłego posiłku . Brak realizacji należnej przerwy to świadome przyczynianie się do złego stanu zdrowia funkcjonariuszy . Do złego stanu zdrowia psychicznego i fizycznego. Wyraźnie widać przyrost umieralności chłopaków którzy jeszcze 50siatki nie dobili. Mam 19 lat służby i dobijam do 50 tki - zawsze kanapki ( obiad w słuzbie - na palcach jednej ręki - więc tyle co nic ) . Zaraz zaczniecie wymyślać czas na prysznic itp. Zresztą jak ktoś umie sobie robote ułożyć to znajdzie czas na wszytko , nie na każdej służbie ale da się . Nie pisać mi żali z Aresztów bo i tam też pracowałem , miałem stany od 18 do 120 ( sam bez pomocników ) , monitorowane i zwykłe ( zakrwawione i zasrane ) , prawie każdy rodzaj przestępstw . Prawie każdy wybiera zawód świadomie , nie każdy pasuje tam gdzie by chciał , jak się nie podoba to wiadomo za bramę . Zapiernicz jest na R1 i to nie podlega dyskusji ( dzień KONIA ) , niewiele się w tym da poprawić , nalepiej było by mieć więcej ludzi ale zaraz badacz/wyszukiwacz powie ,że siedzą na dupie i nic nie robią . Najważniejsza zasada - najpierw robota potem bajera . Jeśli robi się inaczej to zawsze będziesz zabiegany bez czasu na chociażby papierosa o ciepłym obiedzie/posiłku nie wspominając .
(06-08-2025, 20:52 )eeedek4 napisał(a): Panie Administratorze co z pilnym spotkaniem m.in. w sprawie mieszkaniówki które na wniosek związku miało się odbyć.Czy strona służbowa odpowiedziała ? ustalono jakiś termin ?!
Miało być pilne a tu chyba nawet jeszcze daty tego spotkania nie ma a co dopiero rozwiązania problemów które mają być tam omawiane?
Przypominam o palącym problemie mieszkaniowym bo jakaś cisza w tym temacie.
Nie otrzymaliśmy jeszcze odpowiedzi w sprawie spotkania.
Panie Administratorze co z pilnym spotkaniem m.in. w sprawie mieszkaniówki które na wniosek związku miało się odbyć.Czy strona służbowa odpowiedziała ? ustalono jakiś termin ?!
Miało być pilne a tu chyba nawet jeszcze daty tego spotkania nie ma a co dopiero rozwiązania problemów które mają być tam omawiane?
Przypominam o palącym problemie mieszkaniowym bo jakaś cisza w tym temacie.
(05-08-2025, 15:44 )Człowiek z lasu napisał(a): (03-08-2025, 16:52 )Ona_mona napisał(a): (01-08-2025, 5:23 )Człowiek z lasu napisał(a): (31-07-2025, 20:44 )Ona_mona napisał(a): (30-07-2025, 21:37 )Klawisz@ napisał(a): Co to się dzieje ??? Odwołują dyrektorów i powołują same kobiety na stanowiska okręgowych.. robi się jeden wielki babiniec  Nie wiesz po co? Aby „zmiękczyć” towarzystwo i „resocjalizować” i głaskać towarzystwo osadzonych po główce. „Ojoj” zamiast twardej, męskiej, ochroniarskiej ręki.
A pomysły coraz lepsze, cele koedukacujne, sprzęt rtv jeśli płaci może mieć każdy tv w celi, za art. seksualne moga odbywać kare na 2 itd itd chyba ktoś z mocnym pojęciem to wymyślił, Panie adminie ktoś reaguje na te chore pomysły?
Nie wprowadzaj towarzystwa w błąd bo ktoś w to uwierzy. To co było udostępnione na SWOK było tylko propozycja od jakichś dziwnych instytucji.
Podaj proszę pełna nazwe tych dziwnych jak piszesz instytucji.
„Lobbystka zawodowa Katarzyna Ewa Wierzbicka-YOLO”
proszę. Dotyczy propozycji nowelizacji kkw, pod którą powyższa pani zbierała podpisy a dokładniej 10 000 podpisów, aby przedstawić powyższe w sejmie.
No super. 15 lat służby, i zero dodatku na stałe . Taki kierownik to cw..
(05-08-2025, 18:43 )Pablo123 napisał(a): (03-08-2025, 20:05 )anielica2010 napisał(a): (28-07-2025, 21:02 )anielica2010 napisał(a): (27-07-2025, 16:49 )kapseleK napisał(a): Możliwości otrzymania dodatków do uposażenia zasadniczego dla f-szy:
1/za wysługę
2/służbowy
3/za długoletnią służbę
4/motywacyjny
5/czasowy
6/za stopień
6/niebawem kolejny profit: tzw. mieszkaniówka
I ciągle słychać jęczenie, że mało zarabiacie.
A może tak 4500zł netto za ponad 34 lata pracy jako pracownik cywilny. Proszę mi powiedzieć z jakim nastawieniem mam przychodzić do pracy słysząc ciągle że mało i mało...., kiedy dostaniemy więcej...., kiedy będą płacić.....itp.
Niedoszacowanie naszego wynagrodzenia jest mało komfortowe i rodzi wielką frustrację. Ale tylko dlatego że jest nas niewielu w porównaniu do kolegów w mundurze, nie jesteśmy dla strony służbowej zbyt wielkim obciążeniem, stąd działania na każdym poziomie są w stopniu minimalnym. Mądre słowa ....bardzo w punkt.
Administratorze może warto wspomnieć o postulatach i obietnicach złożonych pracownika cywilnym?
Może przydałoby się parę rzetelnych informacji dla pracowników...przecież jesteśmy jedną formacja.Nasza praca choć różni się od pracy niektórych f- szy również powinna być doceniana i gratifikowana.
Pracownicy cywilni również domagają się podwyżki dodatków służbowych oraz realizacji złożonych obietnic.
Administratorze czy są jakiej informacje dotyczące nielicznej grupy pracowników cywilnych?
Czy my też możemy liczyć na jakiś wzrost dodatków?
Jak się ma sytuacja z obiecanymi w zeszłym roku awansami dla pracowników?
Czy możemy liczyć na jakieś konkrety? Administrator to chyba nawet nie czyta Waszych postów...nazwa związku to tylko taki chwyt reklamowy
Zapewniam, że wszystkie komentarze są przeze mnie czytane i analizowane i jak tylko posiadam jakąś informację, to ją przekazuję.
(05-08-2025, 12:29 )jtd napisał(a): (01-08-2025, 20:44 )jtd napisał(a): (31-07-2025, 21:54 )marek13 napisał(a): Moi drodzy kiedy będą zapisane nam regulaminowe przerwy w pracy?? Zgodnie z art. 117b ust. 2 pkt 2 Ustawy o Służbie Więziennej, funkcjonariuszom Służby Więziennej przysługuje 45 minut przerwy w służbie trwającej 12 godzin. Przerwa ta jest wliczana do czasu służby, ale nie jest wliczana do dobowego okresu odpoczynku A tym co odsyłają do Lidla czy coś to polecam zapytać swojego lekarza jakie skutki zdrowotne przynosi brak ciepłego normalnie zjedzonego posiłku w ciągu np 20 lat. Dopóki ktoś młody to nie czuje ale już po 40 się zaczyna i wiele niedobrego się uaktywnia ze zdrowiem. Ostatnio widać znaczący przyrost złego stanu zdrowia funkcjonariuszy co zbliżają się do 50 siatki. Nie widzicie tego. Lecimy na pełnych obrotach na oddziale bez odpoczynku bez ciepłego posiłku . Brak realizacji należnej przerwy to świadome przyczynianie się do złego stanu zdrowia funkcjonariuszy . Do złego stanu zdrowia psychicznego i fizycznego. Wyraźnie widać przyrost umieralności chłopaków którzy jeszcze 50siatki nie dobili.
Masz rację kolego .. miałem kilku znajomych którzy niestety po około 16-18 latach służby odeszli na emeryturę, i niestety nie pocieszyli się nią długo przez choroby ... tylko prawda jest taka i trzeba na to dojrzeć, że nigdy w ochronie nie będzie przerwy żeby usiąść i 45 minut zjeść obiad w spokoju na socjalu. NIGDY ... I NOKT Z TYM NIC NIE ZROBI, a napewno nie związki zawodowe.. my sobie możemy tu popisać a Góra robi wszystko dla osadzonych dobrze . 25 lat pokolenie obecne nie wytrzyma w takich warunkach.
(03-08-2025, 20:05 )anielica2010 napisał(a): (28-07-2025, 21:02 )anielica2010 napisał(a): (27-07-2025, 16:49 )kapseleK napisał(a): Możliwości otrzymania dodatków do uposażenia zasadniczego dla f-szy:
1/za wysługę
2/służbowy
3/za długoletnią służbę
4/motywacyjny
5/czasowy
6/za stopień
A może tak 4500zł netto za ponad 34 lata pracy jako pracownik cywilny. Proszę mi powiedzieć z jakim nastawieniem mam przychodzić do pracy słysząc ciągle że mało i mało...., kiedy dostaniemy więcej...., kiedy będą płacić.....itp.
Niedoszacowanie naszego wynagrodzenia jest mało komfortowe i rodzi wielką frustrację. Ale tylko dlatego że jest nas niewielu w porównaniu do kolegów w mundurze, nie jesteśmy dla strony służbowej zbyt wielkim obciążeniem, stąd działania na każdym poziomie są w stopniu minimalnym. Mądre słowa ....bardzo w punkt.
Administratorze może warto wspomnieć o postulatach i obietnicach złożonych pracownika cywilnym?
Może przydałoby się parę rzetelnych informacji dla pracowników...przecież jesteśmy jedną formacja.Nasza praca choć różni się od pracy niektórych f- szy również powinna być doceniana i gratifikowana.
Pracownicy cywilni również domagają się podwyżki dodatków służbowych oraz realizacji złożonych obietnic.
Administratorze czy są jakiej informacje dotyczące nielicznej grupy pracowników cywilnych?
Czy możemy liczyć na jakieś konkrety? Administrator to chyba nawet nie czyta Waszych postów...nazwa związku to tylko taki chwyt reklamowy
(03-08-2025, 16:52 )Ona_mona napisał(a): (01-08-2025, 5:23 )Człowiek z lasu napisał(a): (31-07-2025, 20:44 )Ona_mona napisał(a): (30-07-2025, 21:37 )Klawisz@ napisał(a): Co to się dzieje ??? Odwołują dyrektorów i powołują same kobiety na stanowiska okręgowych.. robi się jeden wielki babiniec  Nie wiesz po co? Aby „zmiękczyć” towarzystwo i „resocjalizować” i głaskać towarzystwo osadzonych po główce. „Ojoj” zamiast twardej, męskiej, ochroniarskiej ręki.
A pomysły coraz lepsze, cele koedukacujne, sprzęt rtv jeśli płaci może mieć każdy tv w celi, za art. seksualne moga odbywać kare na 2 itd itd chyba ktoś z mocnym pojęciem to wymyślił, Panie adminie ktoś reaguje na te chore pomysły?
Nie wprowadzaj towarzystwa w błąd bo ktoś w to uwierzy. To co było udostępnione na SWOK było tylko propozycja od jakichś dziwnych instytucji.
Podaj proszę pełna nazwe tych dziwnych jak piszesz instytucji.
(01-08-2025, 20:44 )jtd napisał(a): (31-07-2025, 21:54 )marek13 napisał(a): Moi drodzy kiedy będą zapisane nam regulaminowe przerwy w pracy?? Zgodnie z art. 117b ust. 2 pkt 2 Ustawy o Służbie Więziennej, funkcjonariuszom Służby Więziennej przysługuje 45 minut przerwy w służbie trwającej 12 godzin. Przerwa ta jest wliczana do czasu służby, ale nie jest wliczana do dobowego okresu odpoczynku A tym co odsyłają do Lidla czy coś to polecam zapytać swojego lekarza jakie skutki zdrowotne przynosi brak ciepłego normalnie zjedzonego posiłku w ciągu np 20 lat. Dopóki ktoś młody to nie czuje ale już po 40 się zaczyna i wiele niedobrego się uaktywnia ze zdrowiem. Ostatnio widać znaczący przyrost złego stanu zdrowia funkcjonariuszy co zbliżają się do 50 siatki. Nie widzicie tego. Lecimy na pełnych obrotach na oddziale bez odpoczynku bez ciepłego posiłku . Brak realizacji należnej przerwy to świadome przyczynianie się do złego stanu zdrowia funkcjonariuszy . Do złego stanu zdrowia psychicznego i fizycznego. Wyraźnie widać przyrost umieralności chłopaków którzy jeszcze 50siatki nie dobili.
(04-08-2025, 14:14 )Ona_mona napisał(a): (01-08-2025, 8:36 )oficerZK napisał(a): (31-07-2025, 20:44 )Ona_mona napisał(a): (30-07-2025, 21:37 )Klawisz@ napisał(a): Co to się dzieje ??? Odwołują dyrektorów i powołują same kobiety na stanowiska okręgowych.. robi się jeden wielki babiniec  Nie wiesz po co? Aby „zmiękczyć” towarzystwo i „resocjalizować” i głaskać towarzystwo osadzonych po główce. „Ojoj” zamiast twardej, męskiej, ochroniarskiej ręki. Nie jedna kobieta ma większe,, jaja"niz nie jeden w sw facet. Nie jest to norma ale już nie raz to zauważyłem ?
To fakt, ale patrząc na to co się teraz dzieje, widać, że wybierają kobiety do zmiękczenia towarzystwa.
Rozkazy aby wypuszczać na p2, wpz i sde, myślę, że więcej mężczyzn jako dyrektorów się przeciwstawiało temu cyrkowi. Szczególnie ci wywodzący sie z ochrony.
Mało kto się sprzeciwia wobec systemu będąc chodźby powołany, mając kilkanaście lat sw, dobra wypłatę itd. Czasy stalowegk podejścia minęły bezpowrotnie..
(01-08-2025, 8:36 )oficerZK napisał(a): (31-07-2025, 20:44 )Ona_mona napisał(a): (30-07-2025, 21:37 )Klawisz@ napisał(a): Co to się dzieje ??? Odwołują dyrektorów i powołują same kobiety na stanowiska okręgowych.. robi się jeden wielki babiniec  Nie wiesz po co? Aby „zmiękczyć” towarzystwo i „resocjalizować” i głaskać towarzystwo osadzonych po główce. „Ojoj” zamiast twardej, męskiej, ochroniarskiej ręki. Nie jedna kobieta ma większe,, jaja"niz nie jeden w sw facet. Nie jest to norma ale już nie raz to zauważyłem ?
To fakt, ale patrząc na to co się teraz dzieje, widać, że wybierają kobiety do zmiękczenia towarzystwa.
Rozkazy aby wypuszczać na p2, wpz i sde, myślę, że więcej mężczyzn jako dyrektorów się przeciwstawiało temu cyrkowi. Szczególnie ci wywodzący sie z ochrony.
(28-07-2025, 21:02 )anielica2010 napisał(a): (27-07-2025, 16:49 )kapseleK napisał(a): Możliwości otrzymania dodatków do uposażenia zasadniczego dla f-szy:
1/za wysługę
2/służbowy
3/za długoletnią służbę
4/motywacyjny
5/czasowy
6/za stopień
Czy możemy liczyć na jakieś konkrety?
(01-08-2025, 5:23 )Człowiek z lasu napisał(a): (31-07-2025, 20:44 )Ona_mona napisał(a): (30-07-2025, 21:37 )Klawisz@ napisał(a): Co to się dzieje ??? Odwołują dyrektorów i powołują same kobiety na stanowiska okręgowych.. robi się jeden wielki babiniec  Nie wiesz po co? Aby „zmiękczyć” towarzystwo i „resocjalizować” i głaskać towarzystwo osadzonych po główce. „Ojoj” zamiast twardej, męskiej, ochroniarskiej ręki.
Wiemy wszyscy, ze regulacja dodatków stałych to kwoty bardzo małe ale uważam, kolejny raz jest mocno krzywdzące że otrzymują je pojedyncze osoby. Wiadomo, że sa osoby które nie otrzymają bo np postępowanie, długotrwałe zwolnieniami itd ale tak co roku czy co dwa lata człowiek jest pomijany i nagle sie okazuje, ze przez lata nie ma podnoszonego dodatku, a pewnie w całym kraju jest takich osób bardzo dużo.
Adminie nie miało być dla każdego po te śmieszne 20 zl?
(31-07-2025, 21:54 )marek13 napisał(a): Moi drodzy kiedy będą zapisane nam regulaminowe przerwy w pracy?? Jesteś na służbie a nie w pracy , chcesz przerw to do lidla ram pam pam pam .
PKO przygotowała ciekawą ofertę kredytów dla służb mundurowych podległych pod MSWiA, my jak zwykle zostaliśmy pominięci, czy związki będą coś robić w tym kierunku?
(31-07-2025, 21:54 )marek13 napisał(a): Moi drodzy kiedy będą zapisane nam regulaminowe przerwy w pracy?? Zgodnie z art. 117b ust. 2 pkt 2 Ustawy o Służbie Więziennej, funkcjonariuszom Służby Więziennej przysługuje 45 minut przerwy w służbie trwającej 12 godzin. Przerwa ta jest wliczana do czasu służby, ale nie jest wliczana do dobowego okresu odpoczynku
(01-08-2025, 5:23 )Człowiek z lasu napisał(a): (31-07-2025, 20:44 )Ona_mona napisał(a): (30-07-2025, 21:37 )Klawisz@ napisał(a): Co to się dzieje ??? Odwołują dyrektorów i powołują same kobiety na stanowiska okręgowych.. robi się jeden wielki babiniec  Nie wiesz po co? Aby „zmiękczyć” towarzystwo i „resocjalizować” i głaskać towarzystwo osadzonych po główce. „Ojoj” zamiast twardej, męskiej, ochroniarskiej ręki.
Te chore pomysły to nie jest inwencja kierownictwa SW, ani nawet Ministerstwa, a jedynie oddolnej grupy, niemającej zbyt wiele do powiedzenia, wiec nie sądzę żeby było się do czego odnosić...
(31-07-2025, 20:44 )Ona_mona napisał(a): (30-07-2025, 21:37 )Klawisz@ napisał(a): Co to się dzieje ??? Odwołują dyrektorów i powołują same kobiety na stanowiska okręgowych.. robi się jeden wielki babiniec  Nie wiesz po co? Aby „zmiękczyć” towarzystwo i „resocjalizować” i głaskać towarzystwo osadzonych po główce. „Ojoj” zamiast twardej, męskiej, ochroniarskiej ręki. Nie jedna kobieta ma większe,, jaja"niz nie jeden w sw facet. Nie jest to norma ale już nie raz to zauważyłem ?
(31-07-2025, 20:44 )Ona_mona napisał(a): (30-07-2025, 21:37 )Klawisz@ napisał(a): Co to się dzieje ??? Odwołują dyrektorów i powołują same kobiety na stanowiska okręgowych.. robi się jeden wielki babiniec  Nie wiesz po co? Aby „zmiękczyć” towarzystwo i „resocjalizować” i głaskać towarzystwo osadzonych po główce. „Ojoj” zamiast twardej, męskiej, ochroniarskiej ręki.
Moi drodzy kiedy będą zapisane nam regulaminowe przerwy w pracy??
(30-07-2025, 21:37 )Klawisz@ napisał(a): Co to się dzieje ??? Odwołują dyrektorów i powołują same kobiety na stanowiska okręgowych.. robi się jeden wielki babiniec  Nie wiesz po co? Aby „zmiękczyć” towarzystwo i „resocjalizować” i głaskać towarzystwo osadzonych po główce. „Ojoj” zamiast twardej, męskiej, ochroniarskiej ręki.
(30-07-2025, 21:37 )Klawisz@ napisał(a): Co to się dzieje ??? Odwołują dyrektorów i powołują same kobiety na stanowiska okręgowych.. robi się jeden wielki babiniec  Też mi się to rzuciło w oczy. Rozumiem parytety ale tu widać, że na siłę robią kobiety dyrektorami żeby coś udowodnić. Brak słów.
Co to się dzieje ??? Odwołują dyrektorów i powołują same kobiety na stanowiska okręgowych.. robi się jeden wielki babiniec
(30-07-2025, 12:56 )szeryf81 napisał(a): Witam.Rozumiem,że Ci co karani i 30 dni na L4 nic nie dostaną?? Oczywiscie. Malo tego , jezeli dostaniesz dodatek i pójdziesz na l4 zostanie ci zabrany.
Witam a ja zadam pytanie w kwesti regulacji dodatków służbowych na stałe... Więc ile wynosi wg Was długolecie stażu? 15 lat i wi3cje czy powyżej 25 lat a może mniej. Moim zdaniem powyżej 25 lat do stek na stałe nie powinni dostać jeżeli jest jak jest, że kwoty nie robia wrażenia. Funkcjonariusze powyżej 25 lat biorą dziadkowe 1500 i powyżej 28 lat 2500 zł więc chyba i tak są zadowoleni a problem jest z tymi co są do 25 i nie mają większych pieniędzy od tych funkcjonariuszy z młodszego pokolenia
Witam.Rozumiem,że Ci co karani i 30 dni na L4 nic nie dostaną??
(28-07-2025, 22:15 )Pracownik cywilny napisał(a): [quote="Cywil87" pid='22009' dateline='1753527181']
Jako pracownik cywilny mam pytanie do cywili. Jak u Was wypłacają tzw. wczasy pod gruszą? Co skladacie? Wnioski? Faktury? Jak to u Was wygląda.
[/quote
Wniosek zgodnie z regulaminem zfss . Ważne są zapisy w zfss czyli zakładowy fundusz świadczeń socjalnych. Uwzględnić należy dochód na członka rodziny . Faktura może być załączona np jeśli dotyczy wypoczynku dziecka na zorganizowanym wypoczynku do 18 r życia _ chodzi o zwolnienie z podatku. Wypłaty z funduszu są zwolnione do kwoty Jak dobrze pamiętam 2000. Musisz zobaczyć zapisy zfss. Musi być bez względu ile osób pracuje - nawet dla 1 osoby. To są wymogi ustawy
U mnie jest tak.Brak zapisu o fakturach w regulaminie ale ode mnie wymagane są. Jak wnioskuję o dofinansowanie wczasów organizowanych we własnym zakresie też faktury. Nie pokrywa mi się nic z grupą zaszeregowania czyli wypłacą ile chcą. Dlatego dopytuję bo jak wiadomo u źródła u mnie nie dowiem się niczego.
(27-07-2025, 16:49 )kapseleK napisał(a): Możliwości otrzymania dodatków do uposażenia zasadniczego dla f-szy:
1/za wysługę
2/służbowy
3/za długoletnią służbę
4/motywacyjny
5/czasowy
6/za stopień
Niedoszacowanie naszego wynagrodzenia jest mało komfortowe i rodzi wielką frustrację. Ale tylko dlatego że jest nas niewielu w porównaniu do kolegów w mundurze, nie jesteśmy dla strony służbowej zbyt wielkim obciążeniem, stąd działania na każdym poziomie są w stopniu minimalnym.
Szanowny kolego. Wszyscy widzimy, ze pracownicy cywilni to najbardziej niedoceniana forma zatrudnienia w sluzbie mundurowej. Pracujecie równie ciężko, a czasami nawet ciężej. Zgadzam sie, ze Wam również należą sie takie świadczenia. Nie jest winą funkcjonariuszy mundurowych, ze jakoś Was pomijają i proszę nie oburzać sie, ze ktoś narzeka na warunki, pracy. Skoro marudzi to widocznie tak jest, ma do tego pelne prawo. Czy ktoś komuś broni zgłaszać, ze chce mieć lepiej ? Pracownik cywilny może starać sie o przejście na mundur, niestety często oznacza to odejście od biurka i zameldowanie sie w dziale ochrony, przynajmniej na jakiś czas. W kolejce jednostce jest sporo osób, które tak zrobiło. Pozdrawiam.
[quote="Cywil87" pid='22009' dateline='1753527181']
Jako pracownik cywilny mam pytanie do cywili. Jak u Was wypłacają tzw. wczasy pod gruszą? Co skladacie? Wnioski? Faktury? Jak to u Was wygląda.
[/quote
Wniosek zgodnie z regulaminem zfss . Ważne są zapisy w zfss czyli zakładowy fundusz świadczeń socjalnych. Uwzględnić należy dochód na członka rodziny . Faktura może być załączona np jeśli dotyczy wypoczynku dziecka na zorganizowanym wypoczynku do 18 r życia _ chodzi o zwolnienie z podatku. Wypłaty z funduszu są zwolnione do kwoty Jak dobrze pamiętam 2000. Musisz zobaczyć zapisy zfss. Musi być bez względu ile osób pracuje - nawet dla 1 osoby. To są wymogi ustawy
(26-07-2025, 18:36 )anielica2010 napisał(a): (25-07-2025, 20:55 )Osiek napisał(a): (25-07-2025, 14:58 )Pablo123 napisał(a): I oczywiście pracownicy cywilni pominięci przy planowanych dodatkach...kpina Zgadzam się, cywil dla nich to nie pracownik, dla nas nigdy nic się nie należy.
Smutne ale niestety prawdziwe.Ciejawe co z obiecanymi awansami na stanowiskach służbowych w 2025 roku dla pracowników cywilnych.Obiecane w październiku 2024 roku...już policzyli środki???Czy z obietnicy nici?
Awans może być.... referant na starszy referent.... Ale niestety bez zmiany na wynagrodzeniu ....widełki są te same......
(27-07-2025, 16:49 )kapseleK napisał(a): Możliwości otrzymania dodatków do uposażenia zasadniczego dla f-szy:
1/za wysługę
2/służbowy
3/za długoletnią służbę
4/motywacyjny
5/czasowy
6/za stopień
Niedoszacowanie naszego wynagrodzenia jest mało komfortowe i rodzi wielką frustrację. Ale tylko dlatego że jest nas niewielu w porównaniu do kolegów w mundurze, nie jesteśmy dla strony służbowej zbyt wielkim obciążeniem, stąd działania na każdym poziomie są w stopniu minimalnym.
30 lat pracy i 4300..... Na cywilnym etacie oczywiście.....
1/za wysługę
2/służbowy
3/za długoletnią służbę
4/motywacyjny
5/czasowy
6/za stopień
(28-07-2025, 14:31 )Administrator napisał(a): (28-07-2025, 11:19 )eeedek4 napisał(a): Panie Administratorze , czy może Pan opublikować już szczegółowe wytyczne dotyczące mieszkaniówki czy dalej ten temat ma pozostać wielką tajemnicą !!!
Dalej nic nie wiemy !!! Przecież to jest poniżające żeby pracownicy prosili swoje związki o opublikowanie wytycznych!!! Jak można zataić takie ustalenia!!!
Nie posiadam żadnego projektu, ani wytycznych w sprawie mieszkaniówki.
To inaczej, jaki dokument i na jakim etapie procedowania owy dokument jest jeśli chodzi o uruchomienie dodatku mieszkaniowego i w jakim kształcie został zaakceptowany przez związek zawodowy?
Gdzie mogę przeczytać treść dokumentu? Aby juz nie zadawać pytań na forum i rozwiać swoje wątpliwości?
(28-07-2025, 14:31 )Administrator napisał(a): (28-07-2025, 11:19 )eeedek4 napisał(a): Panie Administratorze , czy może Pan opublikować już szczegółowe wytyczne dotyczące mieszkaniówki czy dalej ten temat ma pozostać wielką tajemnicą !!!
Dalej nic nie wiemy !!! Przecież to jest poniżające żeby pracownicy prosili swoje związki o opublikowanie wytycznych!!! Jak można zataić takie ustalenia!!!
Skoro Administrator nie posiada tzn. że został pominięty w tym łancuszku wiedzacych albo Związek kłamie funkcjonariuszy twierdząc, że jakiś projekt jest
(28-07-2025, 11:19 )eeedek4 napisał(a): Panie Administratorze , czy może Pan opublikować już szczegółowe wytyczne dotyczące mieszkaniówki czy dalej ten temat ma pozostać wielką tajemnicą !!!
(26-07-2025, 8:06 )nietakamllodafszka napisał(a): Panie administratorze,
Pojawił się komunikat, że pracę nad mieszkaniówką nabrały tempa, wątpliwości zostały już wyjaśnione, a projekt jest gotowy. Czyli już wiecie w jakiej formie bedzie procedowany.
Proszę o informację:
- czy osoby które wzięły dofinansowanie oddają całość, czy połowę jak inne służby?
- czy zwrot wziętej pomocy będzie rozłożony na 10 lat?
- czy oddajemy to co dostaliśmy, czy wg aktualnych stawek z tego roku?
- czy oddajemy kwotę brutto czy netto, i co z podwójnie zwracanym podatkiem?
Panie Adminie czy cos wiadomo? Bo taka cisza
(28-07-2025, 6:27 )Sierżant Polska napisał(a): (26-07-2025, 8:06 )nietakamllodafszka napisał(a): Panie administratorze,
Pojawił się komunikat, że pracę nad mieszkaniówką nabrały tempa, wątpliwości zostały już wyjaśnione, a projekt jest gotowy. Czyli już wiecie w jakiej formie bedzie procedowany.
Proszę o informację:
- czy osoby które wzięły dofinansowanie oddają całość, czy połowę jak inne służby?
- czy oddajemy kwotę brutto czy netto, i co z podwójnie zwracanym podatkiem? I jeszcze jedno pytanie. Czy będą odprawy mieszkaniowe przy odejściu na zaopatrzenie emerytalne tak jak w wojsku około 50 tysięcy złotych na jednego członka rodziny?
Dodaj kolego bo masz do czego średnio jest 75tys zl na jednego członka rodziny
Panie Administratorze , czy może Pan opublikować już szczegółowe wytyczne dotyczące mieszkaniówki czy dalej ten temat ma pozostać wielką tajemnicą !!!
Proszę o informację:
- czy oddajemy kwotę brutto czy netto, i co z podwójnie zwracanym podatkiem? I jeszcze jedno pytanie. Czy będą odprawy mieszkaniowe przy odejściu na zaopatrzenie emerytalne tak jak w wojsku około 50 tysięcy złotych na jednego członka rodziny?
Proszę o informację:
- i czy pozostała do spłacenia część dofinansowania zostaje umorzona przy przejściu na emeryturę
- czy oddajemy kwotę brutto czy netto, i co z podwójnie zwracanym podatkiem?
Możliwości otrzymania dodatków do uposażenia zasadniczego dla f-szy:
1/za wysługę
2/służbowy
3/za długoletnią służbę
4/motywacyjny
5/czasowy
6/za stopień
|