05-11-2021, 12:01
(05-11-2021, 11:18 )rambo3000 napisał(a):(05-11-2021, 9:22 )Administrator napisał(a):rozumiem, że to funkcjonariusz którego dotyczą nadgodziny ma wystąpić na drogę sądową ze swoim dyrektorem w przypadku odmowy udzielenia możliwości odebrania godzin sprzed prawie trzech lat??? Na Początku było, że to związek wystąpi jeśli się nie dogada z górą???? Po drugie ile trzeba czekać na ten wzór wniosku ??? A może już gotowy to gdzie go znajdę czy też nie opublikowany jak uchwały ????(05-11-2021, 1:48 )rambo3000 napisał(a):(04-11-2021, 17:53 )SZEREGOWY1 napisał(a):Panie administratorze przeszukałem internety z września i nic nie znalazłem żadnej uchwały opublikowanej może pan pomoże bo ja ślepy chyba już jestem w związku ze służbą oczywiście ????(04-11-2021, 10:30 )Administrator napisał(a): [quote="rambo3000" pid='10680' dateline='1636016731']
O to jeszcze raz to mały cytat z artykułu ukazanego na stronie związku z 15.01.2020r "Jakie rozwiązanie byłoby dla funkcjonariuszy satysfakcjonujące? Związkowcy przekonują, że w pierwszej kolejności należy oddawać nadgodziny najstarsze, a za te z bieżących okresów płacić aż do czasu, kiedy nadpracowane godziny sprzed 1 lipca 2019 roku zostaną wyzerowane. Jeśli związkowcom nie uda się dojść do porozumienia z się z Centralnym Zarządem Służby Więziennej oraz Ministerstwem Sprawiedliwości zapowiadają, że wystąpią na drogę sądową." Teraz pytanie Co związek zrobił w tej sprawie bo problem dalej nie rozwiązany ? Na jakim etapie jest ta sprawa sądowa ?????nadmieniam że są jednostki w Polsce gdzie ludzie mają zamrożonych po 500-700godzin i nie mogą ich ruszyć a aktualne są zbijane co związek z tym tematem robi ??????¿????????
Na ostatnim wrześniowym Zjeździe została podjęta Uchwała w tej kwestii.
CZY ???????!!!!!!!
Administrator może wkleić jakiej treści jest ta Uchwała odnośnie zamrożonych nadgodzin?!!!
No i Pan nie znajdzie, ponieważ uchwały nie są publikowane. Uchwała Zjazdu dotyczy zobowiązanie Zarządu Głównego do podjęcia działań, w celu oddawania w pierwszej kolejności nadgodzin wypracowanych przed 1 lipca 2019 r. włącznie z wykorzystaniem drogi sądowej. Aby to zrobić, Zarząd Główny ma przygotować wzór raportu, z którym funkcjonariusz będzie musiał zwrócić się do przełożonego. Dopiero, gdy powstanie roszczenie (czyli przełożony odmówi) zostaną podjęte działania w celu skierowania sprawy na ścieżkę sądową.
W kwestii, tego jak formalnie wystąpić na drogę sądową w przypadku odmowy oddania "starych" nadgodzin będziemy posiłkować się stanowiskiem kancelarii prawnej, z którą współpracujemy.