09-02-2024, 13:08
(09-02-2024, 9:22 )Administrator napisał(a):(09-02-2024, 8:47 )500minus napisał(a):(08-02-2024, 17:52 )nietakamllodafszka napisał(a):(07-02-2024, 18:31 )stsierzantsw napisał(a): Czy ktoś spotkał się już z tą informacją, że co prawda w 2025 będziemy mieli prawo wyboru, pozostajemy na starych zasadach 40% po 15 latach itd, ale haczyk tkwi w naliczaniu emerytury nie z ostatniego miesiąca lecz z 10ciu lat. O tym szczególe mało się u nas mówi
Bzdura. Jak zostaniesz na starych zasadach to będziesz mieć naliczana emeryturę po staremu.
Można prosić o konkretny punkt ustawy który mówi o tym wprost?
Zgodzę się, że jest to "bzdura" jeżeli chodzi o naliczanie emerytury z ostatnich 10 lat. Sposób naliczania wymiaru emerytury jest określony w art. 5 ust. 1 ustawy o zaopatrzeniu emerytalnym z dnia 18 lutego 1994 r. Ponadto wszelkie wątpliwości były wyjaśniane na stronie Zarządu Głównego NSZZFiPW
Przytoczony artykuł nie mówi że dotyczy on funkcjonariuszy przyjętych na 15 lat a odchodzących na emeryturę po
po 1 stycznia 2025 roku.
Tam gdzie przepisy trzeba interpretować nierzadko pojawiają się wątpliwości, niestety interpretacja przez różnych ludzi na różnym etapie może być odmienna.
Gdyby nie próby podejmowania wyjaśnienia tej sytuacji były skuteczne nikt by się o to nie pytał wszystko by było jasne i nie byłoby żadnych wątpliwości.
Niskie zaufanie funkcjonariuszy do służby i do państwa z czegoś się wzięło, a odbudować je będzie niezwykle ciężko.
Co do gwarancji i zapewnień do dziś mam pismo pewnego pana premiera który osobiście swoim podpisem zaręczył mi że nie będą zmieniane zasady emerytalne z 15 lat na więcej.
Do dziś w uszach słowa pewnego jednego nie za wysokiego pana z okręgu Warszawskiego który rok temu gwarantował mi że dodatek stołeczny już jest do podpisu na biurku prezydenta.