16-09-2019, 20:53
(12-09-2019, 16:35 )pablopablo11@interia.pl napisał(a):(09-09-2019, 19:32 )hugo boss napisał(a): Chciałbym się dowiedzieć co z podwyżkami w 2020 r? Niby porozumienie z listopada 2018 mówi o 500 zł brutto ale z drugiej strony pomysły strony rządowej dotyczące 500+ i nowych dodatków np funkcyjnego mają być sfinansowane z podwyżki 2020 czyli z wywalczonego 500 brutto. Jak jest na prawdę? Jeśli w nowym roku 2020 zostanie wprowadzony dodatek funkcyjny i 500 zł dla osób z 15 letnim stażem plus 100 zł za każdy rok powyżej 15 lat to obiecana podwyżka w kwocie 500 zł brutto będzie zrealizowana czy pomniejszona o kwotę zapotrzebowania na zrealizowanie powyższych pomysłów? Jeśli związki wyrażą zgodę na pomniejszenie wywalczonej podwyżki to chyba będzie pogwałcenie tego o co walczyliśmy rok temu?! Może zrobić referendum w tej sprawie? Jak ma się czuć funkcjonariusz który zamiast 500 zł dostanie 300-400 zł podczas gdy jego kolega ze stażem 16 lat i na stanowisku stałego oddziałowego dostanie 300-400 zł podwyżki (jak wszyscy) 500 zł (za 15 lat służby) + dodatek funkcyjny (za stały oddział). Kosztem młodego funkcjonariusza stary dostanie dużo więcej. Nie o to walczyliśmy rok temu. Miało być po równo 500 zł na głowę. Rozumiem że rząd chce zatrzymać doświadczonych w służbie ale nie kosztem młodych. Nie mam mało służby ale też nie mam 15 lat. Ale jeśli nie dostaniemy 500 zł a głowę to nie będzie fair wobec nas wszystkich. Już służba w SW nie jest konkurencyjna a rząd zapowiada kolejne podwyższenie płacy minimalnej. W 2023 roku SW nie zaoferuje ludziom nic. Służba wydłużona, non stop nadgodziny, konieczność 24h gotowości, przełożeni mają nasze bezpieczeństwo i zdrowie psychiczne w mocnym poważaniu, tną stanowiska zwłaszcza w ochronie (niech potną w białych domkach gdzie jest po 2-3 a nawet 4 zastępców dyrektorów, 10 osób od finansów i 10 od ewidencji ale żeby ktoś odebrał telefon to nie ma "pana" a koleżanka z boku nie odbierze bo to wykracza poza jej zakres obowiązków), osadzeni wchodzą nam na głowy a administracja ich jeszcze za to głaszcze po główkach, częściej za pierdoły jest karany funkcjonariusz niż osadzony za poważne przewinienie - groźba karalna to nie przestępstwo, powiem więcej - osadzeni dostają nagrody za bycie "nieposłusznymi", naciski z góry żeby nie stosować ŚPB......Przestań siać panikę i pisać, że starzy funkcjonariusze dostaną coś Twoim kosztem. Dostaniesz podwyżkę, a starsi oprócz podwyżki dostaną dodatek motywacyjny 500 zeta. A różnica między tym stary a młodym będzie taka, że jak ustawa przejdzie to teraz faz z 25 letnim stażem dostanie 500 zeta, a jak Ty będziesz miał 25 lat stażu to będziesz miał po 15 l 500 i później za każdy rok +100... To sobie teraz policz..... I nie płacz że starzy mają majcej i przestań pieprzyć i czepiać się administracji, jak się okaże że coś oprócz płakania potrafisz to może i ty w adm wyladujesz
https://nszzfipw.org.pl/rzad-odmrozi-kwo...wyzki.html
I kto tu straszy? Poza tym ja nie chcę do administracji. Powiem więcej. Ja odmówiłem pracy w administracji.