10-12-2019, 11:21
(10-12-2019, 8:15 )xerez14@wp.pl napisał(a): U nas kierownictwo poinformowało że te półrocze będzie rozliczone z obecnych nadgodzin, czyli za te pół roku nie będzie pieniędzy za nadgodziny. Brawo związki, działacie jak te pisowskie. Jeszcze tylko brakuje żeby nie było publikacji tego postu, ale w razie czego print screen zrobiony i będzie opublikowany w innym miejscu
(07-12-2019, 21:37 )Administrator napisał(a):(07-12-2019, 15:33 )HugoBoss napisał(a):(06-12-2019, 22:22 )Administrator napisał(a):(06-12-2019, 20:23 )eeedek4 napisał(a): Panie Administratorze w związku z naradą w dniach 2-6 grudnia poświęconej rozliczeniu czasu pracy...czy związki zawodowe planują opublikować ustalenia z tej narady na tym forum czy w innym miejscu?
Narada dotyczyła bardzo ważnych spraw dotyczących ochrony których wyjaśnienia nie można się doprosić od kierownictwa z powodów oczywistych ,dlatego ważne jest żeby każdy z nas mógł sam sobie porównać na podstawie ewentualnej publikacji to co jest w zakładzie z tym co być powinno.
Proszę w miarę możliwości o taką publikację!!!
Narada instruktażowo-szkoleniowa miała na celu zapoznanie osób odpowiedzialnych za rozliczanie czasu służby w jednostkach z tzw. wytycznymi, które zostały wypracowane przez zespół ochronny, który składa się z przedstawicieli strony służbowej oraz związkowej. Osoby te mają przeprowadzać dalsze szkolenia u siebie w okręgach. Jest to na chwilę obecną jeszcze projekt, dlatego nie widzę powodu, żeby go teraz publikować przed zatwierdzeniem, ponieważ mogą nastąpić jeszcze jakieś zmiany. Projekt ten był rozesłany do każdego Przewodniczącego Zarządu Okręgowego w celu konsultacji oraz wniesienia swoich uwag, także jest on dostępny ale jeszcze na tym etapie nie publikowany.
Jaka narada instruktażowa? Już rok temu było uzgodnione że nadgodziny mają być płatne. Co tu jest do szkolenia? Dyrektorzy dostali wytyczne że nie ma być nadgodzin bo nie będzie pieniędzy na wypłaty za nadgodziny. Obcinają stanowiska kosztem ochrony i bezpieczeństwa funkcjonariuszy a żądają abyśmy pracowali jak roboty. Co raz mniej ludzi jest na zmianie a obowiązków przybywa. W nocy jest 2 razy mniej ludzi niż w dzień a otwieranie dużej celi w obecności tylko 2 (dwóch fuszy jest chyba jakimś nie porozumienie). W lato wypracowałem nadgodziny a teraz w zimę wysyła się mnie na wolne. Chyba będę dzwonił do dyrektora i pytał czy mam otwierać celę w nocy i będę wpisywał w książę że cela została otwarta na polecenie dyrektora. Bo nie zaryzykuje zdrowia kolegi i mojego gdy zbóje będą robić zadymę na celi. Wtedy jak ktoś z naszych dostanie w pysk to dyrektor weźmie na garba brak odpowiedniego zabezpieczenia w porze nocnej. Może się obudzą z letargu. Nadgodziny ich bolą? Niech nadgodziny rosną. Co do tego gryzipiórkom? Przecież i tak za 9T w warszawie nie da się wyżyć więc po co płacić?
Proszę się dokładnie zapoznać z komunikatem Zespołu Ochronnego https://nszzfipw.org.pl/komunikat-zespol...ego-3.html Szkolenie dotyczyło nie tylko tematu "płatnych nadgodzin" ale wiele innych kwestii dotyczących rozliczania czasu służby.
Po 1. Proszę przestrzegać regulaminu i nie obrażać na tym forum nikogo.
Po 2. W czym Związek zawinił według Ciebie?
Po 3. Jakie oczekujesz stanowisko Związku? Bo po wpisach na tej księdze mam z tym trochę problem? Jedni piszą, że mają "gdzieś" pieniądze za nadgodziny i wolą wolne, a inni że chcą pieniądze....