19-11-2020, 8:44
(18-11-2020, 23:18 )Administrator napisał(a):(18-11-2020, 21:50 )robs napisał(a):(18-11-2020, 14:58 )BDG napisał(a):1. Koledzy, każdy kierownik jednostki ma nad sobą dyrektora okręgowego i sam nie podejmie żadnej decyzji.(18-11-2020, 10:18 )Administrator napisał(a):(17-11-2020, 21:52 )Człowiek z lasu napisał(a): Napisał Pan, że "...nikomu nie przyznają, że w związku ze służbą..." więc Panu odpowiadam raz jeszcze, że myli się Pan, ponieważ jestem w tą sprawę zaangażowany osobiście i funkcjonariuszom przebywającym na kwarantannie lub w izolacji zostało wypłacone 100% uposażenia, więc proszę mi nie pisać, że nie mam racji! To, że w jednostce x postąpiono inaczej, to proszę nie twierdzić, że tak jest w każdej jednostce!
Panie Administratorze proszę o pomoc bo u nas wszystko się robi alby nie wypłacic 100%uposazenia w związku z izolacja czy kwarantanna. A tak jak Pan napisał
,, Napisał Pan, że "...nikomu nie przyznają, że w związku ze służbą..." więc Panu odpowiadam raz jeszcze, że myli się Pan, ponieważ jestem w tą sprawę zaangażowany osobiście i funkcjonariuszom przebywającym na kwarantannie lub w izolacji zostało wypłacone 100% uposażenia, więc proszę mi nie pisać, że nie mam racji! To, że w jednostce x postąpiono inaczej, to proszę nie twierdzić, że tak jest w każdej jednostce!,,
Jest szansa uzyskać 100% ale na jakiej podstawie i kto i co o tym decyduje?
Podstawa jest podana w stanowisku CZSW, a decyduje o tym kierownik jednostki. Są sytuacje nie do końca jasne, czy do zakażenia doszło w związku ze służbą czy nie i to trzeba wyjaśnić. Ale są przecież sytuacje jasne i klarowne, że np. funkcjonariusz podczas pełnienia służby miał kontakt z osobą, u której wyszedł test pozytywny i w związku z tym został objęty kwarantanną. Osoby te składają przecież stosowne oświadczenia. Przypadki są różne, ale w każdym z nich powinien zadziałać tzw. "czynnik ludzki", którym powinien kierować się kierownik jednostki.
2. Dyrektor okręgowy to stanowisko uwarunkowane sympatiami politycznymi, a z politykami Solidarnej Polski się nie dyskutuje.
3. Stanowisko CZ podana w piśmie ppłk Bajdy, jak zwykle bardzo ogólne [Art. 60c ust 5 Jeżeli zwolnienie lekarskie obejmuje okres, w którym funkcjonariusz jest zwolniony od zajęć służbowych z powodu: 2) choroby powstałej w związku ze szczególnymi właściwościami lub warunkami służby – zachowuje on prawo do 100% uposażenia.]
4. Jak wynika z cytowanego przepisu 100% uposażenia należy się funkcjonariuszowi, który jest na zwolnieniu lekarskim (tzn. posiada dokument, dzisiaj e-zwolnienie ZUS ZLA), a nie który jest na kwarantannie, bo ten nie zawsze musi posiadać zwolnienie (Obowiązek kwarantanny dotyczy osób zdrowych, które miały kontakt z osobami zakażonymi lub podejrzanymi o zakażenie koronawirusem).
W takim przypadku 100% uposażenia można uzyskać dopiero w przypadku uchwalenia i opublikowania "ustawy covidowej". "...[b]Na zmiany jakie wprowadza ustawa czeka tymczasem rzesza mundurowych, którzy zgodnie z zawartymi w niej regulacjami w przypadku izolacji lub kwarantanny będącej wynikiem wykonywania obowiązków służbowych, otrzymać mają 100-proc. płatne zwolnienia lekarskie."[/b]
[b]Pytanie do administratora - na jakiej podstawie zatem w niektórych jednostkach wypłaca się 100% uposażenia za czas kwarantanny???[/b]
Rozumiem, że podważa Pan stanowisko CZSW i nie zgadza się Pan z tym, że funkcjonariusz, który przebywa na kwarantannie, nie powinien mieć wypłacone 100% uposażenia, ponieważ według Pana nie przebywa na zwolnieniu lekarskim ponieważ nie posiada e-zwolnienia? To jest właśnie typowy przykład toku myślenia, gdzie nie zadziałał tzw. "czynnik ludzki", o którym pisałem wcześniej. Odpowiadam na pytanie: Na podstawie stanowiska przedstawionego przez CZSW, czyli art. 60c ust. 5 pkt. 2. A jeżeli się Pan z tym nie zgadza, to proszę napisać skargę, że funkcjonariuszowi przebywającemu na kwarantannie, który w czasie pełnienia służby miał kontakt z osobą zakażoną koronawirusem wypłacono 100% uposażenia.
Pytanie do Pana. Czy funkcjonariusz, który oddaje krew, przebywa na zwolnieniu lekarskim? Czyli według Pana toku myślenia musi posiadać "e-zwolnienie ZUS ZLA"? Przecież zgodnie z tym samym art. 60c ust. 5, który Pan przytoczył i który mówi, że "Jeżeli zwolnienie lekarskie obejmuje okres, w którym funkcjonariusz jest zwolniony od zajęć służbowych z powodu pkt. 6 "oddania krwi lub jej składników...), zachowuje on prawo do 100% uposażenia.
Panie administratorze a jeśli to jest izolacja a nie kwarantanna? Jeśli zakład nie zadbał o mnie i nie wysłał na kwarantannę a w sprawie kontaktu z tą samą osoba wysłał już innych fszy na kwarantanne?