Witam
W sprawie maglowanego ciągle tematu dotyczącego wyboru emerytury od stycznia 2025r. mam pytanie, co z rocznikami, którzy są przyjęci na starych zasadach, ale w 2025r. nie nabędą praw, czyli przyjęci od lutego 2010 do końca 2012r ? Pozwolą im dopracować do emerytury i odejść czy będą musieli pracować na nowych zasadach?
Witam Wszystkich,
słów kilka ode mnie w temacie "majowych podwyżek":
z tego co udało mi się dowiedzieć, to kwota na podwyżki jest taka, że gdyby
każdy f-sz miał dostać podwyżkę, to wyniosłaby ona ok 90zł (oczywiście brutto)...
... trochę mało, nie? ....
ale czy jeśli podwyżkę dostaną TYLKO strażnicy i referenci to myślicie, że dostaną po 300 zł ??
Ja osobiście wątpię, bo wtedy zarabialiby więcej od st. strażników i st. referentów...
więc najpewniej dostaną podwyżkę na poziomie 100 zł brutto...
W takim razie co stanie się z pozostałą kwotą, która podobno jest zabezpieczona na "majowe podwyżki"??
Pewnie te pieniążki znikną gdzieś w czeluściach 'warszawskich gabinetów'...
Więc ja już chyba wolę, żeby wszyscy dostali po te 90zł brutto...
ale to tylko moje zdanie...
Jeżeli sądzicie, że dziś się coś wyjaśni to jesteście w błędzie.
Po rozmowach z oficerami będącymi w związkach zawodowych wiem, że nie odpuszczą....
" Dlaczego wy macie dostać , a my nie"--- takie są najczęstsze poglądy.
(12-03-2018, 16:24 )mlody_funkcjusz napisał(a): (11-03-2018, 14:33 )andzejsw napisał(a): (10-03-2018, 9:26 )mlody_funkcjusz napisał(a): [quote="martin79" pid='123' dateline='1520439895']
Andrew 1983 odnosnie nowych mundurów to nic ci nie zabiorą bo to jest umundurowanie specjalne czyli nasze tzw. moro a ktore okregi dostaną to Rzeszowski Warszawski i jeszcze jeden tylko nie wiem ktory ale w pierwszym wejsciu dostaja trzy okregi pozniej sukcesywnie pewnie reszta dostanie
A czytal ktos nowe RMS w sprawie umundurowania?
W zlacznikach do uzasadnienia sa tabelki z kwotami. Dotychczasowa wartosc roczna i jaka będzie. Troche sie wartosci zmniejszyły. Troche ubylo (plaszcz letni,..). Zliczajac wszystko dla np. mężczyzny to ponad 300zl mniejsza wartosc mundurów wyjsciowych niz byla. Mundury polowe bedzie mozna łączyć z wyjsciowym.
Czy bedzie to mialo wplyw na wysokosc mundorowki?
zapodaj linka do tej nowej RMS w sprawie mundurów ?
Na intranecie w zakladce dzialu kwatermistrzowskiego - umundurowanie jest projekt, uzasadnienie, zalacznik do uzasadnienia, materialowka , zalaczniki jak co z czym laczyc. W internecie nie moglem tego nigdzie znalezc. Tylko Intranet zakladowy.
Http://intranet.swnet.sw.gov.pl/bki/sluz...Items.aspx
Wchodzimy w katalog
Pisma stanowiace
I tam mamy:
Identyfikatory
Projekt rozporzadzenia
Uzasadnienie
Zal do uzasadnienia
Zalacznik nr1 wzory opis
Zalacznik nr2 normy naleznosci
Zalacznik nr3 normy materialu
Zalacznik 4 i 5
(11-03-2018, 14:35 )andzejsw napisał(a): (10-03-2018, 9:11 )awj1 napisał(a): (08-03-2018, 21:13 )andzejsw napisał(a): czytałem na forum SG i koledzy pisali , że ponoć mamy dostać 150 zł podwyżki od maja....
Zapodaj linka. No ma być 150 pln ale nie dla wszystkich.
to tylko post użytkownika "straznik123"
http://www.forumsg.pl/showthread.php?tid=1289&page=5
Dzisiaj jest posiedzenie w sprawie podwyżek wiec wszystko powinno się już wyjaśnić.
(11-03-2018, 14:33 )andzejsw napisał(a): (10-03-2018, 9:26 )mlody_funkcjusz napisał(a): [quote="martin79" pid='123' dateline='1520439895']
Andrew 1983 odnosnie nowych mundurów to nic ci nie zabiorą bo to jest umundurowanie specjalne czyli nasze tzw. moro a ktore okregi dostaną to Rzeszowski Warszawski i jeszcze jeden tylko nie wiem ktory ale w pierwszym wejsciu dostaja trzy okregi pozniej sukcesywnie pewnie reszta dostanie
W zlacznikach do uzasadnienia sa tabelki z kwotami. Dotychczasowa wartosc roczna i jaka będzie. Troche sie wartosci zmniejszyły. Troche ubylo (plaszcz letni,..). Zliczajac wszystko dla np. mężczyzny to ponad 300zl mniejsza wartosc mundurów wyjsciowych niz byla. Mundury polowe bedzie mozna łączyć z wyjsciowym.
Na intranecie w zakladce dzialu kwatermistrzowskiego - umundurowanie jest projekt, uzasadnienie, zalacznik do uzasadnienia, materialowka , zalaczniki jak co z czym laczyc. W internecie nie moglem tego nigdzie znalezc. Tylko Intranet zakladowy.
(09-03-2018, 10:35 )Padrino napisał(a): (08-03-2018, 11:32 )awj1 napisał(a): (06-03-2018, 11:27 )olee napisał(a): (05-03-2018, 8:38 )awj1 napisał(a): Odbiegając do podwyżek jak u was wygląda sprawa z patrolowym? Tzn po ile czasu chodzą na zewnątrz, czy mają jakąś budę w której mogą się ogrzać i zrobić coś ciepłego do picia?
Druga sprawa czy w waszych jednostkach jest tak że gdy funkcjonariusz ochrony odchodzi na emeryturę to jego dodatek jest dzielony na pozostałych funkcjonariuszy tylko z ochrony czy z ochrony i administracji. Bo u nas po fuszu prawdopodobnie pieniądze z dodatku poszły nie tylko na ochronę ale też do administracji. A ktoś kiedyś nam powiedział że aby podnieść dodatki w dziale ochrony z działu ochrony ktoś musi odejść na emeryturę. No i proszę odszedł a dodatek w części poszedł do administracji. W drugą stronę to nie działa.
U nas chodzą po 4 godziny a czasami mniej. Jest jest otwarta buda więc można się zagrać. Co do dodatków to różnie dzielą ,czasami na ochronę tak jak powinno być w tym przypadku a czasami dają sobie.
Co 4h! To jak wyście wytrzymywali w te mrozy? Przecież to nie są ludzkie warunki pełnienia służby, gdzie trzeba niby być czujnym!!! A ci hejterzy co zaraz chcą napisać że "kiedyś to były mrozy i się stało na wieży" albo pomyślą cioty a nie chłopy to niech sobie podarują wpis. Chodzić 2-4h na mrozie a siedzieć na wieży z ogrzewaniem to nie to samo co dreptanie. U mnie patrolowy chodzi sam, nie ma kontaktu z ludźmi. Mi 2h patrolu ryje beret a co dopiero 4h?! No chyba że sami chcecie tak chodzić. Jeśli jest to narzucone z góry to szczere wyrazy współczucia. Przypuszczam że u was osadzeni mają więcej do powiedzenia niż jakiś strażnik, a ich warunki odbywania kary są bardziej ludzkie niż nasze pełnienia służby.
Gdy ja wychodzę na 2h to już myślę kiedy zejdę. Moje i kolegów dreptanie nie ma nic wspólnego z patrolowaniem tylko aby wytrzymać do końca. I tak dreptamy już 4 lata. Bezsens. Tylko weź pod uwagę, że mają budkę wartowniczą !
2 godziny patrolu w terenie naszpikowanym kamerami barierami i innymi g****i , brak możliwości zagrzania się, napicia herbaty, każde zejście do WC poddane "czynnościom wyjaśniającym" a złodziej z ciepłej celi się śmieje ... jak to nazwać ? Cyrk!
(10-03-2018, 20:48 )ktoś napisał(a): co z awansami na stanowiskach? jestem po kursie oddziałowych (chodzę na oddziały) 2 lata a tu ani widu ani słychu a dodam, że sa i tacy f-sze co już 5 latą czekają. czy ZZ coś robią w tym kierunku?
Kolego o co pytasz ja jestem już 7 lat po kursie i ciągle st.str. Służbę pełnię wszędzie od oddziału st. oddziałowego itp 11 lat służby i o awansach wciąż cisza. SW to patologia
(10-03-2018, 9:11 )awj1 napisał(a): (08-03-2018, 21:13 )andzejsw napisał(a): czytałem na forum SG i koledzy pisali , że ponoć mamy dostać 150 zł podwyżki od maja....
to tylko post użytkownika "straznik123"
http://www.forumsg.pl/showthread.php?tid=1289&page=5
(10-03-2018, 9:26 )mlody_funkcjusz napisał(a): [quote="martin79" pid='123' dateline='1520439895']
(10-03-2018, 9:26 )mlody_funkcjusz napisał(a): (07-03-2018, 17:24 )martin79 napisał(a): Andrew 1983 odnosnie nowych mundurów to nic ci nie zabiorą bo to jest umundurowanie specjalne czyli nasze tzw. moro a ktore okregi dostaną to Rzeszowski Warszawski i jeszcze jeden tylko nie wiem ktory ale w pierwszym wejsciu dostaja trzy okregi pozniej sukcesywnie pewnie reszta dostanie
Witam a czy jestes w posiadaniu albo mozesz wysłac mi link do tego rozporządzenia? byłbym bardzo wdzięczny. pozdrawiam
Czy ktoś ma wiarygodne infromacje na temat ewentualnych zmian w Rozporządzeniu MS z dnia 2.12.2008 w sprawie wykazu chorób i schorzeń pozostajacych w zwiazku ze słuzba w SW( DU 2008 nr 223 poz.1473 lub ewentualnie co się dzieje w temacie podporządkowania orzeczniczemu jednej komisji i likwidacj komisji resortowych?
co z awansami na stanowiskach? jestem po kursie oddziałowych (chodzę na oddziały) 2 lata a tu ani widu ani słychu a dodam, że sa i tacy f-sze co już 5 latą czekają. czy ZZ coś robią w tym kierunku?
jaki sens ma delegowanie f-szy z jednostki Y do jednostki X skoro w tym samym okręgu zlikwidowano 2-3 inne jednostki?
5 marca odbyło się posiedzenie z przedstawicielami związków zawodowych i przedstawicielami rządu którzy nie przybyli. To po co było dalsze posiedzenie. Nie ma najważniejszej strony to pakujemy manatki i do domu. Jakie ustalenia poczyniliście? Odpowiedź brzmi ŻADNE bo żeby coś ustalić to muszą być rządzący. A tak gadanie dla samego gadania. Skoro oni maja nas głęboko to może pójdźmy w ślady Policjantów i Pograniczników i wystosujmy żądania a nie zaproszenia do rozmów bo jak widać to do niczego nie prowadzi. Może przestańmy być traktowani przedmiotowo a zacznijmy podmiotowo. Widać przykład idzie z góry bo skoro rząd ma nas gdzieś to i nasi przełożeni mają nas gdzieś. Policjanci o Pogranicznicy coś przebąkują o akcji protestacyjnej. To może i my powinniśmy się do nich przyłączyć.
http://nszzp.pl/aktualnosci/nszz-policja...dzialania/
http://nszzp.pl/komunikaty/nszz-funkcjon...dzialania/
(07-03-2018, 17:24 )martin79 napisał(a): Andrew 1983 odnosnie nowych mundurów to nic ci nie zabiorą bo to jest umundurowanie specjalne czyli nasze tzw. moro a ktore okregi dostaną to Rzeszowski Warszawski i jeszcze jeden tylko nie wiem ktory ale w pierwszym wejsciu dostaja trzy okregi pozniej sukcesywnie pewnie reszta dostanie
(08-03-2018, 21:13 )andzejsw napisał(a): czytałem na forum SG i koledzy pisali , że ponoć mamy dostać 150 zł podwyżki od maja....
Niestety,tak to wygląda w większości jednostek. Patrol 4 godzinny nawet podczas normalnej pogody jest męczący, co dopiero w zimie. Dowódcy zmiany wygodniej jest ogarnąć mniejszą ilość podmian, bo te zawsze spowalniają pracę całej jednostki. W dużej jednostce podmiana wszystkich posterunków uzbrojonych, w systemie 2 godzinnym spowodowała by pewnie sytuację w której to zastępca lub sam dowódca przez większość dnia wykonywali by tylko podmiany.
Nie zmienia to jednak faktu że jest to patrol "na sztukę", bo czujność i gotowość do działania człowieka który tyle czasu stoi na zewnątrz jest znikoma. Po samym patrolu powinien być wypoczynek - jak on wygląda w praktyce?
- patrolowy biega jako doprowadzający, rezerwa itp... więc wypoczynek jest fikcją, na której opiera się większość pracy SW.
No i obładowanie patrolowych śpb, kilogramami kluczy sprawia że ewentualny pościg za osadzonym jest z góry skazany na niepowodzenie.
(08-03-2018, 11:32 )awj1 napisał(a): (06-03-2018, 11:27 )olee napisał(a): (05-03-2018, 8:38 )awj1 napisał(a): Odbiegając do podwyżek jak u was wygląda sprawa z patrolowym? Tzn po ile czasu chodzą na zewnątrz, czy mają jakąś budę w której mogą się ogrzać i zrobić coś ciepłego do picia?
Druga sprawa czy w waszych jednostkach jest tak że gdy funkcjonariusz ochrony odchodzi na emeryturę to jego dodatek jest dzielony na pozostałych funkcjonariuszy tylko z ochrony czy z ochrony i administracji. Bo u nas po fuszu prawdopodobnie pieniądze z dodatku poszły nie tylko na ochronę ale też do administracji. A ktoś kiedyś nam powiedział że aby podnieść dodatki w dziale ochrony z działu ochrony ktoś musi odejść na emeryturę. No i proszę odszedł a dodatek w części poszedł do administracji. W drugą stronę to nie działa.
U nas chodzą po 4 godziny a czasami mniej. Jest jest otwarta buda więc można się zagrać. Co do dodatków to różnie dzielą ,czasami na ochronę tak jak powinno być w tym przypadku a czasami dają sobie.
Co 4h! To jak wyście wytrzymywali w te mrozy? Przecież to nie są ludzkie warunki pełnienia służby, gdzie trzeba niby być czujnym!!! A ci hejterzy co zaraz chcą napisać że "kiedyś to były mrozy i się stało na wieży" albo pomyślą cioty a nie chłopy to niech sobie podarują wpis. Chodzić 2-4h na mrozie a siedzieć na wieży z ogrzewaniem to nie to samo co dreptanie. U mnie patrolowy chodzi sam, nie ma kontaktu z ludźmi. Mi 2h patrolu ryje beret a co dopiero 4h?! No chyba że sami chcecie tak chodzić. Jeśli jest to narzucone z góry to szczere wyrazy współczucia. Przypuszczam że u was osadzeni mają więcej do powiedzenia niż jakiś strażnik, a ich warunki odbywania kary są bardziej ludzkie niż nasze pełnienia służby.
Gdy ja wychodzę na 2h to już myślę kiedy zejdę. Moje i kolegów dreptanie nie ma nic wspólnego z patrolowaniem tylko aby wytrzymać do końca. I tak dreptamy już 4 lata. Bezsens.
(08-03-2018, 21:13 )andzejsw napisał(a): czytałem na forum SG i koledzy pisali , że ponoć mamy dostać 150 zł podwyżki od maja....
Ale na pewno nie wszyscy dostaną podwyżkę. Poczekajmy na oficjale informacje.
(08-03-2018, 15:58 )RADON napisał(a): (05-03-2018, 8:46 )awj1 napisał(a): Co do podwyżek dla najmniej zarabiających. Czy oficerzy kierownicy działu ochrony to też najmniej zarabiający? W poprzednim roku ktoś tam dostał dwa razy podwyżkę bo mu dodatek podnosili. Gdzie tu równość? Chyba będę musiał nick zmienić???!!!
Nastały takie czasy, że służba nie jest już wymarzoną pracą w której zarabia się duże pieniądze, jest wiele ciekawszych propozycji na rynku i nie ma co się łudzić, ze będzie lepiej. Po co sobie zdrowie marnować i przy okazji zaniedbywać rodzinę, znajomych, itd. A jeśli komuś został podniesiony dodatek to najwidoczniej jego przełożony widzi jak efektywnie pracuje. Troszkę lat mam już wypracowane i dużo słyszałem jak to funkcjonariusze "płaczą", ze dostał ktoś inny a on nie. Wiem również, że zdarzają się także niesłusznie podniesione dodatki czy nawet awanse. A co do tych płaczków to zawsze zadawałem im pytanie żeby chociaż w pięciu punktach wymienił czym się wyróżnia na tle innych funkcjonariuszy aby dostał wyższy dodatek, to najczęściej słyszałem jeden: "mam więcej zajechane niż ten małolat" - argument za który należy się złota odznaka za zasługi penitencjarne.
A co powiesz na taki argument kierownictwa dla przyznawania dodatków. Dodatki podwyższamy nie za okres służby a za zakres obowiązków. Chyba nie rozumieją znaczenia słów które używają. Skoro oddziałowy jest tylko oddziałowym i ma np dodatku 400zł a gdy wzywa się go do służby np na rezerwę albo na bramę to ma focha i trzeba przesunięcia zrobić na stanowiskach bo on to oddziałowy i tylko oddział a na bramie nie wie co się robi. A dodam że ci oddziałowi to dużo zajechane nie mają. A ci z dodatkiem 200zł mają oddział, bramę, rezerwę, patrol. Tak więc kto jest bardziej elastyczny. I dla nich nie zmieniają stanowisk. Powinni powiedzieć że za stanowiska a nie za zakres obowiązków dodatki są przyznawane.
(08-03-2018, 15:46 )RADON napisał(a): (06-03-2018, 11:27 )olee napisał(a): (05-03-2018, 8:38 )awj1 napisał(a): Odbiegając do podwyżek jak u was wygląda sprawa z patrolowym? Tzn po ile czasu chodzą na zewnątrz, czy mają jakąś budę w której mogą się ogrzać i zrobić coś ciepłego do picia?
Dodatek po odchodzącym funkcjonariuszu idzie do okręgu i tam dopiero decydują czy wróci w całości do podstawowej jednostki, dopytajcie się w kadrach.
Nie chodzi mi że idzie do okręgu tylko dla kogo jest przeznaczany? Ochrona czy administracja. Po drugie ktoś kiedyś na odprawie z kierownictwem powiedział że dodatek po ochroniarzu zostaje w ochronie. A tu nagle przesunięcia z ochrony do administracji. W drugą stronę to nie działa.
Kazdy ma tyle dostac czy bedzie to podzielone ? na czynniki pierwsze jak to mialo miejsce w ubieglym roku jakies dodatki motywacyjne ktorego nigdy nie widzialem na swoim koncie itp.
(07-03-2018, 17:24 )martin79 napisał(a): Andrew 1983 odnosnie nowych mundurów to nic ci nie zabiorą bo to jest umundurowanie specjalne czyli nasze tzw. moro a ktore okregi dostaną to Rzeszowski Warszawski i jeszcze jeden tylko nie wiem ktory ale w pierwszym wejsciu dostaja trzy okregi pozniej sukcesywnie pewnie reszta dostanie
Dziękuje za odpowiedź. Pozdrawiam
(08-03-2018, 11:32 )awj1 napisał(a): (06-03-2018, 11:27 )olee napisał(a): (05-03-2018, 8:38 )awj1 napisał(a): Odbiegając do podwyżek jak u was wygląda sprawa z patrolowym? Tzn po ile czasu chodzą na zewnątrz, czy mają jakąś budę w której mogą się ogrzać i zrobić coś ciepłego do picia?
Gdy ja wychodzę na 2h to już myślę kiedy zejdę. Moje i kolegów dreptanie nie ma nic wspólnego z patrolowaniem tylko aby wytrzymać do końca. I tak dreptamy już 4 lata. Bezsens. Tylko weź pod uwagę, że mają budkę wartowniczą !
2 godziny patrolu w terenie naszpikowanym kamerami barierami i innymi g****i , brak możliwości zagrzania się, napicia herbaty, każde zejście do WC poddane "czynnościom wyjaśniającym" a złodziej z ciepłej celi się śmieje ... jak to nazwać ?
czytałem na forum SG i koledzy pisali , że ponoć mamy dostać 150 zł podwyżki od maja....
(05-03-2018, 8:46 )awj1 napisał(a): Co do podwyżek dla najmniej zarabiających. Czy oficerzy kierownicy działu ochrony to też najmniej zarabiający? W poprzednim roku ktoś tam dostał dwa razy podwyżkę bo mu dodatek podnosili. Gdzie tu równość? Chyba będę musiał nick zmienić???!!!
Nastały takie czasy, że służba nie jest już wymarzoną pracą w której zarabia się duże pieniądze, jest wiele ciekawszych propozycji na rynku i nie ma co się łudzić, ze będzie lepiej. Po co sobie zdrowie marnować i przy okazji zaniedbywać rodzinę, znajomych, itd. A jeśli komuś został podniesiony dodatek to najwidoczniej jego przełożony widzi jak efektywnie pracuje. Troszkę lat mam już wypracowane i dużo słyszałem jak to funkcjonariusze "płaczą", ze dostał ktoś inny a on nie. Wiem również, że zdarzają się także niesłusznie podniesione dodatki czy nawet awanse. A co do tych płaczków to zawsze zadawałem im pytanie żeby chociaż w pięciu punktach wymienił czym się wyróżnia na tle innych funkcjonariuszy aby dostał wyższy dodatek, to najczęściej słyszałem jeden: "mam więcej zajechane niż ten małolat" - argument za który należy się złota odznaka za zasługi penitencjarne.
(06-03-2018, 11:27 )olee napisał(a): (05-03-2018, 8:38 )awj1 napisał(a): Odbiegając do podwyżek jak u was wygląda sprawa z patrolowym? Tzn po ile czasu chodzą na zewnątrz, czy mają jakąś budę w której mogą się ogrzać i zrobić coś ciepłego do picia?
Dodatek po odchodzącym funkcjonariuszu idzie do okręgu i tam dopiero decydują czy wróci w całości do podstawowej jednostki, dopytajcie się w kadrach.
(06-03-2018, 11:27 )olee napisał(a): (05-03-2018, 8:38 )awj1 napisał(a): Odbiegając do podwyżek jak u was wygląda sprawa z patrolowym? Tzn po ile czasu chodzą na zewnątrz, czy mają jakąś budę w której mogą się ogrzać i zrobić coś ciepłego do picia?
Gdy ja wychodzę na 2h to już myślę kiedy zejdę. Moje i kolegów dreptanie nie ma nic wspólnego z patrolowaniem tylko aby wytrzymać do końca. I tak dreptamy już 4 lata. Bezsens.
(07-03-2018, 19:57 )awj1 napisał(a): (06-03-2018, 8:05 )Padrino napisał(a): Witam
Panowie jak wygląda w waszych jednostkach służba patrolowa w porze nocnej ??
W jakim czasie następuje podmiana? czy macie w terenie jakieś budki wartownicze ?
Patrol tzw doraźny co 1h, tak po 10-20 min. Budek żadnych.
(06-03-2018, 8:05 )Padrino napisał(a): Witam
W jakim czasie następuje podmiana? czy macie w terenie jakieś budki wartownicze ?
Patrol tzw doraźny co 1h, tak po 20-10 min.
(07-03-2018, 0:37 )pabel32 napisał(a): Kiedy 13 w naszej służbie
9 marca kolego
Kiedy 13 w naszej służbie
(05-03-2018, 18:54 )MdR napisał(a): Do wszystkich liczących na podwyżkę, proszę porownać kwote brutto w Pit 11 za 2017 i 2016.... Zanim coś dadzą muszą zabrać w innym miejscu.
(05-03-2018, 18:54 )MdR napisał(a): Do wszystkich liczących na podwyżkę, proszę porownać kwote brutto w Pit 11 za 2017 i 2016.... Zanim coś dadzą muszą zabrać w innym miejscu.
Jak dla mnie to lepiej żeby więcej nie dawali, ale i nie brali (nowe podatki, inflacja).
Ale jeżeli mają dawać innym to nam też muszą żebyśmy nie zubożeli z powodu szybkiego wzrostu cen spowodowanego rozdawnictwem, a co za tym idzie spadkiem wartości nabywczej pieniądza.
(17-02-2018, 22:14 )Administrator napisał(a): (16-02-2018, 23:42 )Neutralny napisał(a): (13-02-2018, 21:40 )Administrator napisał(a): (13-02-2018, 10:30 )olee napisał(a): (11-02-2018, 13:21 )Fred napisał(a): A wiadomo coś o nowy umundurowaniu?Pozdrawiam
Mundury będą wydawane etapami prawdopodobnie od kwietnia.
Etapami o kwietnia 6 okręgów, były w nich zbierane pomiary f-szy, którzy otrzymają nowe umundurowanie a następnie będzie ono wdrażane w kolejnych okręgach.
Pozdrawiam
Adminie które okręgi pierwsze dostaną mundury
Nie pamiętam ale się dowiem i odpiszę. Pozdrawiam
A czy juz jest odpowiednie rozporządzenie odnośnie nowego umundurowania? oraz na jakich zasadach będzie nowe umundurowanie wydawane czy zabiorą mundurówkę? pozdrawiam
(05-03-2018, 8:38 )awj1 napisał(a): Odbiegając do podwyżek jak u was wygląda sprawa z patrolowym? Tzn po ile czasu chodzą na zewnątrz, czy mają jakąś budę w której mogą się ogrzać i zrobić coś ciepłego do picia?
(05-03-2018, 8:46 )awj1 napisał(a): Co do podwyżek dla najmniej zarabiających. Czy oficerzy kierownicy działu ochrony to też najmniej zarabiający? W poprzednim roku ktoś tam dostał dwa razy podwyżkę bo mu dodatek podnosili. Gdzie tu równość? Chyba będę musiał nick zmienić???!!!
STANOWCZE NIE
Witam
Do wszystkich liczących na podwyżkę, proszę porownać kwote brutto w Pit 11 za 2017 i 2016.... Zanim coś dadzą muszą zabrać w innym miejscu.
(04-03-2018, 7:39 )PrzyszłyEmeryt napisał(a): (13-02-2018, 13:09 )MISIEK2 napisał(a): Witam wszystkich
Na wstępie chciał bym się spytać jak mam godnie reprezentować służbę za 2300 zł miesięcznie jako młody funkcjonariusz mający przed sobą perspektywę 31 lat pracy w dziale ochrony ??
Nie daj się zwariować
Co do podwyżek dla najmniej zarabiających. Czy oficerzy kierownicy działu ochrony to też najmniej zarabiający? W poprzednim roku ktoś tam dostał dwa razy podwyżkę bo mu dodatek podnosili. Gdzie tu równość? Chyba będę musiał nick zmienić???!!!
Odbiegając do podwyżek jak u was wygląda sprawa z patrolowym? Tzn po ile czasu chodzą na zewnątrz, czy mają jakąś budę w której mogą się ogrzać i zrobić coś ciepłego do picia?
(01-03-2018, 10:54 )awj1 napisał(a): Co do podziału podwyżki to należy zmienić mnożnik grup zaszeregowania tzn je podwyższyć w taki sposób aby wyszło 150zł czy ile tam ma być tej podwyżki. Innego sposobu nie ma. I chyba byłyby to grupy od 1 do 4 czyli do starszego strażnika. Bo strażnik nie może mieć więcej lub prawie tyle samo co starszy strażnik.
Co do grupy to zgadzam się w 100% maks do 4-tej a może i do 5-tej? grupy.
Tak jak napisał kolega , strażnik nie może mieć więcej lub prawie tyle samo co starszy strażnik.
Taki podział moim skromnym zdaniem był by w miare sprawiedliwy.
(28-02-2018, 18:35 )kmf napisał(a): (27-02-2018, 14:33 )Lepper napisał(a): Witam.
Mam dwa pytania.
1 Moja jednostka została zlikwidowana i z urzędu zostałem przeniesiony do innej 60 km dalej. Czy w związku z tym będą przysługiwać mi jakieś dodatki finansowe?
2 Zastanawiam sie na zwolnieniem ze służby . Jedyną przeszkodą jest fakt ze brałem dofinansowanie do kupna mieszkania. Rozumiem że muszę oddać kwotę brutto a nie to co dostałem na konto? Od podoficerki minęło mi ponad 4 lata czy też muszę oddać całość za szkolenie?
Tak przysługuje Ci za brak mieszkania i dojazdy do pracy. Jeżeli dodatkowo zamieszkasz w miejscu pełnienia służby zasiłek zasiedleniowy w wysokości 300% uposażenia
Kolego nie wprowadzaj Leppera w błąd. 300% przysługuje po przeniesieniu się, a w praktyce wystarczy zameldować się w miejscu pełnienia nowej służby, wraz z członkami rodziny. W przypadku gdy przeniesie się sam przysługuje mu 100%. Należy dodać, że z tego 200% uposażęnia jest bez podatku, czyli na rękę dostajesz brutto, tylko ostatnie 100% jest opodatkowane.
Pozdrawiam
Witam. Do tej pory nie wpłynęła mi mieszkaniówka za luty. A jak u was?
|