W ogóle nie musisz oddawać. Wtedy nowe po prostu Ciebie nie obejmie. Problem z głowy  Zawsze musimy być postrzegani jako maruderzy ? Jeśli obejmie wszystkich tak jak w mswia bez względu na stan posiadania mieszkania to nie wiem jak trzeba być uwstecznionym żeby nie traktować tego jako sukces.
(10-03-2025, 15:12 )anton napisał(a): A dlaczego ja mam oddać dofinansowanie w połowie? Jak mam oddać to proporcjonalnie do tego US powinien mi oddać podatek od dochodu. Wszystkim oddać a podatek to co?
(10-03-2025, 15:12 )anton napisał(a): A dlaczego ja mam oddać dofinansowanie w połowie? Jak mam oddać to proporcjonalnie do tego US powinien mi oddać podatek od dochodu. Wszystkim oddać a podatek to co?
Racja kolego , podatek wynosił ponad 10 tysięcy , raz zabrali i teraz drugi raz oddawać?
Nie marudzcie już tak. Ja tam się cieszę z małych kroków, o zwrocie dofinansowania będziemy myśleć później. Nie, żebym akceptował wszystkie warunki, ale dodatkowym 1000 zł czy coś plus minus - chyba nikt nie pogardzi? Widzę, że jęczą Ci, którzy nic nie robią. Jestem związkowcem, nawet dałem namówić się na jakąś tam funkcję. I w końcu, szczerze mówiąc zaczynam rozumieć po co są te związki. Ktoś musi prowadzić te rozmowy, i to nie na forum związkowym. Na razie, do tego do czego mogę się przyczepić to brak informowania na bieżąco ludzi na tym forum/fb czy innym formacie. Każdy czeka, a tak naprawdę informację mamy tylko pocztą pantoflową.
A dlaczego ja mam oddać dofinansowanie w połowie? Jak mam oddać to proporcjonalnie do tego US powinien mi oddać podatek od dochodu. Wszystkim oddać a podatek to co?
(09-03-2025, 10:56 )Człowiek z lasu napisał(a): (07-03-2025, 18:30 )marek13 napisał(a): Czy przyszły dodatek mieszkaniowy będzie też obowiązywał funkcjonariuszy którzy posiadają mieszkanie?
Rudy od zawsze chciał zabrać dofinansowanie na zakup mieszkania, obawiam sie, ze dadza cos na wzór mon-u a za jakiś czas znow cos zabiorą, zresztą co to za interes musimy cos zwracać a niby z jakiej racji? Czy w wojsku jak dostaje żołnierz około nazwijmy 75tys zl na członka rodziny i zgarnia 300 tys to co żołnierze tez beda musieli oddawać? Dlaczego jest tak ze w sw jak ktoś pobrał musi oddać a w mon nie? Adminie prosze o zabranie głosu
Dokładnie tak. Bym zrozumiał gdyby wprowadzili na odejście kasę jak w wojsku i od tego odliczyli dofinansowanie, które się otrzymało a nie jakieś bzdury w tej formie. Policyjne związki też na te pytania w ogóle nie odpowiadają. Tu zaraz też wrzuca jakiegoś posta gdzie będą podawać bzdury, że ten dodatek obejmie 98% funkcjonariuszy a wszyscy wiemy, że to g**** prawda. Jutro jak zwykłe podnóżki pójdą na spotkanie i nawet słowem nie wspomną, że te wymogi to śmiech na sali i się na to nie zgodzą
Ale właściwie w czym problem? NA wzór mswia musielibyśmy oddać 50%. Wziąłem 45 tys, czyli do oddania 22,5tys zł przez 5/10 lat w zależności jak to dopną. Przecież to są drobne w stosunku do 1000-1500 któe mielibyśmy dostawać miesięcznie. Biorąc pod uwagę np 1200zł miesięcznie to po dwóch latach masz 29tys zł. Niech dograją tak jak jest i nie ma co narzekać. Nigdy nie dogodzisz wszystkim ale ludzie no chyba nikt nie wierzy że nam dadzą jak w MON 80 tys zł na odejście na członka rodziny. Prędzej tam zabiora...
(09-03-2025, 10:56 )Człowiek z lasu napisał(a): (07-03-2025, 18:30 )marek13 napisał(a): Czy przyszły dodatek mieszkaniowy będzie też obowiązywał funkcjonariuszy którzy posiadają mieszkanie?
Rudy od zawsze chciał zabrać dofinansowanie na zakup mieszkania, obawiam sie, ze dadza cos na wzór mon-u a za jakiś czas znow cos zabiorą, zresztą co to za interes musimy cos zwracać a niby z jakiej racji? Czy w wojsku jak dostaje żołnierz około nazwijmy 75tys zl na członka rodziny i zgarnia 300 tys to co żołnierze tez beda musieli oddawać? Dlaczego jest tak ze w sw jak ktoś pobrał musi oddać a w mon nie? Adminie prosze o zabranie głosu
Mój kolega odszedł z wojska.na.emeryrure i otrzymał ponad 350 tys odprawy.Mozna ?
(07-03-2025, 7:35 )oficerZK napisał(a): Nadgodziny niech lepiej płacą bo zawsze na ostatnią chwilę to musi być...
Będą płacone 18.03
(07-03-2025, 18:30 )marek13 napisał(a): Czy przyszły dodatek mieszkaniowy będzie też obowiązywał funkcjonariuszy którzy posiadają mieszkanie?
(07-03-2025, 12:57 )wiktor_sw napisał(a): (06-03-2025, 12:21 )szeryf81 napisał(a): Jest może gdzieś pismo, od kiedy podwyżki i wyrównanie? Dzięki
Jeszcze legislacja nieukończona. Może w kwietniu wypłaca ?
https://legislacja.rcl.gov.pl/projekt/12395202
A jak się ma sprawa z podwyżka dla pracowników cywilnych???Czy mozemy liczyć na wypłatę w kwietniu?Czy jak zwykle w czerwcu?
(07-03-2025, 18:30 )marek13 napisał(a): Czy przyszły dodatek mieszkaniowy będzie też obowiązywał funkcjonariuszy którzy posiadają mieszkanie? Ponawiam pytanie.
(07-03-2025, 7:35 )oficerZK napisał(a): Nadgodziny niech lepiej płacą bo zawsze na ostatnią chwilę to musi być...
Oficer i nie wie że nadgodziny są wypłacane dwa razy do roku dokładnie tego samego dnia?
Czy przyszły dodatek mieszkaniowy będzie też obowiązywał funkcjonariuszy którzy posiadają mieszkanie?
Z okazji jutrzejszego dnia kobiet dla wszystkich naszych koleżanek życzę duuuuuuuuuuuuuuuuuuuuużo uśmiechu i zdrowia.
(06-03-2025, 12:21 )szeryf81 napisał(a): Jest może gdzieś pismo, od kiedy podwyżki i wyrównanie? Dzięki
Jeszcze legislacja nieukończona. Może w kwietniu wypłaca ?
https://legislacja.rcl.gov.pl/projekt/12395202
Kiedy będzie wyrównanie i w jakiej kwocie netto???
Panie Administratorze jakieś konkrety już są dotyczące dodatku mieszkaniowego?
Z tego co słychać to co raz mniej korzystne są te informacje dla nas.Za chwile wyjdzie tak ,że będzie wiele szumu a efekt jak zwykle .
Nadgodziny niech lepiej płacą bo zawsze na ostatnią chwilę to musi być...
(05-03-2025, 20:31 )eeedek4 napisał(a): Panie Administratorze czy dobrze doczytałem -założenia są takie iż otrzymaliśmy kwotę dofinansowania netto a mamy oddać połowę kwoty brutto?!!
No znając życie to tak będzie.. druga sprawa ludzie dostają teraz po 80 tys netto , lecz i tak muszą dużą część oddać do państwa przy rozliczeniu pit . Z każdej strony chcą tylko żeby oddawać więcej niż się otrzymało. Chore .
(06-03-2025, 14:18 )Garfild79 napisał(a): Admi ,wiesz może kiedy będą przelewać podwyżki te co mamy przyznane od stycznia???? Po drugie, prawdą jest ze to wyjdzie miesięcznie na rękę.okolo 500.zł.??? N
5% podwyzki i 500 zl na reke chcesz??? Najs
Wiadomo, że strajk zostanie odwołany bo z takimi propozycjami ministerstwa i aprobatą związków na ten cyrk zaraz pojadą puste autobusy i będzie im wstyd. Jak ktoś wspomniał niżej ważne, że złodzieje nie będą płacić tych 15 zł. Co prawda powinni to zmienić ale na kwotę zdecydowanie wyższą bo te 15 zł to śmiech na sali
(06-03-2025, 14:18 )Garfild79 napisał(a): Admi ,wiesz może kiedy będą przelewać podwyżki te co mamy przyznane od stycznia???? Po drugie, prawdą jest ze to wyjdzie miesięcznie na rękę.okolo 500.zł.??? N
Taaaa 500 ? podzielone przez 2
(06-03-2025, 8:18 )pablopablo11@interia.pl napisał(a): (05-03-2025, 19:03 )Administrator napisał(a): (05-03-2025, 17:24 )Człowiek z lasu napisał(a): (04-03-2025, 20:30 )Riddick napisał(a): W liście od Bodnara jest ciekawy fragment "wstępne zdefiniowanie podstawowych zasad przyznawania ewentualnego nowego dodatku mieszkaniowego w kontekście istniejących już rozwiązań i przepisów (w tym potencjalna zasada indywidualnego wyboru preferowanego wariantu świadczenia)" ... Czyli wybór między zwrotem a brakiem pobierania świadczenia jak nic. Może ktoś mu tam przedstawi, że po 15 latach służby jesteśmy na czysto z pobranym świadczeniem i nie powinniśmy nic zwracać. Prawie pół życia poświęcone państwu, które nas za przeproszeniem dyma na każdym kroku. Panie Administratorze jakie jest wasze stanowisko wobec zwrotu dofinansowań? Ci co dostali dofinansowanie muszą oddać a Ci co brali za brak mieszkania już nie? Śmiech na sali na te ich wymysły
Podpinam sie do pytania z resztą bardzo ważnego dla wielu fszy, niby z jakiej racji mamy zwracać? 15 lat służby i pomoc finansowa bez zwrotna? To co zapis sie zmieni i będzie działał wstecz? Podobno prawo nie działa wstecz. Może chodzi o nowych fszy którzy wezma dofinansowanie to aby pobierać nowy dodatek mieszkaniowy bede musieli oddać 50 %?
Bardzo prosze o zabranie stanowiska Panie adminie. Wiem, ze w ten temat jest powodem protestu ale może ma oan jakieś info? Ciagle uważam ze SW to dzieci gorszego (re) sortu tzn tak nas traktują.
Założenia są takie, że ma być prawo wyboru. To funkcjonariusz zdecyduje, czy chce być na obecnych zasadach w sprawach "mieszkaniowych", czy na nowych i pobierać świadczenie mieszkaniowe. Poczekajmy jeszcze na przedstawienie aktów prawnych, ponieważ na chwilę obecną poruszamy się tylko po różnych wariantach.
Nie widzę nigdzie informacji aby w nowych zasadach była doplata na zakup mieszkania. Rozumiem, że związki z tego przywileju zrezygnowaly
Z tego co zrozumiałam to nowe świadczenie ma zastąpić dofinansowanie i coroczna "remontowke". No cóż... Jeśli ktoś ma do przerobienia 25 lat to bardziej opłaci się nowe świadczenie. Wszak trzeba promować młodych...
Warto zaznaczyć że mamy mieć rozwiązania na warunkach NIE GORSZYCH niż MSWiA. Co nie oznacza że nie mogą być one lepsze
Admi ,wiesz może kiedy będą przelewać podwyżki te co mamy przyznane od stycznia???? Po drugie, prawdą jest ze to wyjdzie miesięcznie na rękę.okolo 500.zł.??? N
Jest może gdzieś pismo, od kiedy podwyżki i wyrównanie? Dzięki
kij z mieszkaniówką grunt ze złodziej nie bd płacił ryczałtu 15 zeta.
(05-03-2025, 19:03 )Administrator napisał(a): (05-03-2025, 17:24 )Człowiek z lasu napisał(a): (04-03-2025, 20:30 )Riddick napisał(a): W liście od Bodnara jest ciekawy fragment "wstępne zdefiniowanie podstawowych zasad przyznawania ewentualnego nowego dodatku mieszkaniowego w kontekście istniejących już rozwiązań i przepisów (w tym potencjalna zasada indywidualnego wyboru preferowanego wariantu świadczenia)" ... Czyli wybór między zwrotem a brakiem pobierania świadczenia jak nic. Może ktoś mu tam przedstawi, że po 15 latach służby jesteśmy na czysto z pobranym świadczeniem i nie powinniśmy nic zwracać. Prawie pół życia poświęcone państwu, które nas za przeproszeniem dyma na każdym kroku. Panie Administratorze jakie jest wasze stanowisko wobec zwrotu dofinansowań? Ci co dostali dofinansowanie muszą oddać a Ci co brali za brak mieszkania już nie? Śmiech na sali na te ich wymysły
Podpinam sie do pytania z resztą bardzo ważnego dla wielu fszy, niby z jakiej racji mamy zwracać? 15 lat służby i pomoc finansowa bez zwrotna? To co zapis sie zmieni i będzie działał wstecz? Podobno prawo nie działa wstecz. Może chodzi o nowych fszy którzy wezma dofinansowanie to aby pobierać nowy dodatek mieszkaniowy bede musieli oddać 50 %?
Bardzo prosze o zabranie stanowiska Panie adminie. Wiem, ze w ten temat jest powodem protestu ale może ma oan jakieś info? Ciagle uważam ze SW to dzieci gorszego (re) sortu tzn tak nas traktują.
Założenia są takie, że ma być prawo wyboru. To funkcjonariusz zdecyduje, czy chce być na obecnych zasadach w sprawach "mieszkaniowych", czy na nowych i pobierać świadczenie mieszkaniowe. Poczekajmy jeszcze na przedstawienie aktów prawnych, ponieważ na chwilę obecną poruszamy się tylko po różnych wariantach.
Nie widzę nigdzie informacji aby w nowych zasadach była doplata na zakup mieszkania. Rozumiem, że związki z tego przywileju zrezygnowaly
(05-03-2025, 19:03 )Administrator napisał(a): (05-03-2025, 17:24 )Człowiek z lasu napisał(a): (04-03-2025, 20:30 )Riddick napisał(a): W liście od Bodnara jest ciekawy fragment "wstępne zdefiniowanie podstawowych zasad przyznawania ewentualnego nowego dodatku mieszkaniowego w kontekście istniejących już rozwiązań i przepisów (w tym potencjalna zasada indywidualnego wyboru preferowanego wariantu świadczenia)" ... Czyli wybór między zwrotem a brakiem pobierania świadczenia jak nic. Może ktoś mu tam przedstawi, że po 15 latach służby jesteśmy na czysto z pobranym świadczeniem i nie powinniśmy nic zwracać. Prawie pół życia poświęcone państwu, które nas za przeproszeniem dyma na każdym kroku. Panie Administratorze jakie jest wasze stanowisko wobec zwrotu dofinansowań? Ci co dostali dofinansowanie muszą oddać a Ci co brali za brak mieszkania już nie? Śmiech na sali na te ich wymysły
No to jeśli bedzie na obecnych zasadach do nie bedzie oddawał ale tez nie bedzie pobierał tak?jak będzie na nowych to będzie pobierał ale musi oddac? To co to za zasady? Żadne taka prawda, na nowych to znaczy co ma oddać 50% ale jakos proporcjonalnie przeliczone, pomniejszone o lata służby? Co z ludźmi którzy jua maja 15 i więcej lat? Juz maja prawo nie oddawać nic więc co beda oszukani czy nie beda oddawać nic i pobierać te 900-1800zl?to są przyzwoite pieniądze i każdy chciałby wiedzieć jakie sa jasne, klarowne zasady ich otrzymania a nie nie jasne i jak to bywa z SW duża możliwością interpretacji przez w zasadzie każdego
A co z doplata do zakupu mieszkania po zakończeniu służby, tak jak jest w wojsku? Jaki jest sens pozbywać się uprawnienia w postaci dopłaty do zakupu mieszkania na rzecz dodatku mieszkaniowego skoro w chwili przejścia na emke nie ma tego przywileju analogicznie do tego co jest w wojsku?
Panie Administratorze czy dobrze doczytałem -założenia są takie iż otrzymaliśmy kwotę dofinansowania netto a mamy oddać połowę kwoty brutto?!!
[/quote]
Administratorze zacytuję Pana wypowiedzi:
Z dnia 30.01.25
Strona służbowa została poproszona o przygotowanie innej propozycji, niż w służbach podległych MSWiA jeżeli chodzi o świadczenia mieszkaniowe. Trudno jest wprowadzić to samo rozwiązanie, co ma być wprowadzone w innych służbach z uwagi na to, że tak jak Pan pisze, aby otrzymać świadczenie mieszkaniowe, które będzie zastępowało dodatek za brak mieszkania oraz za remont mieszkania, należy zwrócić pobraną pomoc finansową na zakup mieszkania w ciągu pięciu lat. Różnica jest taka, że w służbach podległych MSWiA zwrot otrzymanej pomocy wynosić będzie ok. 10-20 tyś. zł. W Służbie Więziennej na dzień dzisiejszy taka pomoc na zakup mieszkania wynosi 92 tyś. zł. Więc jest to nie proporcjonalne. Oczekujemy na propozycje, którą przygotowuje CZSW.
Z dnia 31.01.25
Tak jak pisałem wcześniej, CZSW ma przygotować inną propozycję jak w MSWiA, aby nikt nie musiał oddawać udzielonej pomocy finansowej na zakup mieszkania.
Jeżeli tym wspomnianym rozwiązaniem jest "wybór" w postaci zwrotu dofinansowania to faktycznie warto jechać na ten strajk ? pozdrawiam wszystkich którzy odsłużyli te minimum 15 lat aby zgodnie z ustawą być na "zero" ze zwrotem i nagle się okazuje, że dalej gdzieś to nad nami ciąży. Trzeba było jednak oszukiwać państwo przez te 17 lat i kupić mieszkanie za pośrednictwem rodziców. Widać, że kombinowanie popłaca. Czuje, że miejsca w autobusach się zaraz zwolnią. Po wypowiedziach Administratora wiem już na 100%, że nie mają w planach nawet poruszyć tematu aby nie zwracać dofinansowania
Jakim cudem mamy zwracać coś co było bezzwrotne?
(05-03-2025, 17:00 )eeedek4 napisał(a): Panie Administratorze jakie efekty dzisiejszego spotkania z ministrem?
Mówi się o odwołaniu strajku?
Na chwilę obecną nie ma decyzji o odwołaniu akcji protestacyjnej, natomiast dzisiejsze spotkanie przybliżyło nas do podpisania porozumienia.
05-03-2025, 19:03
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-03-2025, 19:04 przez Administrator.)
(05-03-2025, 17:24 )Człowiek z lasu napisał(a): (04-03-2025, 20:30 )Riddick napisał(a): W liście od Bodnara jest ciekawy fragment "wstępne zdefiniowanie podstawowych zasad przyznawania ewentualnego nowego dodatku mieszkaniowego w kontekście istniejących już rozwiązań i przepisów (w tym potencjalna zasada indywidualnego wyboru preferowanego wariantu świadczenia)" ... Czyli wybór między zwrotem a brakiem pobierania świadczenia jak nic. Może ktoś mu tam przedstawi, że po 15 latach służby jesteśmy na czysto z pobranym świadczeniem i nie powinniśmy nic zwracać. Prawie pół życia poświęcone państwu, które nas za przeproszeniem dyma na każdym kroku. Panie Administratorze jakie jest wasze stanowisko wobec zwrotu dofinansowań? Ci co dostali dofinansowanie muszą oddać a Ci co brali za brak mieszkania już nie? Śmiech na sali na te ich wymysły
(04-03-2025, 20:30 )Riddick napisał(a): W liście od Bodnara jest ciekawy fragment "wstępne zdefiniowanie podstawowych zasad przyznawania ewentualnego nowego dodatku mieszkaniowego w kontekście istniejących już rozwiązań i przepisów (w tym potencjalna zasada indywidualnego wyboru preferowanego wariantu świadczenia)" ... Czyli wybór między zwrotem a brakiem pobierania świadczenia jak nic. Może ktoś mu tam przedstawi, że po 15 latach służby jesteśmy na czysto z pobranym świadczeniem i nie powinniśmy nic zwracać. Prawie pół życia poświęcone państwu, które nas za przeproszeniem dyma na każdym kroku. Panie Administratorze jakie jest wasze stanowisko wobec zwrotu dofinansowań? Ci co dostali dofinansowanie muszą oddać a Ci co brali za brak mieszkania już nie? Śmiech na sali na te ich wymysły
Panie Administratorze jakie efekty dzisiejszego spotkania z ministrem?
Mówi się o odwołaniu strajku?
(04-03-2025, 12:22 )tomi napisał(a): (03-03-2025, 22:27 )Szef wszystkich szefów napisał(a): To jest mój ostatni wpis na tym forum. Niestety, ale poziom wiedzy i kompetencji a co za tym idzie słownictwa tutaj jest na bardzo niskim poziomie. Zastanawiam się często, czy wpisów na tym forum nie dokonują byli osadzeni, gdyż nazewnictwo typu bibliotekarz czy listonosz to są sformuowania, które nie powinny być używane przez funkcjonariuszy. Nie ma w jednostkach penitencjarnych takich stanowisk. Wydaje mi się, iż osoby używające takiego słownika na ogólnodostępnym forum, wykazują się bardzo niskim poziomem wiedzy i kompetencji. Czytam też wpisy właśnie takich osób, iż chcą być oficerami. Bycie funkcjonariuszem służby wieziennej wymaga od nas ogromnej dozy dyscypliny, kultury i klasy. Po przeczytaniu wpisów niektórych z Państwa, uważam że albo nie jesteście po naszej stronie albo Niestety byliście słabi i nie przeszliście państwo prawidłowego procesu socjalizacji, a co za tym idzie, nie powinniście być odpowiedzialni za proces resocjalizacji skazanych. Apeluję też do administratora o to, aby weryfikował również język jakim posługują się forumowicze. Proponuję traktować to forum jako grupę wsparcia i ewentualne kompendium wiedzy a nie miejsce szykan i wyzwisk. Życzę Państwu mimo wszystko sukcesów w służbie. Szanujcie się i wspierajcie bo to jest droga do sukcesu w naszej formacji.
Idealnienw punkt. Jest jeszcze w użyciu "wychowek",
Witam serdecznie, ten twój ostatni wpis nawet nie powinien tutaj się znaleźć, a dlatego ponieważ moje pytanie brzmi czy Ty w ogóle pracowałeś kiedyś w ochronie i miałeś kontakt ze skazanymi ??? A jak bardzo tak ci przeszkadza nazewnictwo skrótowe to mogłeś się tam nie przyjmować, ale widocznie się nigdzie nie nadawałeś Przykre. Osobiście przyznam, że również nie podoba mi się język jakim posługuje się większa część funkcjonariuszy za murami a nawet za nimi, ale tak już jest nawet młodzież posługuje się swoim językiem i nikt ich za to nie upomina. Widocznie w szkole miałeś indywidualne nauczanie a z domu wychodziłeś tylko z rodzicami na dwór. Także panie profesorze lub doktorze mniej takich jak ty a więcej ludzi elastycznych, którzy coś potrafią zadziałać. Pozdrawiam ?
(04-03-2025, 20:30 )Riddick napisał(a): W liście od Bodnara jest ciekawy fragment "wstępne zdefiniowanie podstawowych zasad przyznawania ewentualnego nowego dodatku mieszkaniowego w kontekście istniejących już rozwiązań i przepisów (w tym potencjalna zasada indywidualnego wyboru preferowanego wariantu świadczenia)" ... Czyli wybór między zwrotem a brakiem pobierania świadczenia jak nic. Może ktoś mu tam przedstawi, że po 15 latach służby jesteśmy na czysto z pobranym świadczeniem i nie powinniśmy nic zwracać. Prawie pół życia poświęcone państwu, które nas za przeproszeniem dyma na każdym kroku. Panie Administratorze jakie jest wasze stanowisko wobec zwrotu dofinansowań? Ci co dostali dofinansowanie muszą oddać a Ci co brali za brak mieszkania już nie? Śmiech na sali na te ich wymysły
Ale płaczesz ludzie, dostałeś dofinansowanie i ciągle mało . Jest jeszcze jedna grupa funkcjonariuszy którzy nie dostali dofinansowania i nie dostają pieniędzy za brak mieszkania tylko ekwiwalent roczny na tzw. malowanie . A nie dostali dofinansowania bo np. mieli mieszkanie w TBS które nigdy nie było i nie będzie ich własnością . I co mają powiedzieć . Wiadomo wszystkim nie dogodzisz , ale ty i tak jesteś w lepszej sytuacji.
Dokładnie, ludzie co przesluzyli już swoje powinni być z tego zwolnieni tj jest w obecnych aktach prawnych bo w innym razie znów zaczną się poroznania, których już w SW nie brakuje.
Dodajmy jeszcze, że dla tego dodatku zrezygnowaliśmy z walki o wyższa waloryzację i podwyżki. Związkowi mistrzowie negocjacji ?
W liście od Bodnara jest ciekawy fragment "wstępne zdefiniowanie podstawowych zasad przyznawania ewentualnego nowego dodatku mieszkaniowego w kontekście istniejących już rozwiązań i przepisów (w tym potencjalna zasada indywidualnego wyboru preferowanego wariantu świadczenia)" ... Czyli wybór między zwrotem a brakiem pobierania świadczenia jak nic. Może ktoś mu tam przedstawi, że po 15 latach służby jesteśmy na czysto z pobranym świadczeniem i nie powinniśmy nic zwracać. Prawie pół życia poświęcone państwu, które nas za przeproszeniem dyma na każdym kroku. Panie Administratorze jakie jest wasze stanowisko wobec zwrotu dofinansowań? Ci co dostali dofinansowanie muszą oddać a Ci co brali za brak mieszkania już nie? Śmiech na sali na te ich wymysły
(03-03-2025, 21:25 )Człowiek z lasu napisał(a): (03-03-2025, 15:35 )Olee2 napisał(a): MANIFESTACJA 20 III 2025 ??
O co walczymy?
Dążymy do wprowadzenia przejrzystych zasad zakwaterowania funkcjonariuszy Służby Więziennej oraz poprawy warunków pełnienia służby tj. przyznawania świadczenia mieszkaniowego oraz podniesienie zwrotów kosztów dojazdów do służby adekwatnie do MSWiA.
Przede wszystkim przedstawiciele związków terenowych z zarządu powinni się zmotywować i ukierunkować wszystkich funkcjonariuszy i pracowników a nie jedynie wybranych... Tzn. Każdy dział powinien zostać zmotywowany bo każdy ma coś do ugrania.
▶ do 30 km – wypłaca się zryczałtowany zwrot kosztów dojazdu do miejscowości pełnienia służby w wysokości 140 zł miesięcznie;
▶️ powyżej 30 km do 50 km – wypłaca się zryczałtowany zwrot kosztów dojazdu do miejscowości pełnienia służby w wysokości 180 zł miesięcznie;
▶️ powyżej 50 km – wypłaca się zryczałtowany zwrot kosztów dojazdu do miejscowości pełnienia służby w wysokości 200 zł miesięcznie.
▶️ Funkcjonariusze mieszkający w miejscowości pełnienia służby powinni również otrzymywać zwrot– często muszą dojeżdżać dalej niż funkcjonariusze mieszkający tuż za granicą administracyjną miasta.
W końcu ?? Dobra propozycja, musisz zaistnieć w związkach
(03-03-2025, 22:27 )Szef wszystkich szefów napisał(a): To jest mój ostatni wpis na tym forum. Niestety, ale poziom wiedzy i kompetencji a co za tym idzie słownictwa tutaj jest na bardzo niskim poziomie. Zastanawiam się często, czy wpisów na tym forum nie dokonują byli osadzeni, gdyż nazewnictwo typu bibliotekarz czy listonosz to są sformuowania, które nie powinny być używane przez funkcjonariuszy. Nie ma w jednostkach penitencjarnych takich stanowisk. Wydaje mi się, iż osoby używające takiego słownika na ogólnodostępnym forum, wykazują się bardzo niskim poziomem wiedzy i kompetencji. Czytam też wpisy właśnie takich osób, iż chcą być oficerami. Bycie funkcjonariuszem służby wieziennej wymaga od nas ogromnej dozy dyscypliny, kultury i klasy. Po przeczytaniu wpisów niektórych z Państwa, uważam że albo nie jesteście po naszej stronie albo Niestety byliście słabi i nie przeszliście państwo prawidłowego procesu socjalizacji, a co za tym idzie, nie powinniście być odpowiedzialni za proces resocjalizacji skazanych. Apeluję też do administratora o to, aby weryfikował również język jakim posługują się forumowicze. Proponuję traktować to forum jako grupę wsparcia i ewentualne kompendium wiedzy a nie miejsce szykan i wyzwisk. Życzę Państwu mimo wszystko sukcesów w służbie. Szanujcie się i wspierajcie bo to jest droga do sukcesu w naszej formacji.
Idealnienw punkt. Jest jeszcze w użyciu "wychowek",
To jest mój ostatni wpis na tym forum. Niestety, ale poziom wiedzy i kompetencji a co za tym idzie słownictwa tutaj jest na bardzo niskim poziomie. Zastanawiam się często, czy wpisów na tym forum nie dokonują byli osadzeni, gdyż nazewnictwo typu bibliotekarz czy listonosz to są sformuowania, które nie powinny być używane przez funkcjonariuszy. Nie ma w jednostkach penitencjarnych takich stanowisk. Wydaje mi się, iż osoby używające takiego słownika na ogólnodostępnym forum, wykazują się bardzo niskim poziomem wiedzy i kompetencji. Czytam też wpisy właśnie takich osób, iż chcą być oficerami. Bycie funkcjonariuszem służby wieziennej wymaga od nas ogromnej dozy dyscypliny, kultury i klasy. Po przeczytaniu wpisów niektórych z Państwa, uważam że albo nie jesteście po naszej stronie albo Niestety byliście słabi i nie przeszliście państwo prawidłowego procesu socjalizacji, a co za tym idzie, nie powinniście być odpowiedzialni za proces resocjalizacji skazanych. Apeluję też do administratora o to, aby weryfikował również język jakim posługują się forumowicze. Proponuję traktować to forum jako grupę wsparcia i ewentualne kompendium wiedzy a nie miejsce szykan i wyzwisk. Życzę Państwu mimo wszystko sukcesów w służbie. Szanujcie się i wspierajcie bo to jest droga do sukcesu w naszej formacji.
(03-03-2025, 15:35 )Olee2 napisał(a): MANIFESTACJA 20 III 2025 ??
O co walczymy?
Dążymy do wprowadzenia przejrzystych zasad zakwaterowania funkcjonariuszy Służby Więziennej oraz poprawy warunków pełnienia służby tj. przyznawania świadczenia mieszkaniowego oraz podniesienie zwrotów kosztów dojazdów do służby adekwatnie do MSWiA.
▶ do 30 km – wypłaca się zryczałtowany zwrot kosztów dojazdu do miejscowości pełnienia służby w wysokości 140 zł miesięcznie;
▶️ powyżej 30 km do 50 km – wypłaca się zryczałtowany zwrot kosztów dojazdu do miejscowości pełnienia służby w wysokości 180 zł miesięcznie;
▶️ powyżej 50 km – wypłaca się zryczałtowany zwrot kosztów dojazdu do miejscowości pełnienia służby w wysokości 200 zł miesięcznie.
▶️ Funkcjonariusze mieszkający w miejscowości pełnienia służby powinni również otrzymywać zwrot– często muszą dojeżdżać dalej niż funkcjonariusze mieszkający tuż za granicą administracyjną miasta.
W końcu ?? Dobra propozycja, musisz zaistnieć w związkach
(03-03-2025, 16:47 )Człowiek z lasu napisał(a): (02-03-2025, 13:47 )Riddick napisał(a): Mam nadzieję, że jeśli w ogóle przejdzie ta mieszkaniówka to żaden z naszych związków nie zgodzi się na zwroty dofinansowania. Nie po to człowiek tyra tu ponad 15 lat żeby oddawać coś z czym jesteśmy już "na czysto". Ciekawe czemu MSWia akurat chce zwrotu 50% od dofinansowanie a już od kasy za brak mieszkania nie? Jawna kpina a jakoś nie słychać żeby związki poruszały pominięcie tego dziwnego wymysłu
Nie wyobrażam sobie zeby była sytaucja ze trzeba zwracac? No bo niby jak? Ktos bral 15 lat temu np 20 tys a ktos 2 miesiące temu niech bedzie ze 90 tys i ze niby to jest wpozadku? Zresztą jak wyżej to co równoważnik za brak mieszkania tez do zwrotu?
Chwila, chwila... Jakie zwracanie? Jakie zmniejszanie "mieszkaniówki" w sytuacji gdy ktoś brał zapomogę na zakup/budowę?... Przecież w ustawie jest zapis że zapomogi nie zwraca się po osiągnięciu 15 lat służby, prawda? To jeżeli jest to BEZZWROTNA zapomoga po 15 latach to dlaczego jeśli ktoś ją wziął, to ma mieć pomniejszaną kwotę?
(02-03-2025, 13:47 )Riddick napisał(a): Mam nadzieję, że jeśli w ogóle przejdzie ta mieszkaniówka to żaden z naszych związków nie zgodzi się na zwroty dofinansowania. Nie po to człowiek tyra tu ponad 15 lat żeby oddawać coś z czym jesteśmy już "na czysto". Ciekawe czemu MSWia akurat chce zwrotu 50% od dofinansowanie a już od kasy za brak mieszkania nie? Jawna kpina a jakoś nie słychać żeby związki poruszały pominięcie tego dziwnego wymysłu
Nie wyobrażam sobie zeby była sytaucja ze trzeba zwracac? No bo niby jak? Ktos bral 15 lat temu np 20 tys a ktos 2 miesiące temu niech bedzie ze 90 tys i ze niby to jest wpozadku? Zresztą jak wyżej to co równoważnik za brak mieszkania tez do zwrotu?
MANIFESTACJA 20 III 2025 ??
O co walczymy?
W końcu ??
(02-03-2025, 13:04 )oficerZK napisał(a): (01-03-2025, 7:20 )Balon992 napisał(a): (27-02-2025, 14:46 )pablopablo11@interia.pl napisał(a): [quote="Balon992" pid='20957' dateline='1740595224']
[quote="Black" pid='20948' dateline='1740462297']
u mnie w zk na administracje przyjmowani są sami podoficerowie, chorązego mozna dostac ale to jak trafienie 5 w totka o oficerce mozna dostac będąc kierownikiem działu
Dajmy juz sobie spokoj z tym dzieleniem na 'lepszych' i 'gorszych' bo do niczego to juz nie prowadzi
tak? u mnie bibliotekarz jest majorem ( 3 stopnie wyżej jest generał) a listy roznosi kapitan i porucznik! ( to chyba najbogatsi listonosze w Polsce). No i nich ktoś wytłumaczy po co księgowemu mundur i stopien majora jak on nigdy nie był na terenie pudła....
i nich ktoś nie pisze, że wszędzie ewidencja itp chodzi na spacery bo przez 17 lat nigdy nie widziałem żeby jakiś dział wspierał ochronę... raz może wychowka widziałem w konwoju. Nie każdy kryminał jest w Wawie gdzie fakt są braki na maxa i może tam jakis porucznik raz na jakiś czas pójdzie zrobić spacery czy usiądzie na widzeniach... bez przesady to nie praca na oddziale z bandytami.
Chce tylko poinformować że nasz kochany nowy rząd chce znieść opłate za prąd bandytom... mam nadzieję, że to nie przejdzie w sejmie albo my coś z tym zrobimy bo te 15 zł to małe zadośćuczynienie za oglądanie tv. Niech zrobią jak w szpitalach skrzynkę i opłate za oglądanie to wtedy poczują ile to kosztuje Taka kwestia....czy doprowadzający i funkcjonariusze ochrony nie powinni być szeregowymi albo starszymi szeregowymi albo maks kapralami.... Po co dawać im wyższe stopnie, przecież głównie tylko chodzą i albo doprowadzają albo wypuszczają/wpuszczają osadzonych, do tego nie są potrzebne żadne szczególne umiejętności, właściwie to wytresowana małpa mogła by to robić. Co innego umiejętność pisania opinii, liczenia kary czy odpowiedzi na różne pisma, małpy do tego wytresować się nie da....
doprowadzający to drabinka na dalsze stanowiska zazwyczaj każdy zaczyna od koguta, doprowadzania, spacerów by potem być oddziałowym na małym oddziale, dużym a potem może i dowódcą czy inspektorem
Doprowqdzajacego nie kolega porównuję do małpy a takiego matematyka z ewidencji o którym wwpomijnasz w swoim poście do kogo porównasz Einsteina? Zamknięty za drzwiami, wystraszony w administracyjnym budynku przez okno widzący osadzonych z P2 czy R2 bo już R1 czy P1 to większy strach więc dobrze, że są kraty w oknach co? Chciałbym ciebie zobaczec jaki kozaczek byś był w oddziale mieszkalnym z prawdziwe zdarzenia a nie kurniczka rodzinnego bo mama lub tatuś załatwił pracę bi sam byś sobie nie poradził w życiu i to się nazywa fachowiec z krwi i kości? Żenada.
Dawałem radę w oddziale, daje radę w administracji. O nigdy nie przyszło mi do głowy kpić z innych funkcjonariuszy niezaleznoevod tego jaką pracę wykonują....do czasu, dopóki nie przyszły takie mądrale jak Ty, które uważają że mogą dyktować co powinien robić kapitan czy major, czy mogą wydawać listy czy nie.... Skoro tak chętnie wypowiadasz się o pracy ludzi z administracji to ja chętnie wypowiadam się o pracy ochrony.... Ale tego niuansu to raczej nie wyłapałes
|