(16-06-2025, 17:30 )Krycha1 napisał(a):
(14-06-2025, 16:40 )Cywil87 napisał(a):
(13-06-2025, 19:45 )Administrator napisał(a): [quote="sincera" pid='21780' dateline='1749824123']
Panie Administratorze, wiadomo w jakiej mniej więcej wysokości mają być czerwcowe nagrody?

Bardziej spodziewałbym się wypłaty nagród w lipcu niż w czerwcu, choć może pozytywnie się zaskoczymy. Jeśli chodzi o ich wysokość, to z tego, co wiem, nie będą one zbyt duże, ponieważ środki finansowe mają zostać przeznaczone na dodatki czasowe, które mają być przyznawane od sierpnia. Na konkretną informację o wysokości nagród musimy jeszcze poczekać. Obecnie trwa analiza i dopiero po jej zakończeniu będzie wiadomo, ile środków można przeznaczyć.
Na dodatki czasowe dla funkcjonariuszy. To mam rozumieć,że pracownikom cywilnym nie utnie się z nagrody bo jaka byłaby to sprawiedliwość. Chociaż jeszcze nawet podwyżek nie otrzymaliśmy więc już widać gdzie ma się cywili...także chyba nie ma się co spodziewać sprawiedliwości....
[]Cywili zawsze mieli gdzieś my jesteśmy od zaperdzielania .Nic nam się nie  należy ani wolne nagrodowe ani podwyżki tylko tobota robota i robota.???
ADMINISTRATORZE czy podczas rozmów i ustalaniu kwot nagród weźmiecie pod uwagę tą kwestie cywili ?? Czy może mu również otrzymamy dodatki czasowe? Jeśli nie to dlaczego mamy mieć urwaną nagrodę? Dlaczego mam się żaden dodatek nie należy? Czemu ciągle jesteśmy pomijani? Obiecane gdzieś było ,że będą nagrody dla cywili , konkurencyjne zarobki i co? I nawet podwyżek jeszcze nie dostaliśmy. Ciekawe jakby odwrotnie było,że funkcjonariusze nie dostaną fajnej nagrody bo cywilom trzeba dać dodatek- w życiu byście nie pozwolili na takie działanie. A tu i dodatki i mieszkaniówki i nagrody za brak L4 a cywile??? Też robimy swoja robotę i nie byłem swego czasu na L4 ani dnia  ale podwyższonej nagrody nie było wtedy bo to "tylko dla munduru". Jak 7 dni w tygodniu bylem w pracy i w nocy bo wzmocnienie ochrony było to wszyscy premię wzięli prócz mnie- bo cywilom nie ma. Ale dzwonić to wiadomo gdzie jak trzeba. To jest strasznie frustrujące tym bardziej ,że mimo iż przynależę jeszcze do związków to nic a nic w mojej sprawie związki nie robią a nawet przyzwalają zamiast stanąć za swoim człowiekiem jak to o tym głośno krzyczą.
Odpowiedz
(13-06-2025, 19:45 )Administrator napisał(a): [quote="sincera" pid='21780' dateline='1749824123']
Panie Administratorze, wiadomo w jakiej mniej więcej wysokości mają być czerwcowe nagrody?

Bardziej spodziewałbym się wypłaty nagród w lipcu niż w czerwcu, choć może pozytywnie się zaskoczymy. Jeśli chodzi o ich wysokość, to z tego, co wiem, nie będą one zbyt duże, ponieważ środki finansowe mają zostać przeznaczone na dodatki czasowe, które mają być przyznawane od sierpnia. Na konkretną informację o wysokości nagród musimy jeszcze poczekać. Obecnie trwa analiza i dopiero po jej zakończeniu będzie wiadomo, ile środków można przeznaczyć.
Na dodatki czasowe dla funkcjonariuszy. To mam rozumieć,że pracownikom cywilnym nie utnie się z nagrody bo jaka byłaby to sprawiedliwość. Chociaż jeszcze nawet podwyżek nie otrzymaliśmy więc już widać gdzie ma się cywili...także chyba nie ma się co spodziewać sprawiedliwości....
[]Cywili zawsze mieli gdzieś my jesteśmy od zaperdzielania .Nic nam się nie  należy ani wolne nagrodowe ani podwyżki tylko tobota robota i robota.???
Odpowiedz
(12-06-2025, 18:07 )Człowiek z lasu napisał(a):
(11-06-2025, 11:51 )Marmurowy napisał(a): Takie rozwiązanie mieszkaniówki to zart. Jakim prawem mam oddawać kwotę zwaloryzowana ? To była jakaś pożyczka na % czy jak ? Kredyt Jak bierzesz 100 tys. To też oddajesz zwaloryzowany ? Ktoś tu upadł serio na głowę, dobrze, że zaraz lapie prawa i odmeldowuje Się z tej zalosnejj instytucji, żenada, porażka, dramat to tylko najlżejsze ze słów, które cisną mi się na usta.

Panie adminie, coś Pan napisze? Jak można dostać 50 tys a należy oddać 90 tys? Co to kredyt był? Stefczyk SW czy Provident SW?
Jakie 90? Przeczytaj projekt, oddajesz tyle co wziąłeś
Odpowiedz
(13-06-2025, 16:17 )jtd napisał(a):
(13-06-2025, 9:07 )Maxxxx napisał(a):
(12-06-2025, 11:01 )Jestemzmiasta napisał(a):
(11-06-2025, 11:51 )Marmurowy napisał(a): Takie rozwiązanie mieszkaniówki to zart. Jakim prawem mam oddawać kwotę zwaloryzowana ? To była jakaś pożyczka na % czy jak ? Kredyt Jak bierzesz 100 tys. To też oddajesz zwaloryzowany ? Ktoś tu upadł serio na głowę, dobrze, że zaraz lapie prawa i odmeldowuje Się z tej zalosnejj instytucji, żenada, porażka, dramat to tylko najlżejsze ze słów, które cisną mi się na usta.
Kredyt oddajesz z odsetkami. Tutaj można powiedzieć, że masz pożyczkę na zero procent. Nie da się zjeść ciastko i mieć ciastko.
Kolego to co powiesz na temat tych co brali za brak mieszkania przez 15 lat? Też powinni oddać i to zwaloryzowane?
Dlaczego mają oddawać. Nie mieli to brali i będą brać dalej jak nie mają. A ci do dostali dofinansowanie do zakupu są rozliczeni. Macie chatę i papa
To może pora zweryfikować jak Ci co pobierają za brak nie mają mieszkania bo widać, że im się bardziej należy? W wojsku jakoś Ci co mają mieszkanie pobierają za brak i jest wszystko ok. Jeszcze na koniec dostają odprawy na każdego członka rodziny.
Odpowiedz
(13-06-2025, 19:45 )Administrator napisał(a):
(13-06-2025, 15:15 )sincera napisał(a): Panie Administratorze, wiadomo w jakiej mniej więcej wysokości mają być czerwcowe nagrody?

Jedno słowo ciśnie się na usta...MASAKRA!!! Rozumiem że nas pracowników jest mniej niż funkcjonariusz ale może Administrator mi wyjaśni skąd taki brak zainteresowania w kwestii podwyżki dla pracowników cywilnych?
Czy resort sprawiedliwości,może nowa Dyrektor Generalna...czy cokolwiek będzie dla nas zrobione?Jak na razie wszystkie dodatki,podwyżki i profity są dla funkcjonariuszy.A może by tak konkretnie coś zmienić dla pracowników cywilnych, którzy wykonują nie raz ta samą pracę co funkcjonariusze z tą różnicą że nie są w mundurze.I proszę mi uwierzyć dobrze wiem o czym mówię. Pracuje już wiele lat w tej firmie i wiele widziałem.Mysle że warto uatrakcyjnić naszą pracę i chyba czas nas zaczął doceniać.My też chętnie dostalibyśmy urlop narodowy,podwyżkę dodatku ( nawet czasową) .
Administratorze proszę o konkretną informację co z projektem i kiedy zostanie wyplacona podwyżka oraz wyrównanie od stycznia.
Odpowiedz
(15-06-2025, 11:34 )Garfild79 napisał(a): Nagrody czerwcowe będą wypłacane dopiero na początku lipca.W podobnych kwotach co w zeszłym roku.

Czyli po 500 na piwko ??
Odpowiedz
(13-06-2025, 16:17 )jtd napisał(a):
Kredyt oddajesz z odsetkami. Tutaj można powiedzieć, że masz pożyczkę na zero procent. Nie da się zjeść ciastko i mieć ciastko.
Kolego to co powiesz na temat tych co brali za brak mieszkania przez 15 lat? Też powinni oddać i to zwaloryzowane?
Dlaczego mają oddawać. Nie mieli to brali i będą brać dalej jak nie mają. A ci do dostali dofinansowanie do zakupu są rozliczeni. Macie chatę i papa

A dlatego że większość z 95% tych ludzi mieszka u rodziców i teściów i wcześniej czy później będą właścicielami tych nieruchomości. Dlatego też powinien być zakaz otrzymania dofinansowania jeśli zakupy jest od osób spokrewnionych.
Odpowiedz
Nagrody czerwcowe będą wypłacane dopiero na początku lipca.W podobnych kwotach co w zeszłym roku.
Odpowiedz
(13-06-2025, 19:45 )Administrator napisał(a):
(13-06-2025, 15:15 )sincera napisał(a): Panie Administratorze, wiadomo w jakiej mniej więcej wysokości mają być czerwcowe nagrody?

Odpowiedz

Odpowiedz
Odpowiedz
Witam wszystkich. To prawda że będą w czerwcu jakieś premie? Z góry dzięki za odp ?
Odpowiedz
Odpowiedz
Dostawali za BRAK mieszkania, a mówimy o dofinansowaniu zakupu. To są dwie różne sprawy.

Dostałeś dofinansowanie na zakup lokalu - nie oddawaj, po prostu nie dostaniesz nowego dodatku.
Odpowiedz
Odpowiedz
Odpowiedz
(12-06-2025, 18:07 )Człowiek z lasu napisał(a):

Panie adminie, coś Pan napisze? Jak można dostać 50 tys a należy oddać 90 tys? Co to kredyt był? Stefczyk SW czy Provident SW?
Raz dostał szczęśliwiec i jeszcze chce dostawać. No to by była przeginka 2 razy dostać na to samo. Więc trzeba oddać . A że np 40 tys zł 10 lat temu miało inną wartość to trzeba oddać tyle pieniędzy żeby ta kwota dziś miała taką samą wartość. Bierze się dobrze wiadomo. Wystarczy nie wyciągać ręki drugi raz na ten sam cel i po problemie
Odpowiedz
(11-06-2025, 9:27 )kapi5 napisał(a): Panie Administratorze czy według Pana informacji termin wypłaty mieszkaniówki jest realny na dzień1 lipca 2025? Dziękuję i Pozdrawiam
Sorry że się wtrąciłem, ale chyba sobie żartujesz.
Odpowiedz

Odpowiedz
To nie oddawaj.
Odpowiedz
Proszę zauważyć, że kwota zrewaloryzowana pomocy mieszkaniowej dotyczy f-szy, którzy się zwalaniają przed 15 rokiem służby. Tak było również wcześniej. Więc tutaj bez zmian. Wątpliwości budzi fakt, iż w policji, straży pożarnej, tam gdzie dofinansowania były rzędu 20-30 tys., będzie możliwość spłaty w 60 ratach i to połowy tj. 10-15 tys. Wyjątkiem jest SOP. 120 rat i połowa pomocy, gdyż tam wysokość pomocy sięgała 60-80 tys. I u Nas należałoby takie rozwiązanie wprowadzić analogicznie jak proponuję się w SOP. Połowa pomocy na 120 rat. Podejrzewam, że f-sze ruszą do sądów analogicznie jak się to ma w przypadku podwyżki z 2022 r. Widać tutaj ewidentnie nierówne, dyskryminujące traktowanie.
Odpowiedz
(11-06-2025, 9:27 )kapi5 napisał(a): Panie Administratorze czy według Pana informacji termin wypłaty mieszkaniówki jest realny na dzień1 lipca 2025? Dziękuję i Pozdrawiam
to już pewne praktycznie że październik lub listopada najdzie na ewentualne wypłaty a wy ciągle tym żyjecie... Co z tych dodatków, lepiej jak by dali konkretnie podwyżki bi to ma się na zawsze i z tego eme się liczy a nie pełno dodatków do okola wynagrodzenia
Odpowiedz
Odpowiedz
https://www.facebook.com/share/p/16Gmo5gA8T/

Tu jest więcej.
Odpowiedz

Kolego nie siej fermentu.Nie będziesz musiał oddawać kwoty zwaloryzowanej .Przeczytaj dokładnie kogo dotyczy ten artykuł -tylko osób które odeszły ze służby przed pietnastym rokiem służby .
Odpowiedz
(11-06-2025, 9:46 )SzeregowiecRyan napisał(a):
(10-06-2025, 22:44 )zzz napisał(a):
(10-06-2025, 12:13 )SzeregowiecRyan napisał(a): Ani 50% pomocy, ani nawet kwota brutto pomocy. Tylko zwaloryzowana... Nieźle... https://ksswsolidarnosc.pl/projekty-akto...zkaniowki/
Ja tam nie widziałem żeby trzeba było zwaloryzowaną oddawać, tylko w przypadku gdy wziąłeś i się zwalniasz przed 15

Czytając już na spokojnie, to faktycznie, wygląda na to, że waloryzacja obowiązuje w chwili zwolnienia przed 15 rokiem służby, a sam Art. 4 to zwrot w 120 ratach otrzymanej pomocy. Dzięki za zwrócenie uwagi.

Nadal szkoda, że nie 50%, ale lepsze to niż kwota zwaloryzowana.

Projekt tak czy siak jest sprzed 3 miesięcy, mam nadzieję, że jeszcze uda się coś ugrać stronie społecznej. Chociażby wypracować jakieś rozwiązanie ze zwrotem zapłaconego podatku.

Panie adminie czy związki mają informację, ze to juz ostateczny kształt projektu mieszkaniowego? Bo nie dość, ze całość to,, zwaloryzowana,,?
Odpowiedz

Od początku było mówione, że najwcześniej jesień. Najwcześniej. Jesień. Zanotuj te dwa słowa.
Odpowiedz
Takie rozwiązanie mieszkaniówki to zart. Jakim prawem mam oddawać kwotę zwaloryzowana ? To była jakaś pożyczka na % czy jak ? Kredyt Jak bierzesz 100 tys. To też oddajesz zwaloryzowany ? Ktoś tu upadł serio na głowę, dobrze, że zaraz lapie prawa i odmeldowuje Się z tej zalosnejj instytucji, żenada, porażka, dramat to tylko najlżejsze ze słów, które cisną mi się na usta.
Odpowiedz
(10-06-2025, 19:08 )Gość 22 napisał(a):
(10-06-2025, 12:13 )SzeregowiecRyan napisał(a): Ani 50% pomocy, ani nawet kwota brutto pomocy. Tylko zwaloryzowana... Nieźle... https://ksswsolidarnosc.pl/projekty-akto...zkaniowki/
A czy chociaż na raty rozłożone?

Podpinam się pod pytanie. Wstępnie mieli odbijać z każdego miesiąca część, żeby oddać dofinansowanie. Jak to w końcu ma być
Odpowiedz
(10-06-2025, 22:44 )zzz napisał(a):
Ja tam nie widziałem żeby trzeba było zwaloryzowaną oddawać, tylko w przypadku gdy wziąłeś i się zwalniasz przed 15

Czytając już na spokojnie, to faktycznie, wygląda na to, że waloryzacja obowiązuje w chwili zwolnienia przed 15 rokiem służby, a sam Art. 4 to zwrot w 120 ratach otrzymanej pomocy. Dzięki za zwrócenie uwagi.

Nadal szkoda, że nie 50%, ale lepsze to niż kwota zwaloryzowana.

Projekt tak czy siak jest sprzed 3 miesięcy, mam nadzieję, że jeszcze uda się coś ugrać stronie społecznej. Chociażby wypracować jakieś rozwiązanie ze zwrotem zapłaconego podatku.
Odpowiedz
Panie Administratorze czy według Pana informacji termin wypłaty mieszkaniówki jest realny na dzień1 lipca 2025? Dziękuję i Pozdrawiam
Odpowiedz
Odpowiedz
(10-06-2025, 13:46 )Garfild79 napisał(a): Którego będzie na koncie wyrównanie  tych 2% podwyżki???

Pewnie jutro...
Odpowiedz
(10-06-2025, 13:32 )szeryf81 napisał(a): Kiedy wyrównanie za stopień?
11 czerwca mają płacić
Odpowiedz
(10-06-2025, 13:46 )Garfild79 napisał(a): Którego będzie na koncie wyrównanie  tych 2% podwyżki???

11 czerwca w godzinach popołudniowych
Odpowiedz
(10-06-2025, 13:32 )szeryf81 napisał(a): Kiedy wyrównanie za stopień?

Jestes tak mało inteligentny czy jak ?? Cały czas się to przewija i wystarczy poczytać... a nie ciągle ten sam temat .
Odpowiedz
Jeżeli związki zgodzą się na rozwiązanie w postaci spłaty całości dofinansowania jeszcze zwaloryzowanego to będzie jawna kpina. Warunki nie gorsze niż w MSWiA? Oni 50% otrzymanej kwoty a my całość jeszcze zwaloryzowaną. Krew człowieka zalewa pracując w tym beznadziejnym ministerstwie. Tak nieudolnego szefostwa nie ma żadne inne ministerstwo. Bodnar i Maria niczym bohaterowie "Sąsiadów" poprawiają warunki funkcjonariuszy
Odpowiedz
A czy chociaż na raty rozłożone?
Odpowiedz
Nie będąc jeszcze w służbie stałej nie przysługuje mieszkaniówka?
Odpowiedz
Którego będzie na koncie wyrównanie tych 2% podwyżki???
Odpowiedz
Kiedy wyrównanie za stopień?
Odpowiedz
Ani 50% pomocy, ani nawet kwota brutto pomocy. Tylko zwaloryzowana... Nieźle... https://ksswsolidarnosc.pl/projekty-akto...zkaniowki/
Odpowiedz
Projekt "mieszkaniówki", czyli w przeciwieństwie do MSWiA, oddajemy całość po waloryzacji:
https://ksswsolidarnosc.pl/projekty-akto...zkaniowki/
Odpowiedz
Mieszkaniówka w MSWiA
Mnożniki lokalizacyjne nowego dodatku mieszkaniowego
https://cdn.defence24.pl/2025/06/09/hZzr...IzJGwwJGgw

Metodologia obliczania mnożników lokalizacyjnych nowego dodatku mieszkaniowego
https://cdn.defence24.pl/2025/06/09/GOPH...YwJGwwJGgw
Odpowiedz
(08-06-2025, 15:01 )Dnx napisał(a): Panie administratorze a ma Pan wiedzę czy byl poruszony temat ,,karty rodziny mundurowych" która jest opracowywana przez mswia oraz mon wspólnie?
Czy nas również obejmie?

Tak, temat "karty rodziny mundurowych" był poruszany przez Związek i zapewniano nas, że również nasza służba będzie nim objęta.
Odpowiedz
Trochę spokoju. To tylko Administrator. I tak jestem wdzięczny bo udziela nam dużo informacji. Rozumiem, że jak zawsze musisz zrobić atak na Tuska bo bo chcesz żeby rządził PiS, ale Administrator tylko nadzoruje nasze wpisy i przy okazji udziela znane sobie informacje. Masz przewodniczących związków u si nie w kryminale więc jak tak bardzo chcesz się czegoś dowiedzieć to do nich. Uważam, że póki co lepiej, że nikt nic nie wie oficjalnie bo jak mieszkaniówka będzie w wysokiej wysokości jak ma być to będziemy mieli większa niż MSWiA. Przy oficjalnym informowaniu MSWiA by mogło zgłosić uwagi i byśmy mieli tyle co oni.
Odpowiedz
(07-06-2025, 18:53 )Administrator napisał(a):
(07-06-2025, 15:08 )anielica2010 napisał(a):
(05-06-2025, 19:04 )Pracownik cywilny napisał(a):
(04-06-2025, 11:09 )Cywil87 napisał(a): [quote="anielica2010" pid='21714' dateline='1748983989']
Administratorze a czy są może jakieś nowe informacje dotyczące podwyżki wynagrodzeń dla pracowników cywilnych? Czy możemy prosić o monit w tej sprawie???
Podobno koniec czerwca mają płacić z wyrównaniem .Jestem ciekawa bardzo jak będzie wyglądała umowa podobno w zasadniczej ma być najniższa krajowa a nie jak do tej pory dùuużo mniej i krojà tych co mają już duży staż na stażowym bo naliczają przecież od zasadniczej. 
Widać ,że projekt ostatnio zmodyfikowany był 30.05 i cisza . Inne projekty MS szybko z postępem a ten jakoś opornie. 
Ja mam pytanie innej kwestii . Widełki wynagrodzenia za duże . Kto decyduje o kwocie?? MS daje możliwość a kto ostatecznie ustala te zasadnicze?. Bo dla mnie to niezrozumiałe trochę. Ministerstwo nie wie jakimi środkami dysponuje nasza formacja? Czy naszi przełożeni muszą dawać najniżej  ? Czy chcą? Mi powiedziano w kadrach, że moja grupa zaszeregowania to od VI do VIII. Możliwe??  Przedział jest od 2,5 do prawie 5 tys . To duża różnica. Wytyczne aby być wychowawca jedne, staż pracy inna kwestia, to co decyduje o tej kwocie??

Jest rozporzadzenie więc można  trzeba tylko zapotrzebowac srodki w planie. Planuje się do umowy, zobowiązań jakie SW posiada. Trzeba dać zmianę warunków pracy i płacy. Po przepracowaniu określonego czasu można  dać awans na stanowisku. Teoretycznie. W praktyce ..... a funkcjonariusze?  Też mają zapisy w ustawie np stopień...... szkoła, a po szkole po 2-3 latach  stopień wyżej,   parę lat przeleci znowu wyżej, itd.... Że stanowiskami też zależy jaki korpus. Pracują i mają...... Smile. Nikt się nie upomina bo się Należy. Jak oficer to do specjalisty moze ,albo jeszcze wyzej.Na cywili nie mają pomysłu. Bo nie chcą. Zawsze pamiętają o Sobie , dla siebie.  Ustalają kierownicy dyrektorzy kadry - tu powinna być inicjatywa. AWANS MOZE BYC ZA SZCZEGOLNE OSIĄGNIĘCIA W PRACY.  SZCZEGOLNE CZYLI JAKIE ?Pozdrawiam

W dniu wczorajszym były jakieś ruchy przy projekcie, Administratorze ile mamy jeszcze oczekiwać?Można prosić o jakieś konkrety???Zdajemy sobie sprawę że jako pracownicy tej formacji jesteśmy mniej istotni ale byłoby miło gdyby ktoś podał konkretną datę .W optymistycznej wersji miała być połowa miesiąca...
Proszę o informację jeśli to możliwe.

Podczas ostatniej odprawy służbowej Pani Dyrektor Generalna Służby Więziennej poinformowała, że rozporządzenia mają być gotowe do końca czerwca. Taka deklaracja padła oficjalnie, więc to aktualnie jedyny konkretny termin, jaki mamy.
Odpowiedz
Panie administratorze a ma Pan wiedzę czy byl poruszony temat ,,karty rodziny mundurowych" która jest opracowywana przez mswia oraz mon wspólnie?
Czy nas również obejmie?
Odpowiedz
A czy w ogóle coś słychać o dodatku stołecznym lub agromeracyjnym?
Odpowiedz
(08-06-2025, 10:02 )Człowiek z lasu napisał(a):
(07-06-2025, 18:47 )Administrator napisał(a):
(06-06-2025, 21:46 )Jacek Jacek napisał(a):
(06-06-2025, 12:33 )Administrator napisał(a):
(06-06-2025, 9:48 )Dziambdzia napisał(a): Projekt nowego świadczenia mieszkaniowego otrzymały obydwa związki istniejące w SW. Na stronie ministerstwa sprawiedliwości jest informacja, że projekt trafił do wykazu prac legislacyjnych i programowych rady ministrów. Co jest takiego niebezpiecznego w tym projekcie, że działacze związkowi nie chcą go przedstawić, dlaczego w tej służbie robi się niepotrzebnie tajemnice, gdzie transparentność związków i ich działań.

Związki Zawodowe nie otrzymały ostatecznej wersji projektu zmiany ustawy w zakresie "świadczenia mieszkaniowego".

Sam pan mówi ostatecznej czyli jednak coś  związki wiedzą jak rządzący chcą nas szczerze mówiąc oszukać. Jak my mamy wam wierzyć w cokolwiek niech pan powie. Nie różnicie się niczym od rządu Po i koalicji i stojącego na jego czele premiera oszusta. Panie administratorze wstyd.

Nasza organizacja zgłosiła swoje uwagi do projektu, nad którym pracowaliśmy. Nie otrzymaliśmy jednak dotąd ostatecznej wersji dokumentu, a skoro nie wiemy, co finalnie zostanie wprowadzone, to co mamy pokazywać? Wróżenie z fusów?

Czegos nie potrafię zrozumieć, związki nie uczestniczą w tworzeniu, nie maja wpływu na treści, moga zgłosić uwagi ale nie uczestniczą w,, dialogy,,? Nikt nienluczy sie z waszym zdanie? Nke informuje was jako związki? To sie w głowie nie mieści, bo tak na dobrą sprawe mozna mieć uwagi i nikt ich nie uwzględni a malo tego nawet nie będziecie wiedzieć co udało sie wynegocjować a jedynie na końcu juz po wprowadzeniu projektu będziemy, będziecie widzieć co i jak????

Właśnie widzę, że nie może Pan zrozumieć. Związki uczestniczyły w tworzeniu zmian ustawowych w zakresie wprowadzenia świadczenia mieszkaniowego i miały wpływ na jego treść.... Nie wiem na jakiej podstawie stwierdza Pan, że nikt nie liczy się z naszym zdaniem? Projekt ten został stworzony przy współudziale Związków Zawodowych. Kolejny jego etap, to proces legislacyjny w Ministerstwie Sprawiedliwości, gdzie Związki już nie uczestniczą, więc nie wiem jaki jest jego ostateczny kształt i czy nasze uwagi, które zgłaszaliśmy zostały uwzględnione. Mam nadzieję, że tak, ale do póki nie dostaniemy ostatecznej wersji, to nie będę opowiadać bajek ani siać domysłów. Nie mam w zwyczaju koloryzować rzeczywistości. Na tym etapie to Ministerstwo prowadzi dalsze prace nad projektem i to tam zapadają decyzje o jego finalnym brzmieniu.
Odpowiedz