(20-01-2025, 12:46 )Jacek Jacek napisał(a):
(20-01-2025, 1:59 )arecki5582@gmail.com napisał(a):
(19-01-2025, 13:40 )kapi5 napisał(a):
(17-01-2025, 23:19 )zzz napisał(a):
(15-01-2025, 8:25 )Marmurowy napisał(a):
Rok temu 20% było od wszystkiego

Jak mawiał kalsyk, pięniędzy nie ma i nie będzie... trzeba sięprzyzwyczajać że jak Rudy Pan będzie przy władzy to podwyżki będą po 150 zł netto...
Jakiś czas temu pisałem jakie były podwyżki za czasu pierwszych rządów PO. Uśmiechnijcie się....,zawsze może być gorzej....i pewnie będzie.

Mylisz się nie było podwyżek tylko list od Rudego Premiera i 50 zł karpiowego w jednym roku tylko w jednym w ciągu jego rzędów. Gdzie są z tej księgi PO-wcy? Pytam się?  Obyś się mylił że będzie gorzej obyś...
Jacku Jacku nie wiem ile masz lat ale ja pamiętam jeszcze czasy Edwarda Gierka który w te szare i smutne czasy komuny tchnął trochę życia w postaci cytrusów z zagranicy i innych dobroci.Wszyscy go chwalili tylko potem przyszły realia i za życie ponad stan (czytaj pożyczki w dolarach i rozdawnictwo) przyszło słono Polakom przez dwa pokolenia płacić.To samo jest z pis .Pieniądze się znalazły na podwyżki i inne rzeczy tylko kosztem ogromnego zadłużenia państwa a dług ma to do siebie ,że trzeba go spłacać.Za rządów pis zadłużenie polaków wzrosło wielokrotnie i ten dług bedą spłacać pewnie jeszcze twoje wnuki albo i prawnuki.Nie wiem czy one już bedą z tego powodu tak samo zadowolone jak ty z tych podwyżek.
Odpowiedz
(20-01-2025, 14:16 )Psychol_OK napisał(a):

Jak mawiał kalsyk, pięniędzy nie ma i nie będzie... trzeba sięprzyzwyczajać że jak Rudy Pan będzie przy władzy to podwyżki będą po 150 zł netto...
Jakiś czas temu pisałem jakie były podwyżki za czasu pierwszych rządów PO. Uśmiechnijcie się....,zawsze może być gorzej....i pewnie będzie.

Wszystko rozumiem i wiadomo, że nie można się godzić na gorsze warunki i warto walczyć o swoje, ale... wskażcie mi proszę drugą firmę/przedsiębiorstwo, w którym co roku można liczyć na podwyżki (niezależnie czy w wysokości 150zł czy 600zł), poza formacjami mundurowymi  Dodgy

Moja małżonka pracuje w prywatnym sektorze, rok do roku podwyżka jest dla wszystkich, również mają do końca lutego wypłacaną dodatkową pensję- tak jak u Nas 13-stka. Praca biurowa od 7.30 do 15.30 pon-piątek. Więc nie wiem czym Ty się zachwycasz.
Odpowiedz
(20-01-2025, 14:16 )Psychol_OK napisał(a):

Wszystko rozumiem i wiadomo, że nie można się godzić na gorsze warunki i warto walczyć o swoje, ale... wskażcie mi proszę drugą firmę/przedsiębiorstwo, w którym co roku można liczyć na podwyżki (niezależnie czy w wysokości 150zł czy 600zł), poza formacjami mundurowymi  Dodgy

Centrum rehabilitacyjne
Odpowiedz
Jak mawia klasyk "wszędzie dobrze gdzie nas nie ma bądź nie było".
Propaganda w stylu jak to teraz dobrze jak to stanowiska odblokowane jak to nie ma nadgodzin i nie ma lepszej pracy od tej w ZK.hahahaha
Kto to sieje taka propagandę i na czyje zlecenie.hahaha
Jak ktoś.ma.fach w ręce to miesięcznie z "uśmiechem"na twarzy może wyciągnąć nawet 50 tys.i więcej.a i głową zdrowa.
Tylko trzeba chcieć a nie wiecznie marudzić i w zanadrzu opowiadać jak to im zk całe życie uratowało.
Pannie i panowie .należy tylko w sobie wierzyć a nie słuchać niby koleżanek i.kolegow z pracy
Nikt za Ciebie nie zbuduje twojego życia

Chcesz to pracuje w tym tonącym okręcie i miej swój etos.chcesz to buduj swoje życie na swoich zasadach i stosach.
Odpowiedz
(14-01-2025, 18:43 )Administrator napisał(a): Tak, brutto

ja pamiętam, że było zacnie, raz dali 300 zeta...raz na 4 lata chybaSmile
Odpowiedz
(19-01-2025, 8:28 )Benek Genek napisał(a):
(18-01-2025, 7:17 )Olee2 napisał(a): Zk Kłodz.... O.
Jak to jest że dział penitencjarny, psycholodzy wychodzi do domu 15 minut szybciej?

A ty cos sygnalista jakiś? Zamelduj koniowi i tyle.
Odpowiedz
(19-01-2025, 11:19 )kinderka napisał(a):
(16-01-2025, 19:27 )alexander napisał(a): "Organizacji szkoleń zawodowych dla funkcjonariuszy bez wymaganego wykształcenia,
uprawniających do zajmowania stanowisk z wykształceniem wyższym,"...... „Nie matura lecz chęć szczera zrobi z Ciebie oficera…”
Przecież to jest stalinowska polityka

Z całym szacunku, ale w służbie najważniejsze jest doświadczenie, a nie wykształcenie, bo teraz każdy może zdobyć wykształcenie prywatnie (wiem z własnego doświadczenia) i niby taka osoba ma mieć oficerskie stanowisko, a ile z tych kierunków co funkcjonariusze mają jest przydatne w służbie, a ile z tych funkcjonariuszy skończyło państwowe studia dzienne na politechnice, aby udowodnić inteligencje. Mł. chor. powinni dostawać funkcjonariusze z ochrony powyżej 15 lat, bo na nich spoczywa największa odpowiedzialność, a oficerskie stanowiska powinny być tylko dla przełożonych i z minimum 10 lat służby (zaczynając od dowódców). Jakbyś chciał mnie atakować, (bo możesz mieć odmienne zdanie) to weź pod uwagę, że piszę z doświadczenia w administracji, nie ochrony.

Nasza formacja charakteryzuje się znaczącym odsetkiem funkcjonariuszy legitymujących się wykształceniem wyższym, co eliminuje konieczność poszukiwania kandydatów o wybitnych predyspozycjach przywódczych wśród osób z wykształceniem średnim.
Powołanie na stanowisko kierownicze osoby legitymującej się najniższym poziomem wykształcenia może prowadzić do wewnętrznych konfliktów w strukturach organizacyjnych, wynikających z braku odpowiedniego autorytetu. Istnieje wprawdzie możliwość odstępstwa na objęcie takiej funkcji, pod warunkiem uzupełnienia braków kompetencyjnych. Wyższe wykształcenie odgrywa kluczową rolę w rozwijaniu umiejętności analitycznego myślenia, a także – w zależności od kierunku – wiedzy technicznej oraz zdolności do interpretacji przepisów prawnych. Na stanowiskach kierowniczych, takich jak kierownik działu czy jednostki, obecność osób posiadających wyższe wykształcenie jest zatem nieodzowna. Osoby o wysokim poziomie kompetencji i wiedzy nie zaakceptują sytuacji, w której byłyby zmuszone wykonywać za niedostatecznie wykwalifikowanego przełożonego obowiązków administracyjnych lub związanych z zarządzaniem. 
Zagadnienie to stanowi przedmiot, który może być podstawą do opracowania szczegółowej i kompleksowej pracy dyplomowej o charakterze akademickim.
W przypadku odmiennego zdania jestem otwarty na konstruktywną dyskusję w tym zakresie i oczekuję na kontynuację merytorycznej wymiany poglądów.
Bądź spokojna, dzięki wykształceniu akademickiemu mam świadomość, że wyrażanie odmiennego zdania nie powinno prowadzić do ataków personalnych.
Odpowiedz

Odpowiedz

Mylisz się nie było podwyżek tylko list od Rudego Premiera i 50 zł karpiowego w jednym roku tylko w jednym w ciągu jego rzędów. Gdzie są z tej księgi PO-wcy? Pytam się?  Obyś się mylił że będzie gorzej obyś...
Odpowiedz
(16-01-2025, 21:36 )Administrator napisał(a):
(16-01-2025, 16:32 )KAPRAL6 napisał(a): Witam  Administratorze !!! Mam prośbę, poszukuję pisma Dyrektora Generalnego odnośnie możliwości awansu na stopień młodszego chorążego sw dla tych funkcjonariuszy który nie mają wyższego wykształcenia.
Pozdrawiam !!!

O tym mówi art. 48 ust. 2 ustawy o Służbie Wieziennej. Można to również wyczytać z poniższego komunikatu
https://sw.gov.pl/aktualnosc/centralny-z...wieziennej
Witam, dziękuję za odpowiedź i za link do komunikatu !!! Wiem, że było jeszcze inne pismo lub komunikat które krążyło w sieci na stronach chyba Związkowych lub sw.gov.pl lecz dziwnym trafem zniknęło !!!
Dziękuję i pozdrawiam !!!
Odpowiedz
Jak to jest że dział penitencjarny, psycholodzy wychodzi do domu 15 minut szybciej?

Jak Cię to uwiera w 4 litery to kopytkuj do Starego i mu zamelduj a nie tu żale wylewasz .
Odpowiedz
(19-01-2025, 10:55 )Benek Genek napisał(a):
(14-01-2025, 18:43 )Administrator napisał(a):
(14-01-2025, 16:38 )anton napisał(a): To wyliczyłeś. Chyba masz pół roku sluzby, albo krotka pamięć. Takie by było wyliczenie jakby to było realne 5%. Te 5% pójdzie najprawdopodobniej w podstawę, która dla przykładu i strażnika wynosi coś koło 4.000. Ile to będzie 5% to policz. Jeśli myślisz, że to będzie 5% od wypłaty jakaa dostajesz na konto, to jest to chyba Twoja pierwsza podwyżka w tej formacji.

Brutto?

Tak, brutto
Podepnę się do tematu w kwestii netto/brutto . ,,Podwyżka" z założenia min. ma wynosić tyle co inflacja żeby była niby realna. W wielkim uproszczeniu:  produkt 100 zł , cena wzrosła 5%, czyli teraz 105 zł i jest to dokładnie tyle ile zapłacisz w sklepie. I teraz jeśli na ten produkt było cię stać przed podwyżką, bo zarabiałeś równe 100 zł i teraz dostaniesz podwyżkę 5 zł brutto czyli netto na konto 3,95zł to czy nadal kupisz ten produkt bo teoretycznie twoja pensja wzrosła o 5%? No raczej nie bo masz 103,95zł. I teraz jeśli podwyżka do podstawy która to stanowi połowę wypłaty to coś tu się nie kalkuluje. Oczywiście niektóre dodatki wzrosną bo są liczone od podstawy ale nie wszystkie.
 Reasumując: dostaniesz podwyżkę teoretycznie równą inflacji,  i z tych 5% dostaniesz jakieś 3%pamiętając, że realny wzrost cen jest znacznie wyższy, to pewnie wyjdzie 2%. Idąc tą drogą niedługo twoja pensja będzie starczać na na dojazd do pracy, śmieciowe jedzenie, może jeszcze na prąd, bo ogrzewanie będziesz spłacał do kolejnej zimy. Ciekawe jak jeszcze trzeba upodlić człowieka żeby wyszedł na ulicę?
Wkoncu jakiś inteligentny, merytoryczny komentarz, szkoda, że wielu poprostu jest nieświadomych i np. Podniecają się, że "nagroda roczna" będzie w lutym...
Odpowiedz
(14-01-2025, 16:38 )anton napisał(a): To wyliczyłeś. Chyba masz pół roku sluzby, albo krotka pamięć. Takie by było wyliczenie jakby to było realne 5%. Te 5% pójdzie najprawdopodobniej w podstawę, która dla przykładu i strażnika wynosi coś koło 4.000. Ile to będzie 5% to policz. Jeśli myślisz, że to będzie 5% od wypłaty jakaa dostajesz na konto, to jest to chyba Twoja pierwsza podwyżka w tej formacji.

Brutto?

Tak, brutto

Odpowiedz

Brutto?

Tak, brutto

Odpowiedz
(19-01-2025, 8:28 )Benek Genek napisał(a):
Ktoś ich wypuszcza
Odpowiedz
(14-01-2025, 16:38 )anton napisał(a):
(14-01-2025, 8:49 )Administrator napisał(a): Według mnie jest to kwota 441,67 zł. średnio na etat funkcjonariusza, ale mogę się mylić  Smile
To wyliczyłeś. Chyba masz pół roku sluzby, albo krotka pamięć. Takie by było wyliczenie jakby to było realne 5%. Te 5% pójdzie najprawdopodobniej w podstawę, która dla przykładu i strażnika wynosi coś koło 4.000. Ile to będzie 5% to policz. Jeśli myślisz, że to będzie 5% od wypłaty jakaa dostajesz na konto, to jest to chyba Twoja pierwsza podwyżka w tej formacji.

Brutto?

Tak, brutto

Odpowiedz
(16-01-2025, 19:27 )alexander napisał(a): "Organizacji szkoleń zawodowych dla funkcjonariuszy bez wymaganego wykształcenia,
uprawniających do zajmowania stanowisk z wykształceniem wyższym,"...... „Nie matura lecz chęć szczera zrobi z Ciebie oficera…”

Z całym szacunku, ale w służbie najważniejsze jest doświadczenie, a nie wykształcenie, bo teraz każdy może zdobyć wykształcenie prywatnie (wiem z własnego doświadczenia) i niby taka osoba ma mieć oficerskie stanowisko, a ile z tych kierunków co funkcjonariusze mają jest przydatne w służbie, a ile z tych funkcjonariuszy skończyło państwowe studia dzienne na politechnice, aby udowodnić inteligencje. Mł. chor. powinni dostawać funkcjonariusze z ochrony powyżej 15 lat, bo na nich spoczywa największa odpowiedzialność, a oficerskie stanowiska powinny być tylko dla przełożonych i z minimum 10 lat służby (zaczynając od dowódców). Jakbyś chciał mnie atakować, (bo możesz mieć odmienne zdanie) to weź pod uwagę, że piszę z doświadczenia w administracji, nie ochrony.
Odpowiedz
(14-01-2025, 8:49 )Administrator napisał(a): Według mnie jest to kwota 441,67 zł. średnio na etat funkcjonariusza, ale mogę się mylić  Smile
To wyliczyłeś. Chyba masz pół roku sluzby, albo krotka pamięć. Takie by było wyliczenie jakby to było realne 5%. Te 5% pójdzie najprawdopodobniej w podstawę, która dla przykładu i strażnika wynosi coś koło 4.000. Ile to będzie 5% to policz. Jeśli myślisz, że to będzie 5% od wypłaty jakaa dostajesz na konto, to jest to chyba Twoja pierwsza podwyżka w tej formacji.

Brutto?

Tak, brutto
Podepnę się do tematu w kwestii netto/brutto . ,,Podwyżka" z założenia min. ma wynosić tyle co inflacja żeby była niby realna. W wielkim uproszczeniu:  produkt 100 zł , cena wzrosła 5%, czyli teraz 105 zł i jest to dokładnie tyle ile zapłacisz w sklepie. I teraz jeśli na ten produkt było cię stać przed podwyżką, bo zarabiałeś równe 100 zł i teraz dostaniesz podwyżkę 5 zł brutto czyli netto na konto 3,95zł to czy nadal kupisz ten produkt bo teoretycznie twoja pensja wzrosła o 5%? No raczej nie bo masz 103,95zł. I teraz jeśli podwyżka do podstawy która to stanowi połowę wypłaty to coś tu się nie kalkuluje. Oczywiście niektóre dodatki wzrosną bo są liczone od podstawy ale nie wszystkie.
 Reasumując: dostaniesz podwyżkę teoretycznie równą inflacji,  i z tych 5% dostaniesz jakieś 3%pamiętając, że realny wzrost cen jest znacznie wyższy, to pewnie wyjdzie 2%. Idąc tą drogą niedługo twoja pensja będzie starczać na na dojazd do pracy, śmieciowe jedzenie, może jeszcze na prąd, bo ogrzewanie będziesz spłacał do kolejnej zimy. Ciekawe jak jeszcze trzeba upodlić człowieka żeby wyszedł na ulicę?
Odpowiedz
Odpowiedz
(17-01-2025, 16:07 )jasiu-83 napisał(a):
(15-01-2025, 6:47 )Jacek Jacek napisał(a):

Brutto?

Tak, brutto

To się Rudy postarał. Teraz tylko żeby niedowiarki na oczy przejrzały jaki z niego fałszywy człowiek . Maj i wybory już tuż tuż....
.    

Nie żebym bronił KO ale progi podatkowe są takie już od jakieś czasu i jakoś kochany PiS nie podwyższył?
Przecież mieli możliwości.
Przecież to PiS podwyższył progi podatkowe
Odpowiedz

Bo im się to po prostu należy,  po ciężkich 8 godzinach służby , muszą wyjść wcześniej. 
Odpowiedz
(17-01-2025, 18:05 )pablopablo11@interia.pl napisał(a):
(17-01-2025, 10:02 )Gadzinka07 napisał(a):

Brutto?

Tak, brutto
Kwotowo to bedzie od 200 na ręke ...

sporo

Chyba się wybuduje i na wakacje za granicą starczy. A to dopiero początek rządów jeszcze tylko niech wygrają wybory prezydenckie i Polska będzie jednym z landów Prusy wschodnie i Pomorze hahahaha. Gdzie 100 konkretów w 100 dni pytam się???
Odpowiedz
I znowu będzie trzeba czekać 2 razy dłużej niż policja za podwyżką. Związki potrzebują aż tydzień żeby odpisać do DG, że jest coś nie tak z kwotą bazową. Tetaz DG odeśle odpowiedź, ze przeprasza za pomyłkę. Potem odpiszą zwiazki, ze coś tam... A klu sparwy bedzie przedstawione kiedy w Policja proces legislacji sie zakończy i pieniądze będą juz mieli na koncie. Ręce opadają... Ale jak to mówi klasyk Był czas się przyzwyczaić ??? Dobrze, że już jestem mega szczęśliwym emerytem. I pozostał mi tylko ubaw po pachy jak patrzę na tą naszą kochana skamielinę związkową
Odpowiedz
Zk Kłodz.... O.
Odpowiedz
(14-01-2025, 8:49 )Administrator napisał(a):
(14-01-2025, 8:01 )anton napisał(a): Panie Adminie ile to będzie 5% podwyżki w zł? Mamy to liczyć od podstawy czy od całego uposażenia?

Według mnie jest to kwota 441,67 zł. średnio na etat funkcjonariusza, ale mogę się mylić  Smile

Brutto?

Tak, brutto
Odpowiedz
(17-01-2025, 10:02 )Gadzinka07 napisał(a):

Brutto?

Tak, brutto

sporo
Odpowiedz
[quote="alexander" pid='20659' dateline='1737052076']
"Organizacji szkoleń zawodowych dla funkcjonariuszy bez wymaganego wykształcenia,
[/quest]

A z mł.chor tak samo, na studia to się nie chciało iść ale teraz każdy chce dostać.
Żadnej motywacji dla osób podnoszących swoje kwalifikacje.
Odpowiedz
(15-01-2025, 6:47 )Jacek Jacek napisał(a):
(14-01-2025, 8:01 )anton napisał(a): Panie Adminie ile to będzie 5% podwyżki w zł? Mamy to liczyć od podstawy czy od całego uposażenia?

Według mnie jest to kwota 441,67 zł. średnio na etat funkcjonariusza, ale mogę się mylić  Smile

Brutto?

Tak, brutto

To się Rudy postarał. Teraz tylko żeby niedowiarki na oczy przejrzały jaki z niego fałszywy człowiek . Maj i wybory już tuż tuż....
.    

Nie żebym bronił KO ale progi podatkowe są takie już od jakieś czasu i jakoś kochany PiS nie podwyższył?
Przecież mieli możliwości.
Odpowiedz

Brutto?

Tak, brutto
Odpowiedz
(16-01-2025, 16:32 )KAPRAL6 napisał(a): Witam  Administratorze !!! Mam prośbę, poszukuję pisma Dyrektora Generalnego odnośnie możliwości awansu na stopień młodszego chorążego sw dla tych funkcjonariuszy który nie mają wyższego wykształcenia.
Pozdrawiam !!!

O tym mówi art. 48 ust. 2 ustawy o Służbie Wieziennej. Można to również wyczytać z poniższego komunikatu
https://sw.gov.pl/aktualnosc/centralny-z...wieziennej
Odpowiedz
"Organizacji szkoleń zawodowych dla funkcjonariuszy bez wymaganego wykształcenia,
Odpowiedz
Witam Administratorze !!! Mam prośbę, poszukuję pisma Dyrektora Generalnego odnośnie możliwości awansu na stopień młodszego chorążego sw dla tych funkcjonariuszy który nie mają wyższego wykształcenia.
Pozdrawiam !!!
Odpowiedz

Brutto?

Tak, brutto
Odpowiedz

Brutto?

Tak, brutto

Odpowiedz

Brutto?

Tak, brutto

Brutto z nagrodą roczną brutto?

To ile wychodzi ta podwyżka miesięcznie bez nagrody rocznej netto?
Odpowiedz

Brutto?

Tak, brutto
Odpowiedz

Brutto?
Odpowiedz
Panie Administratorze. Mam temat na przyszłość.Ten projekt mieszkaniówki wiadomo, że dotyczy póki co tylko Policji ale na pewno będzie się to odnosiło do wszystkich służb. Żeby ją dostać trzeba zwrócić dofinansowanie albo będą sami obniżać jej wysokość. Mając 18 lat służby teoretycznie jestem już z dofinansowaniem na zero bo zwalniając się ze służby nie muszę nic oddawać. Ktoś wziął to w ogóle pod uwagę? Dlaczego w takim przypadku mamy zwracać dofinansowanie? Temat na przyszłość ale chciałbym już nakreślić problem wynikający z tego dziwnego projektu. Życzę nam wszystkim spokojnej służby w nowym roku
Odpowiedz

Odpowiedz
Panie Adminie ile to będzie 5% podwyżki w zł? Mamy to liczyć od podstawy czy od całego uposażenia?
Odpowiedz
(08-01-2025, 20:46 )Klawisz@ napisał(a):
(08-01-2025, 8:18 )Marmurowy napisał(a):
(31-12-2024, 15:36 )Klawisz@ napisał(a):
(30-12-2024, 16:11 )Jacek Jacek napisał(a):
(30-12-2024, 10:54 )oficerZK napisał(a): Wpisywanie służby na dyżurze telefonicznym staje się widzę norma, szkoda, że nikt nie widzi zagrożenia z piszących te grafiki jak coś się wykrzaczy i nie ma kogo wezwać do służby bo dyżur wykorzystany już za dnia, natomiast chętnych na dodatkowe służby również nie za wiele...

Jak można pełnić służbę będąc w dyżurze telefonicznym ? Kto się na to godzi ? Co ty kolego piszesz? Albo jedno albo drugie. A jak dzieje się tak jak piszesz to dlaczego nikt się nie postawi . Mało instytucji gdzie można pisać o tym zobaczysz szybciutko to się zmieni o szybciutko tylko trzeba chcieć.

A w czym Ty widzisz problem ? Skoro masz dyżur telefoniczny to jesteś pierwszy do tego żeby zostać ściągnięty na służbę lub jakiś konwój.  A to że nie będzie osoby która ma dyżur to nic.. ściągną kogoś kto nie ma dyżuru i wszystko jest wporzadku . Zawsze ktoś przyjdzie .. przez te lata co robię nigdy nie było tak ,żeby nikt nie przyszedł i to nie musiał mieć dyżuru..  
Kolego mylisz pojecia. Jeśli masz dyżur w dzień np. Od 7 do 19. To jesteś w sytuacjach awaryjnych jak się coś wykrzaczy w tych godzinach. Koledze chodzi zapewne o to, że np. Ktoś wypada ze slyzby na ten dzień i wyznaczają już dzień wcześniej osobę z dyżuru do pełnienia służby w tych godzinach co jest niezgodne z zapisami dyżuru telefonicznego i powoduje brak realnej osoby np. Do konwoju pod telefonem.

Rozumiem Ciebie dobrze , ale skoro został napisany już dzień wcześniej a dyżur miał mieć w ten czas , to proste jest ze jest na służbie i jego już to nie dotyczy . Tak samo jak  jak masz dyżur telefoniczny od 19 a okazało się że funkcjonariusz zadzwonił  o 18.45 , że jednak nie przyjdzie bo dostał rozwolnienia , to kogo ściągną do służby ?? Oczywiście osobę która jest pod telefonem od 19 godziny , bo po to jest wyznaczona . Pracowałem w jednostce , gdzie miałem dwa dyżury telefoniczne w składzie ja + jeszcze jeden . Też tak było że dzień wcześniej komuś się coś wysrało i nie było komu przyjść,  to nikt się nie patrzył czy  masz dyżur czy nie... Jak się coś wydarzyło w ten czas to dzwoniło się do innych . Zawsze ktoś przyszedł. 
W dużym skrócie chodzi o to, że jeśli masz dyżur telefonicznym od 19 to dopiero od tej godziny jesteś zobowiazy do wykonywania zadań wyznaczonych, nie od 18.45 czy 18.30. Jeśli natomiast ktoś wpisuje Cię na służbę wcześniej to automatycznie powinien wyznaczyć inna osobę do pełnienia dyżuru telefonicznego. Wiem, że jest jak jest natomiast debatujemy jak powinno być prawidlowo.
Odpowiedz
(30-12-2024, 10:54 )oficerZK napisał(a):
(28-12-2024, 21:02 )anton napisał(a): U mnie też nie ma przerw obiadowych, na dodatek zawieszone stanowiska bo nadgodziny, zamiast dyżurów wypisują na karteczce kto maja jechać w konwój i masz być dostępny na swoim wolnym (bo jest za mało fuszy żeby zrobić dyżury na każdy dzień, omijają w ten sposób ustawowy zapis o dyżurach), a monitoring to ich tajna broń na każdego

Wpisywanie służby na dyżurze telefonicznym staje się widzę norma, szkoda, że nikt nie widzi zagrożenia z piszących te grafiki jak coś się wykrzaczy i nie ma kogo wezwać do służby bo dyżur wykorzystany już za dnia, natomiast chętnych na dodatkowe służby również nie za wiele...

Jak można pełnić służbę będąc w dyżurze telefonicznym ? Kto się na to godzi ? Co ty kolego piszesz? Albo jedno albo drugie. A jak dzieje się tak jak piszesz to dlaczego nikt się nie postawi . Mało instytucji gdzie można pisać o tym zobaczysz szybciutko to się zmieni o szybciutko tylko trzeba chcieć.

A w czym Ty widzisz problem ? Skoro masz dyżur telefoniczny to jesteś pierwszy do tego żeby zostać ściągnięty na służbę lub jakiś konwój.  A to że nie będzie osoby która ma dyżur to nic.. ściągną kogoś kto nie ma dyżuru i wszystko jest wporzadku . Zawsze ktoś przyjdzie .. przez te lata co robię nigdy nie było tak ,żeby nikt nie przyszedł i to nie musiał mieć dyżuru..  
Kolego mylisz pojecia. Jeśli masz dyżur w dzień np. Od 7 do 19. To jesteś w sytuacjach awaryjnych jak się coś wykrzaczy w tych godzinach. Koledze chodzi zapewne o to, że np. Ktoś wypada ze slyzby na ten dzień i wyznaczają już dzień wcześniej osobę z dyżuru do pełnienia służby w tych godzinach co jest niezgodne z zapisami dyżuru telefonicznego i powoduje brak realnej osoby np. Do konwoju pod telefonem.

Rozumiem Ciebie dobrze , ale skoro został napisany już dzień wcześniej a dyżur miał mieć w ten czas , to proste jest ze jest na służbie i jego już to nie dotyczy . Tak samo jak  jak masz dyżur telefoniczny od 19 a okazało się że funkcjonariusz zadzwonił  o 18.45 , że jednak nie przyjdzie bo dostał rozwolnienia , to kogo ściągną do służby ?? Oczywiście osobę która jest pod telefonem od 19 godziny , bo po to jest wyznaczona . Pracowałem w jednostce , gdzie miałem dwa dyżury telefoniczne w składzie ja + jeszcze jeden . Też tak było że dzień wcześniej komuś się coś wysrało i nie było komu przyjść,  to nikt się nie patrzył czy  masz dyżur czy nie... Jak się coś wydarzyło w ten czas to dzwoniło się do innych . Zawsze ktoś przyszedł. 
Odpowiedz
(28-12-2024, 21:02 )anton napisał(a): U mnie też nie ma przerw obiadowych, na dodatek zawieszone stanowiska bo nadgodziny, zamiast dyżurów wypisują na karteczce kto maja jechać w konwój i masz być dostępny na swoim wolnym (bo jest za mało fuszy żeby zrobić dyżury na każdy dzień, omijają w ten sposób ustawowy zapis o dyżurach), a monitoring to ich tajna broń na każdego

Wpisywanie służby na dyżurze telefonicznym staje się widzę norma, szkoda, że nikt nie widzi zagrożenia z piszących te grafiki jak coś się wykrzaczy i nie ma kogo wezwać do służby bo dyżur wykorzystany już za dnia, natomiast chętnych na dodatkowe służby również nie za wiele...

Będąc na dyżurze telefonicznym nie mogą ciebie ściągnąć na służbę. Definicja brzmi wyraźnie w przypadkach konwój lub podobna sytuacja ale w godzinach dyżuru od... do... . Tak samo jak nie możesz być na służbie przed rozpoczęciem i zakończeniu dyżuru. A jeśli tak jest u ciebie to sorry. Pamiętaj to nie te czasy kiedy kierownik lub dyrektor byli nie do ruszenia. Mam 21 lat służby i nie jednego dyrektora czy kierownika przeżyłem. Byli różni od hama do normalnego i to oni już nie pracują.... Niektórzy do tej pory sądy odwiedzają i są wrakiem człowieka a wystarczyło być tylko człowiekiem.
Odpowiedz
(02-01-2025, 18:42 )Olee2 napisał(a): Hey
Czy ktoś z was stracił dodatek od nowego roku?

Hej, 
Oczywiście, że tak. Niestety nie wiem skąd to zdziwnie. Od początku jak tylko był przyznawany było powiedziane, że jest tylko na chwilę - czytaj do końca roku i tak też bylo. Nikt absolutnie nie mówil, że będzie przedłużony.
Odpowiedz
(28-12-2024, 21:02 )anton napisał(a):
(23-12-2024, 21:15 )Maradona napisał(a): Panie administratorze proszę o nie blokowanie mojego postu  odnośnie braku przerw obiadowych w Zk Czarne dla oddziałowych pełniących służbę w oddziałach mieszkalnych i nagannym zachowaniu ppłk. Harissa ,największej  bakusiowej paróweczki i przepięknej piranii odnośnie zabierania z pomieszczeń socjalnych łyżek, talerzy kubków garnków itp. pozdro Boski Diego

U mnie też nie ma przerw obiadowych, na dodatek zawieszone stanowiska bo nadgodziny, zamiast dyżurów wypisują na karteczce kto maja jechać w konwój i masz być dostępny na swoim wolnym (bo jest za mało fuszy żeby zrobić dyżury na każdy dzień, omijają w ten sposób ustawowy zapis o dyżurach), a monitoring to ich tajna broń na każdego

Odpowiedz

Nie wiem czy serio niektórzy są tak ograniczeni? Przecież od razu  bylo wiadomo, że ten dodatek jest na miesiące październik, listopad, grudzień. Normalne, że wygasł w styczniu.
Odpowiedz
(06-01-2025, 7:26 )Bizancjum z Rzeszowa napisał(a):
(03-01-2025, 21:12 )rawablus napisał(a):
Kolego niewiem o jakim dodatku mówisz ale wiem , ze cala masa fuszy przekracza próg dochodowy i odda kase wraz z rozliczeniem pit za 2024. Jezeli wejdzie podwyzka od stycznia 2025 to juz zdecydowana wiekszosc z nas odda kase fiskusowi. Czyli podwyzke oddamy panstwu czy nam sie to podoba czy nie. Jedyne co rozwiązuje problem to podniesienie progu dochodowego. Pozdrawiam.

Chcąc nie chcąc Donald zrobił nas w h.. dając a zarazem zaraz zabierze;(

Rudy zawsze pozostanie Rudym fałszywym . Ale ile można mówić zastanów się na kogo głosujesz teraz to tylko faktycznie flagę pozostałe wywiesić tylko że białą. Nie mówię też że PiS jest ok . PSL i SLD wogule pionki . Co najwyżej jeszcze tylko Konfederacja się nie zepsuła.
Odpowiedz
(03-01-2025, 14:35 )Hipi napisał(a):

Wszyscy stracili albo prawie wszyscy.
Czego innego Pan/i się spodziewał/a ?
A teraz numerem jeden jest pismo Przewodniczącego do Ministra Sprawiedliwości dot.niepotracania z wynagrodzenia ubezpieczenia.To jest priorytet !
Haha
Nie to że 5% do uposażenia podwyżki.
Ale flaga wywieszona.
Minister i inni strasznie się wystraszyli !

Te flagi są straszne! Minister boi się ich jak nie wiem! Mają moc straszną! I tak trzymać związkowcy? Róbcie postrach w formacjach mundurowych! Bądźcie SigmaWink
Odpowiedz
(03-01-2025, 21:12 )rawablus napisał(a):
Kolego niewiem o jakim dodatku mówisz ale wiem , ze cala masa fuszy przekracza próg dochodowy i odda kase wraz z rozliczeniem pit za 2024. Jezeli wejdzie podwyzka od stycznia 2025 to juz zdecydowana wiekszosc z nas odda kase fiskusowi. Czyli podwyzke oddamy panstwu czy nam sie to podoba czy nie. Jedyne co rozwiązuje problem to podniesienie progu dochodowego. Pozdrawiam.

Chcąc nie chcąc Donald zrobił nas w h.. dając a zarazem zaraz zabierze;(
Odpowiedz
(02-01-2025, 19:21 )Człowiek z lasu napisał(a):
(01-01-2025, 19:48 )Jacek Jacek napisał(a):
(31-12-2024, 15:25 )Klawisz@ napisał(a):
(30-12-2024, 16:14 )Jacek Jacek napisał(a): Witam
Panie administratorze dziś 30 grudnia a co z naszą podwyższką? Co znów coś nie poszło? Cisza cicha noc...
Jest pan wstanie udzielić jakieś sensownej odpowiedzi myślę że wszyscy na to czekamy.

A czego ty nie wiesz? 5% podwyżki od nowego roku i tyle . Pewnie będzie z wyrównaniem jak zawsze . Ale się spinasz jak plandeka na żuku. 

Po pierwsze pytanie zadałem do Administratora a nie do ciebie. Po drugie spiąć to możesz się ty za chwilę jak pocisk dostaniesz i się zdziwisz.

Wymagacie aby podopieczni nas szanowali a sami siebie nie szanujecie. Poziom naszych podopiecznych. 
Ale taki,, urok,, tej służby, ze wielu nie ma pojęcia o pracy a to jest ich jedyna i pierwsza praca, wielu złapało Pana Boga za nogi, wielu mama czy tatuś ułożyli życie bo dobry gen miał-a, ciągle narzekają, marudzą ale jak sie zachować na wartowni czy jak Pan Dyrektor przechodzi obok to juz sie nie wie. Kiedyś na wartownie to nie każdy miał możliwość wejścia, a teraz cóż przyjmowane jest pokolenie telefonów, komputerów itd które 1 dzień nie potrafi bez telefonu wytrzymać a 2h w pasie to nóżki bolą. Jeden na drugiego nadaje, bo w penicie to kawę pijo, a w ewidencji to nic nie robio, celowe bledy :-). Idź jeden z drugim zobacz jak to jest i odwrotnie idz do DO poczuj presję jak sie bandziora pilnuje, odprowadza  jak każe poddać osobistej. Wszedzie dobrze tam gdzie nas nie ma. Ja juz swoje przeżyłem w tej służbie ale szanuje ludzi i mam czas na kawę z nimi.

bardzo dobry wpis
Odpowiedz