26-05-2025, 20:51
26-05-2025, 20:25
26-05-2025, 16:43
(25-05-2025, 18:44 )nietakamllodafszka napisał(a):Dziękuje bardzo ?(24-05-2025, 17:56 )anielica2010 napisał(a): Widzę że wielu rzeczy nie rozumiesz.... Faktem jest że taka sytuacja miała już miejsce.Nie było wyrownan a podwyżki były we wrześniu.
26-05-2025, 16:15
U mnie od dawna wszędzie są tv,
Jak tylko jest jakaś przerzutka to od razu jest z automatu sprawdzane czy po nędza wszędzie tv czy ktoś musi pobrać swój z magazynu. Tak samo czajniki, na większych celach mogą być dwa. Spokój oddziałowego też się liczy, tak to chociaż siedzą i oglądają. Na P2 też trzeba kogoś wysłać by mógł schody przed wejściem zamieść. Gorzej że przez te zawieszane stanowiska na nocy zostaje garstka tak że kucharzy we dwóch się wypuszcza ten co na dzień przychodzi ubezpiecza za oddziałem. (25-05-2025, 20:33 )Ona_mona napisał(a): Czy ktoś się w końcu zainteresuje tym co się dzieje na porządku dziennym w zakładach karnych?
26-05-2025, 14:15
MON nie przyjął wyjaśnień odnośnie wzrostu naszego dodatku za stopień. I co teraz? Czy mamy już o tym zapomnieć czy będzie jeszcze coś w tym temacie robione? ^_^
26-05-2025, 13:55
(25-05-2025, 20:33 )Ona_mona napisał(a): Czy ktoś się w końcu zainteresuje tym co się dzieje na porządku dziennym w zakładach karnych? Do tego zawieszane stanowisk w ochronie. A potem jak coś się stanie to wina ochrony bo nie przypilnowali. Ale widomo kto rządzi. Zapomnieli już o Rzeszowie. Następuje kroczące luzowanie pasa dla osadzonych. Związki nic nie zrobią bo nie mają narzędzi. Wiedzą co się dzieje ale najważniejsze jest opłacanie składki. Najlepiej gdy jest 4 dyrektorów ale to etaty z ochrony są likwidowane bo po co rezerwista ma siedzieć lepiej niech siedzi dyrektor za 3x większą wypłatę.
26-05-2025, 11:49
Dlaczego Służba nas nie wspiera? Dlaczego zwolnienie lekarskie od psychiatry, lekarza prowadzącego od kilku, czy też kilkunastu lat jest traktowane w taki sposób? Dlaczego po zdarzeniach, ŚPB i innych trudnych sytuacjach, jesteśmy traktowani jak złoczyńcy? To źle, tamto źle, notatka, CBDOPW, książka, notatka wyjaśniająca, notatka z notatki... No ludzie kochani, TO SIĘ W PALE NIE MIEŚCI!!!
W którą stronę idziemy? Naprawdę Służba chce się pozbyć doświadczonych wychowawców, oddziałowych, dowódców? Idę terminowo do swojego lekarza, u którego leczę choroby, KTÓRE NABYŁEM W SŁUŻBIE i Służba mnie za to kieruje do Medycyny Pracy? Na Komisję Lekarską? Czy wy jesteście z nami, czy przeciwko nam? Wydaje mi się, że w Polsce obowiązuje jakiś system prawny. Ustawy, Rozporządzenia, Zarządzenia. Swoje wytyczne możecie sobie stosować w swoim miłym, klimatyzowanym pomieszczeniu. Podstawa prawna się pytam waszych chorych wytycznych!!!
26-05-2025, 10:20
26-05-2025, 9:38
26-05-2025, 7:15
(24-05-2025, 17:56 )anielica2010 napisał(a):(24-05-2025, 7:09 )nietakamllodafszka napisał(a):(22-05-2025, 21:44 )anielica2010 napisał(a): Po pierwsze nie jestem dziewczyną!Jestem pracownikiem
25-05-2025, 21:13
25-05-2025, 20:33
Czy ktoś się w końcu zainteresuje tym co się dzieje na porządku dziennym w zakładach karnych?
Osądzeni mają więcej praw niż funkcjonariusze. Dochodzi do tego, że w większych Zk w województwie kujawsko pomorskim dostają telewizory do każdej z cel ! My jako personel nie mamy nawet wyjścia na zewnątrz w telefonach! Skazani są kierowani na p2, wpz i sde bo liczą się statystyki. Nie ważne, że te persony nie rokują, są odstawienni i nawet nie mają ochoty się zmieniać. Śmieją się nam w twarz a są wypuszczani na wolność albo dostają promocje na oddziały półotwarte. To co się dzieje obejdzie w zakładach karnych nadaje się do telewizji ale telewizja woli na nas stawiać krzyżyk i robić z nas wszyskich morderców. Zobaczcie sobie reportaż stonogi. W komentarzach jednogłośnie groza nam śmiercią, wyzywaja od najgorszych. Dlaczego nikt się za to nie weźmie?
25-05-2025, 20:16
25-05-2025, 20:13
25-05-2025, 19:44
25-05-2025, 18:44
25-05-2025, 18:44
(24-05-2025, 17:56 )anielica2010 napisał(a): Widzę że wielu rzeczy nie rozumiesz.... Ciebie to już nikt nie rozumie... Ale ok - żyj w swoim świecie
25-05-2025, 11:41
Wiecie juz w jakich kwotach będą czerwcowe nagrody ???
24-05-2025, 17:56
(24-05-2025, 7:09 )nietakamllodafszka napisał(a):(22-05-2025, 21:44 )anielica2010 napisał(a): Po pierwsze nie jestem dziewczyną!Jestem pracownikiem Widzę że wielu rzeczy nie rozumiesz.... Ale nie o to chodzi... Fakt jest taki że pracownicy nie dostali jeszcze podwyżki i jeżeli nie zostaną podpisane odpowiednie rozporządzenia do czerwca to przepada nam wyrównanie od stycznia.Mozecie mnie wyśmiewać,obrażać ale radzę się dokształcić w tym temacie.
24-05-2025, 15:29
24-05-2025, 15:28
(23-05-2025, 21:30 )anielica2010 napisał(a): Nie będę rzucał żadnymi rozporządzeniami. Prosze się spytać głównego księgowego. Pytałam - tylko się roześmiał, podobnie jak kadry ![]() Tak się upierasz, a przyparta do muru nawet nie potrafisz źródła konkretnego podać z uzasadnieniem. To tylko świadczy o twojej wiedzy i dezinformacji, jaką siejesz.
24-05-2025, 15:25
(23-05-2025, 21:32 )anielica2010 napisał(a): Czytajcie że zrozumieniem drogie panie...mowa jest że przepadnie wyrównanie od stycznia a nie podwyżka . Czytamy. I od samego początku odpowiadam, że TO jest właśnie absolutną nieprawdą i do tego właśnie się cały czas odnoszę. Tak, że problemów z czytaniem absolutnie nie mam. Wyrównanie NIE PRZEPADA, nawet jeśli podwyżki byłyby w listopadzie. Dostaniemy jedno i drugie ![]()
24-05-2025, 14:41
(23-05-2025, 21:32 )anielica2010 napisał(a): Czytajcie że zrozumieniem drogie panie...mowa jest że przepadnie wyrównanie od stycznia a nie podwyżka . Drogi/a Anielico (ponawiam pytanie o Twoje zaimki) Powtórzę jeszcze raz tak, abyś nawet Ty zrozumiał(a). Nic po pół roku nie przepada. Żadna podwyżka, wyrównanie, itp. Pokaz mi przepis, zapis, ustawę który mówi że cokolwiek niewyplacone w ciągu 6mcy przepada. Pozdrawiam
24-05-2025, 7:09
23-05-2025, 21:32
(23-05-2025, 11:21 )Cywilka5 napisał(a):(23-05-2025, 7:39 )nietakamllodafszka napisał(a): Lata lecą, a ludzie w dalszym ciągu powtarzają tą bzdurę. Pokaż mi przepis, ustawę, rozporządzenie, jakikolwiek ZAPIS GDZIEKOLWIEK że jeżeli w czerwcu lub w ciągu 6mcy nie zostanie wypłacona podwyżka, to ona PRZEPADA... Czytajcie że zrozumieniem drogie panie...mowa jest że przepadnie wyrównanie od stycznia a nie podwyżka .
23-05-2025, 21:30
(23-05-2025, 11:26 )Cywilka5 napisał(a):(22-05-2025, 21:44 )anielica2010 napisał(a): [ Nie będę rzucał żadnymi rozporządzeniami.Prosze się spytać głównego księgowego.
23-05-2025, 20:56
Co to za wspólne stanowisko podpisane przez związki? I co niby ma z tym zrobić Domański - napisać przyjąłem do wiadomości? Lepsze byłoby stanowisko w sprawie strajku przed wyborami bo nas oleją.
23-05-2025, 11:26
(22-05-2025, 21:44 )anielica2010 napisał(a): [ To tym bardziej, ze względu na swój staż nie powinnaś pisać takich nieprawdziwych informacji ![]()
23-05-2025, 11:21
(23-05-2025, 7:39 )nietakamllodafszka napisał(a): Lata lecą, a ludzie w dalszym ciągu powtarzają tą bzdurę. Pokaż mi przepis, ustawę, rozporządzenie, jakikolwiek ZAPIS GDZIEKOLWIEK że jeżeli w czerwcu lub w ciągu 6mcy nie zostanie wypłacona podwyżka, to ona PRZEPADA... Amen. Dziękuję za ten wpis, bo tych bzdurnych teorii już się czytać nie da.
23-05-2025, 7:39
(17-05-2025, 9:49 )anielica2010 napisał(a): I dziwo ktoś o nas wspomniał.Chcialem jedynie nadmienić że jeżeli nie podpiszą rozporządzeń w czerwcu to przepada nam wyrównanie .. .czy co roku musi być taka nerwowa atmosfera....w policji pracownicy już dawno zapomnieli że dostali podwyżkę ..a my musimy czekac Lata lecą, a ludzie w dalszym ciągu powtarzają tą bzdurę. Pokaż mi przepis, ustawę, rozporządzenie, jakikolwiek ZAPIS GDZIEKOLWIEK że jeżeli w czerwcu lub w ciągu 6mcy nie zostanie wypłacona podwyżka, to ona PRZEPADA... Kilka lat wcześniej było straszenie że 2024/2025 będziemy musieli przechodzić na nowe zasady emerytalne. Data minęła i nic się nie wydarzyło, o sprawie wszyscy zapomnieli...
23-05-2025, 6:54
Koledzy i koleżanki czytaliście o tych nowościach które są na SWOK? Góra już odjechała w swoim bezkresnym (jak by to napisać grzecznie) braku rozumu. Nie wiem czy to w ogóle jest zgodne z jakimikolwiek przepisami.
22-05-2025, 21:44
(22-05-2025, 17:27 )Cywilka5 napisał(a):(17-05-2025, 9:49 )anielica2010 napisał(a):(16-05-2025, 12:45 )Cywil87 napisał(a): Projekt podwyżek dla cywili bez uwag od 22.04 i zero postępów w sprawie. Naprawdę nie można wnieść ponaglenia?? 22 już wiedzieli ,że uwag brak to co trzyma te postępy procesu?? To jest śmieszne chociaż był czas przywyknąć ale to kolejny raz kiedy widać jak poważnie nas traktują jako całą formację. My jako cywile nic nie wiemy i o nas nikt nic nie wie ...funkcjonariusze po podwyżce częściowej i też cisza i mydlenie oczu ,że będzie pięknie. Może naprawdę powinniśmy postawić twardo sprawy i pokazać ,że umiemy bronić swojego. Tylko trzeba działać razem.https://nszzfipw.org.pl/wp-content/uploa...istrow.pdf Po pierwsze nie jestem dziewczyną!Jestem pracownikiem i wybacz to chyba Twoja wiedza jest niewystarczająca.Pare lat temu był już taki przypadek że pracownicy nie dostali podwyżek w czerwcu a w lipcu były "nagrody" tzn. pieniądze które mieliśmy dostać jako wyrównanie.
22-05-2025, 19:02
(21-05-2025, 17:23 )oficerZK napisał(a):A co w tym złego jak pojedziesz do medycyny pracy po np. dwóch tygodniach L4 od psychiatry? Jedziesz psycholog Cię zapyta co było przyczyną, powiesz jak było wk*rwił Cię przełożony czy osadzony odpaliłeś się pojechałeś z tym do lekarza, który stwierdził że powinieneś odpocząć i tyle, reszta to Twoja sprawa. Pojedziesz do medycyny to masz kilka godzin bez czynnika stresowego, za drogę zwrócą , zagrożenia żadnego nie widzę. Pozdrawiam(20-05-2025, 14:58 )Romano napisał(a): Niestety dyrektorzy jednostek podstawowych otrzymali polecenie wysyłani na komisje lekarską osoby które przebywają na L4 wystawione przez lek. psychiatrę. Taki oto pomysł profilaktyki i dbanie o zdrowie psychiczne f-uszy proponuje kierownictwo okręgowe. Gratuluję pomysłu. Człowiek nie wytrzymuje napięcia, potrzebuje uczciwie iść na wolne żeby nie zarażać w pracy irytacją, żeby przestać krzyczeć na dzieci tylko po prostu spędzić w końcu z nimi czas. Wyczyścić się z tego całego kryminalnego zawrotu głowy. Rutyny ochroniarskiej. Ciągłego napięcia czy ze wszystkim się wyrobie. Ale nie. Dbanie o zdrowie psychiczne nie jest najwidoczniej mile widziane w służbie. Lepiej się nie leczyć. Niech czary goryczy się przelewają. O, wiem! Jak się ktoś leczy i dba o swoje zdrowie psychiczne i co za tym idzie zdrowie psychiczne swojej rodziny, to go napiętnujmy! Stwórzmy kolejny czynnik stresogenny w postaci komisji lekarskiej! Wystraszmy ich! Nie będą chodzić na zwolnienia od psychiatry tzn. że nie ma problemu. Melduje! Wszyscy zdrowi, zdolni do pełnienia służby! Czysty geniusz i zmyślność OISW w Olsztynie. Do wyróżnienia!
22-05-2025, 17:27
(17-05-2025, 9:49 )anielica2010 napisał(a):(16-05-2025, 12:45 )Cywil87 napisał(a): Projekt podwyżek dla cywili bez uwag od 22.04 i zero postępów w sprawie. Naprawdę nie można wnieść ponaglenia?? 22 już wiedzieli ,że uwag brak to co trzyma te postępy procesu?? To jest śmieszne chociaż był czas przywyknąć ale to kolejny raz kiedy widać jak poważnie nas traktują jako całą formację. My jako cywile nic nie wiemy i o nas nikt nic nie wie ...funkcjonariusze po podwyżce częściowej i też cisza i mydlenie oczu ,że będzie pięknie. Może naprawdę powinniśmy postawić twardo sprawy i pokazać ,że umiemy bronić swojego. Tylko trzeba działać razem.https://nszzfipw.org.pl/wp-content/uploa...istrow.pdf Aż sobie utworzyłam konto na tym forum, bo jak czytam po raz kolejny, że jeśli do czerwca nie będzie podwyżek dla cywili, to przepadnie wyrównanie, to mnie krew zalewa! Dziewczyno, weź się dokształć. Nie przepadnie! Nawet jeśli podwyżki będą w grudniu! Każdy, kto choć ma podstawową wiedzę finansową czy kadrową, to potwierdzi. Nie siej i nie pisz bzdur, proszę.
22-05-2025, 10:47
(21-05-2025, 17:23 )oficerZK napisał(a):(20-05-2025, 14:58 )Romano napisał(a): Niestety dyrektorzy jednostek podstawowych otrzymali polecenie wysyłani na komisje lekarską osoby które przebywają na L4 wystawione przez lek. psychiatrę. Taki oto pomysł profilaktyki i dbanie o zdrowie psychiczne f-uszy proponuje kierownictwo okręgowe. Gratuluję pomysłu. Człowiek nie wytrzymuje napięcia, potrzebuje uczciwie iść na wolne żeby nie zarażać w pracy irytacją, żeby przestać krzyczeć na dzieci tylko po prostu spędzić w końcu z nimi czas. Wyczyścić się z tego całego kryminalnego zawrotu głowy. Rutyny ochroniarskiej. Ciągłego napięcia czy ze wszystkim się wyrobie. Ale nie. Dbanie o zdrowie psychiczne nie jest najwidoczniej mile widziane w służbie. Lepiej się nie leczyć. Niech czary goryczy się przelewają. O, wiem! Jak się ktoś leczy i dba o swoje zdrowie psychiczne i co za tym idzie zdrowie psychiczne swojej rodziny, to go napiętnujmy! Stwórzmy kolejny czynnik stresogenny w postaci komisji lekarskiej! Wystraszmy ich! Nie będą chodzić na zwolnienia od psychiatry tzn. że nie ma problemu. Melduje! Wszyscy zdrowi, zdolni do pełnienia służby! Czysty geniusz i zmyślność OISW w Olsztynie. Do wyróżnienia! Niech sie wezmą za ilości wydawanych psychotropów panom przestępca, którzy sie stresują w ZK, AŚ nie mogą spać itd. Niech podadzą statystyki ilu chodzi do lekarza psychiatry i ile oczekują na wizyty? A jak jest fszami? Na jaka pomoc moga liczyć? Prosze podać średnia długość życia będąc na emce, podać ile jest samobójstw fszy, incydentów itd. Jak jesteś,, chory,, to cie napietnuja, beda traktować jak ściemniacza, weźmie stwórzcie system pomocy a nie kolejny,, kij,, i straszak.
21-05-2025, 17:45
(19-05-2025, 14:56 )jtd napisał(a):(19-05-2025, 7:25 )Administrator napisał(a): [quote="Benek Genek" pid='21546' dateline='1747502193']Badania profilaktyczne robione są przez telefon. Waga ciśnienie jakie leki się bierze wszystko przez telefon. Potem wykaz badań i wyniki pocztą elektroniczną.
21-05-2025, 17:23
(20-05-2025, 14:58 )Romano napisał(a): Niestety dyrektorzy jednostek podstawowych otrzymali polecenie wysyłani na komisje lekarską osoby które przebywają na L4 wystawione przez lek. psychiatrę. Taki oto pomysł profilaktyki i dbanie o zdrowie psychiczne f-uszy proponuje kierownictwo okręgowe. Gratuluję pomysłu. Człowiek nie wytrzymuje napięcia, potrzebuje uczciwie iść na wolne żeby nie zarażać w pracy irytacją, żeby przestać krzyczeć na dzieci tylko po prostu spędzić w końcu z nimi czas. Wyczyścić się z tego całego kryminalnego zawrotu głowy. Rutyny ochroniarskiej. Ciągłego napięcia czy ze wszystkim się wyrobie. Ale nie. Dbanie o zdrowie psychiczne nie jest najwidoczniej mile widziane w służbie. Lepiej się nie leczyć. Niech czary goryczy się przelewają. O, wiem! Jak się ktoś leczy i dba o swoje zdrowie psychiczne i co za tym idzie zdrowie psychiczne swojej rodziny, to go napiętnujmy! Stwórzmy kolejny czynnik stresogenny w postaci komisji lekarskiej! Wystraszmy ich! Nie będą chodzić na zwolnienia od psychiatry tzn. że nie ma problemu. Melduje! Wszyscy zdrowi, zdolni do pełnienia służby! Czysty geniusz i zmyślność OISW w Olsztynie. Do wyróżnienia!
21-05-2025, 17:01
(20-05-2025, 19:51 )pablopablo11@interia.pl napisał(a): Projekt mieszkaniówki dla Policji i pozostałych służb z MSWiA zakłada zwrot połowy kwoty otrzymanej jako dopłata do zakupu mieszkania w następujący sposób: rozbicie na 120 rat maksymalnie, spłata połowy tego co się wzięło. Nie ma mowy o waloryzacji pobranych kwot, ani nie ma mowy o umorzeniu reszty niespłaconej kwoty w przypadku odejścia na emke. Przy okazji oczywiście nie będzie tego co jest w wojsku czyli kwoty na zagospodarowanie po zakończeniu służby wojskowe- olbrzymie kwoty po kilkaset tysięcy . Ciekawe czy związki walczą o to aby wprowadzić umorzenie w razie przejścia na emke Aha, czyli na razie jesteśmy w plecy ze wszystkim. Zabrali tym co wzięli dofinansowanie środki na tzw remont. Na razie tylko zabierają. Kolejny raz pytam się panie administratorze co ze zwrotem podatku za dofinansowanie? To nie są małe kwoty!
21-05-2025, 15:34
Czy dodatek za stopien bedzie wypłacony z czerwcowa wyplatą????
20-05-2025, 21:47
(20-05-2025, 14:58 )Romano napisał(a): Niestety dyrektorzy jednostek podstawowych otrzymali polecenie wysyłani na komisje lekarską osoby które przebywają na L4 wystawione przez lek. psychiatrę. Taki oto pomysł profilaktyki i dbanie o zdrowie psychiczne f-uszy proponuje kierownictwo okręgowe. Gratuluję pomysłu. Człowiek nie wytrzymuje napięcia, potrzebuje uczciwie iść na wolne żeby nie zarażać w pracy irytacją, żeby przestać krzyczeć na dzieci tylko po prostu spędzić w końcu z nimi czas. Wyczyścić się z tego całego kryminalnego zawrotu głowy. Rutyny ochroniarskiej. Ciągłego napięcia czy ze wszystkim się wyrobie. Ale nie. Dbanie o zdrowie psychiczne nie jest najwidoczniej mile widziane w służbie. Lepiej się nie leczyć. Niech czary goryczy się przelewają. O, wiem! Jak się ktoś leczy i dba o swoje zdrowie psychiczne i co za tym idzie zdrowie psychiczne swojej rodziny, to go napiętnujmy! Stwórzmy kolejny czynnik stresogenny w postaci komisji lekarskiej! Wystraszmy ich! Nie będą chodzić na zwolnienia od psychiatry tzn. że nie ma problemu. Melduje! Wszyscy zdrowi, zdolni do pełnienia służby! Czysty geniusz i zmyślność OISW w Olsztynie. Do wyróżnienia!...............................................do czasu aż łeb komuś wystrzeli. Wtedy funkcjonariusze telewizyjni nagłośnią to we wszystkich wiadomościach informacyjnych i poleci najmniej winny generalny .........i od nowa polska ludowa. Dlatego ludzie to widzą i już maja dość tej ściemy.
20-05-2025, 21:04
20-05-2025, 19:51
Projekt mieszkaniówki dla Policji i pozostałych służb z MSWiA zakłada zwrot połowy kwoty otrzymanej jako dopłata do zakupu mieszkania w następujący sposób: rozbicie na 120 rat maksymalnie, spłata połowy tego co się wzięło. Nie ma mowy o waloryzacji pobranych kwot, ani nie ma mowy o umorzeniu reszty niespłaconej kwoty w przypadku odejścia na emke. Przy okazji oczywiście nie będzie tego co jest w wojsku czyli kwoty na zagospodarowanie po zakończeniu służby wojskowe- olbrzymie kwoty po kilkaset tysięcy . Ciekawe czy związki walczą o to aby wprowadzić umorzenie w razie przejścia na emke
20-05-2025, 15:23
(20-05-2025, 4:46 )Janek Wojna napisał(a): Witam. A jak u Was w jednostkach wygląda sytuacja odnośnie zawieszania stanowisk? Duża jednostka na północnym-zachodzie ciągle zawieszanie stanowisk i walka z nadgodzinami. Może związki zaczną
20-05-2025, 15:09
(20-05-2025, 10:08 )Administrator napisał(a):(20-05-2025, 7:26 )kapi5 napisał(a): Dzień Dobry. Panie administratorze grążą słuchy, że mieszkaniówka została "uwalona" przez rząd dla służb mundurowych. Czy może Pan się do tego odnieść? Czy związki zawodowe mają jakieś informację w tej sprawie? Druga kwestia czy możemy się spodziewać wypłaty tych 120 zł do stopnia z wypłatą czerwcową? Również proszę o stanowisko jakie Nasze związki zawodowe zajmują w tej sprawie? Pozdrawiam A jak ma się sprawa z pracownikami cywilnymi?
20-05-2025, 15:00
(20-05-2025, 3:47 )Człowiek z lasu napisał(a):(19-05-2025, 12:52 )oficerZK napisał(a):(19-05-2025, 7:29 )Administrator napisał(a):(18-05-2025, 12:25 )oficerZK napisał(a): Administratorze coś wiadomo o rzekomych wytycznych dot. Leczenia, mianowicie czy to prawda, że po zwolnieniu l4 od psychiatry obligatoryjnie fsze będą wysyłani na medycynę pracy? To ma być dbałość o fszy czy raczej szykany za dbałość o zdrowie psychiczne? Po zdarzeniach ludzi, którzy dopuścili się zbrodni... Teraz wszyscy tak będą traktowani?
20-05-2025, 14:58
Niestety dyrektorzy jednostek podstawowych otrzymali polecenie wysyłani na komisje lekarską osoby które przebywają na L4 wystawione przez lek. psychiatrę. Taki oto pomysł profilaktyki i dbanie o zdrowie psychiczne f-uszy proponuje kierownictwo okręgowe. Gratuluję pomysłu. Człowiek nie wytrzymuje napięcia, potrzebuje uczciwie iść na wolne żeby nie zarażać w pracy irytacją, żeby przestać krzyczeć na dzieci tylko po prostu spędzić w końcu z nimi czas. Wyczyścić się z tego całego kryminalnego zawrotu głowy. Rutyny ochroniarskiej. Ciągłego napięcia czy ze wszystkim się wyrobie. Ale nie. Dbanie o zdrowie psychiczne nie jest najwidoczniej mile widziane w służbie. Lepiej się nie leczyć. Niech czary goryczy się przelewają. O, wiem! Jak się ktoś leczy i dba o swoje zdrowie psychiczne i co za tym idzie zdrowie psychiczne swojej rodziny, to go napiętnujmy! Stwórzmy kolejny czynnik stresogenny w postaci komisji lekarskiej! Wystraszmy ich! Nie będą chodzić na zwolnienia od psychiatry tzn. że nie ma problemu. Melduje! Wszyscy zdrowi, zdolni do pełnienia służby! Czysty geniusz i zmyślność OISW w Olsztynie. Do wyróżnienia!
20-05-2025, 14:45
No tak ale na tym niby końcowym etapie jest już kilka tygodni więc raczej nie jest blisko końca
20-05-2025, 10:08
(20-05-2025, 7:26 )kapi5 napisał(a): Dzień Dobry. Panie administratorze grążą słuchy, że mieszkaniówka została "uwalona" przez rząd dla służb mundurowych. Czy może Pan się do tego odnieść? Czy związki zawodowe mają jakieś informację w tej sprawie? Druga kwestia czy możemy się spodziewać wypłaty tych 120 zł do stopnia z wypłatą czerwcową? Również proszę o stanowisko jakie Nasze związki zawodowe zajmują w tej sprawie? Pozdrawiam Dzień dobry, z całą stanowczością dementuję bzdury, jakoby temat „mieszkaniówki” został uwalony. Projekt ten w Służbie Więziennej znajduje się na końcowym etapie prac legislacyjnych w Ministerstwie Sprawiedliwości i zgodnie z procedurą ma trafić do dalszych prac legislacyjnych w Radzie Ministrów, dokładnie tak samo jak w służbach podległych MSWiA. Jeśli zaś chodzi o rozporządzenie Ministra Sprawiedliwości w sprawie dodatku za stopień to niestety, obserwujemy powtarzający się schemat: Minister Finansów oraz Minister Spraw Wewnętrznych i Administracji po raz kolejny próbują blokować proces, wnosząc swoje absurdalne i nieuzasadnione uwagi. Trudno nie odnieść wrażenia, że to kolejna próba ingerencji w autonomię naszej formacji. Przypomnę tylko, że funkcjonariusze Służby Więziennej tak, jak każda inna formacja mundurowa, otrzymali tę samą kwotę na podwyżki. To, jak zostaną one rozdysponowane, jest naszą wewnętrzną sprawą i tak było od lat. To rozporządzenie Ministra Sprawiedliwości a nie Rady Ministrów, więc ręczne sterowanie z zewnątrz jest po prostu nie do przyjęcia. Takie działania wpływają demotywująco na funkcjonariuszy i podważają zaufanie do instytucji państwa. Na dziś nie została jeszcze wskazana konkretna data wejścia w życie rozporządzenia, ale mamy nadzieję, że wyjaśnienia przedstawione przez stronę służbową zamkną temat i przywrócą normalny bieg spraw.
20-05-2025, 7:26
Dzień Dobry. Panie administratorze grążą słuchy, że mieszkaniówka została "uwalona" przez rząd dla służb mundurowych. Czy może Pan się do tego odnieść? Czy związki zawodowe mają jakieś informację w tej sprawie? Druga kwestia czy możemy się spodziewać wypłaty tych 120 zł do stopnia z wypłatą czerwcową? Również proszę o stanowisko jakie Nasze związki zawodowe zajmują w tej sprawie? Pozdrawiam
|