21-07-2018, 12:29
(17-07-2018, 11:45 )przyjaciel napisał(a):(14-07-2018, 18:44 )awj1 napisał(a):(11-07-2018, 15:16 )Administrator napisał(a):(11-07-2018, 14:06 )remek10 napisał(a):(11-07-2018, 7:52 )Administrator napisał(a): Witam
Szanowny Panie nie zgodzę się z tą wypowiedzią, że kierownicy w poczuciu walki z nadgodzinami mają prawo zmieniać system pracy f-sza a tym samym łamać zapisy ustawy o SW. Faktem jest, że problem nadgodzin strasznie wzrasta w jednostkach i jest to duże obciążenie dla f-szy a zarazem ich rodzin co skutkuje przemęczeniem a w ogólnym rozrachunku ochotą do służby. Problem istnieje i narasta i trzeba się mocno zastanowić nad wprowadzeniem odpłatności za wypracowane nadgodziny o czym mówi związek od dawna jednak aby tak się stało musi o tym głośno również mówić strona służbowa a nie udawać, że problemu nie ma i szukać innych rozwiązań, które naciągają przepisy ustawy. Temat ten na pewno będzie omawiany na najbliższym posiedzeniu ZG gdyż zaczyna być poważnym naszej służby. Pozdrawiam
Do Administrator. Ja nie napisałem że kierownicy mogą łamać Ustawę. Napisałem że łamią za przyzwoleniem przełożonych. Jak dla mnie to skandal!!! Sam walczyłem o poprzednie przeliczenie źle liczonych godzin. I nikt nie poniósł żadnych konsekwencji mimo że ludziom którzy odeszli na emeryturę trzeba było wypłacić niemałe pieniądze. Moim zdaniem z pieniędzy z wakatów powinno płacić się za nadgodziny w wysokości 100%
Zgadzam się z Panem całkowicie, to że nadgodziny przeliczono to sukces związku a że nikt z tego tytułu nie poniósł konsekwencji inna sprawa. Chciałby dożyć takich chwil w służbie gdzie funkcjonariusz otrzyma godziwą zapłatę za nadgodziny. Pozdrawiam
W ogóle co to za chory zapis który przewiduje dopisanie 12h tylko w przypadku bycia na drugim dniu wolnego i to w dodatku tylko po nocy? Co to Śmieciowe zapisy? Moje zaplanowane wolne to moje zaplanowane wolne i jeśli ktoś narusza moje wolne np wezwaniem do konwoju to należy mi się 12h za przybycie. Jeśli mam dzień dzień wolne wolne to chyba ktoś to zaplanował i to jest moje wolne wypadające z planu i jeśli muszę przyjść to dopisuje mi się 12h. Jeśli administracja ma pracujący tydzień po-pt i wolne sobota i niedziela to jest to zaplanowane i dostają 8h za przybycie. Tak samo zmiana dzienna. Jeśli mają swój grafik i przychodzą do konwoju na wolnym to się im wpisuje 8h. Kolejna śmierdząca sprawa. Szkolenia i strzelania przed nocką albo szkolenia po nocce? Jestem zmęczony po nocce ale muszę zostać na szkoleniu. Co one wnosi jeśli nie słucham co kierownik mówi bo jestem zmęczony? Wykorzystują tu zapis doby pracowniczej co też jest śmierdzące.
Witam wszystkich.
Watek nadgodzin oraz odbierania wolnego z tego tytułu to temat rzeka.
zacznę od początku.
1. Okres rozliczeniowy trwa 4 miesiące - częstym błędem jest liczenie nadgodzin w tygodniu lub miesiącu przez poszczególnych funkcjonariuszy.
2. Okres trwa cztery miesiące czyli plan służb zaplanowany jest na cztery miesiące.
3. System Czas Pracy oparty jest na linii planowania oraz linii służb.
4. Na początku każdego okresu rozliczeniowego osoba prowadząca książkę (patrz z-ca kierownika DO), planuje nowe okresy rozliczeniowe i przedkłada dni wolne normatywne do podpisu przez funkcjonariuszy.
5. Planowanie okresu polega albo na wyznaczeniu przez system dni wolnych normatywnych albo przez wskazanie przez funkcjonariusza jakie chce mieć dni wolne normatywne (oczywiście nie może to zaburzać funkcjonowania jednostki).
6. Określona linia planowania jest w trakcie trwania okresu rozliczeniowego niezmienna, chyba że z ważnych względów (awans, skierowanie do szkoły, na indywidualny wniosek funkcjonariusza) kierownictwo podejmie decyzję o ich zmianie. Wiąże się to z podpisem funkcjonariusza o wyznaczonych nowych dniach normatywnych.
7. Jednozmianowi oczywiście nie mają wyznaczonych dni wolnych normatywnych.
8. Nie można mówić o zmianie systemu pracy funkcjonariusza jeśli nie nastąpiła opisana zmiana w systemie elektronicznym.
9. Aby udzielić wolne w dniu kiedy przypada służba musi być zapewniona odpowiednia ilość f-szy zgodna z planem ochrony. W przypadkach wymagających wzmocnienia służby to w pierwszej kolejności wzywani są f-sze przebywający na wolnym.
10. Wolne odejmuje z systemu 12h (tak jak określa linia planowania, chyba, że jest wolne normatywne to nie następuje odpisania nadgodzin - takiego funkcjonariusza niestety nie powinno wzywać się do służby - 5min konwoju a dopisuje się 12h)
11. Po każdym okresie rozliczeniowym każdy funkcjonariusz powinien zapoznać się ze stanem nadrodzin i go potwierdzić podpisem.
12. Wytyczne DG SW jasno określają co to jest doba służbowa i gdzie dopisuje się nadgodziny a gdzie nie.
13. to tylko kilka przykładów jeśli ktoś chce podyskutować służę pomocą
Przyjacielu w moim ZK realizowany jest tylko pkt.1 a pkt. 11nievwcześniej jak po miesiącu. Pozostałe nie są realizowane bo na wideokonferencji kierownicy o tym nie słyszeli ?