Witam, mam pytanie, jak technicznie rozwiązujecie to, że skazany przebywając na urlopie wypoczynkowym ma prawo do korzystania np. z dodatkowego widzenia?? Jest pieczątka Dyrektora, że skazany ma uprawnienia, ale co dalej? Ksero decyzji na sale widzeń czy jak? Czy w formie wniosku nagrodowego? Jak to działa u Was w jednostkach?
No właśnie ja też nie rozumie tego, że nie mogą się określić kiedy będzie wypłacona podwyżka. My na oddziale musimy podejmować decyzje w sekundy a oni już 4 miesiące się zastanawiają. To jest żenujące, inne służby już dawno mają a My jak zwykle dramat.
Dzien dobry. W piątek byly wyplacane 13. I w tym rzec nie otrzymalem jej, poniewaz zostalem zatrudniony 2 lipca 2018 roku. I przez ten jeden dzien niestety nie moge liczyc na polowe 13. Mam pytanie: Czy maja do tego prawo? Tym bardziej, ze 1 lipca wypadal w niedziele.Prosil bym o pomoc, bo kazdy wie ile zarabia poczatkujacy funkcjonariusz. Jutro w finansowce chcialbym miec solidne argumenty do przedstawienia. Dziekuje i czekam na pomoc
W mojej jednostce dowódcy zmian przekazali wiadomość która pochodzi od dyrektora a mianowicie że na ostatniej odprawie dyrektorów w Popowie uzyskali od swoich przełożonych informacje,że płatne nadgodziny będą naliczane od czerwca 2020 w wysokości najniższej stawki godzinowej czyli na dziś 14.70 PLN .Pytam czy to prawda bo jeśli tak to jest to złamanie porozumienia a jeśli już łamią porozumienia to jestem pełen obaw co do podwyżek
Może zacznę od serdecznych życzeń dla naszych Pań.Nie tylko tych w naszych szeregach ale dla wszystkich. Najlepszego. Ok. 13 poszły. Ale mylą się ci którzy myślą że to uciszy falę niezadowolenia.. Ta cisza w temacie podwyżki potęguje złe emocje i mam nadzieję że nasi przełożeni maja tego świadomość. Inaczej niedługo obudzą się z ręką w nocniku.
Jak można w zestawieniach wzrostu wynagrodzenia ten z bieżącego roku? Ja rozumiem, że jest rok wyborczy i władza się chce chwalić czego dokonała, ale póki co, to na stronie RCL nie ma nawet śladu po rozporządzeniu odnośni podwyżek, nie mówiąc już o przelewie na konto...
Projekt "Emerytura plus" będzie w czwartek skierowany do konsultacji międzyresortowych i społecznych. Plan zakładający wypłatę "trzynastki" dla emerytów i rencistów w wysokości najniższej emerytury, ma obowiązywać od 1 maja. Obejmie blisko 10 mln osób.
Szybko poszło,a sprawa naszych podwyżek od listopada nie może być skierowana do konsultacji społecznych.Żenada,jak jesteśmy traktowani.
Śmiech i kpina !!!! Pokazują jak kształtowal się wzrost naszych uposażeń w latach 2017-19 !!! A co my w 2019 dostaliśmy ? Nic ,nadal nie ma projektu na RCL, ZZ i CzSw dzieli kasę której nie ma , jedni na dodatki drudzy na stanowiska , a co im do tego ??? Dać podwyżki jak w porozumieniu i tyle !!! A na dodatki czy stanowska z innej puli walczyć a nie z wywalczonego porozumienia z listopada !!!!
W końcu doczekaliśmy się podwyżek.Od 1 kwietnia będą doliczone do wypłaty.Lepiej późno niż w cale.
(05-03-2019, 17:14 )mpower5 napisał(a): Witam mam pytanie do Was???Czy miał ktoś z was taką sytuację lub się z nią spotkał,że biorąc dofinansowanie na zakup mieszkania nie dotrwał do 15 roku służby np: zmienił pracę itp... pytanie brzmi jak dalej wyglądała sytuacja jeśli chodzi o zwrot dofinansowanie
Otrzymujesz decyzje dyrektora o zwrocie. Wydaje mi sie ze bedzie to w ramach decyzji administracyjnych. Czyli 14 dni na odwolanie do okregu, a nastepnie droga sadowa.
W decyzji bedzie podany termin oraz kwota do zwrotu. Wartosc Brutto z uwzględnioną waloryzacja. Zgodnie z orzeczeniami sądów zwrot podatku sie nie należy.
Jak zwykle nikt nie wie kiedy będzie podwyżka.
Chodzą plotki że podwyżka będzie w Marcu a teraz w Kwietniu Cyrk na kółkach :/
W wiadomościach gadają nauczyciele że Więziennictwo już dostało podwyżki co jest totalną bzdurą. CYRK :/
Policja już zapomniała o podwyżkach i obecnie Przewodniczący Jankowski rozmawia z Ministrem Brudzińskim o spełnieniu pozostałych postulatów (art. 15a, pełnopłatne nadgodziny, 25 lat do emerytury bez limitu wieku). Widząc "nasze" tempo prac nad podwyżkami, pewnie większość z nas będzie już emerytami, zanim te zmiany nastąpią.
Panie Przewodniczący Tuła, trzeba bardziej naciskać na ministrów MS.
https://ochrona24.info/15181,art-15a-i-nie-tylko/
Odprawa roczna??-zenada. Pan minister prosi o więcej. Więcej czego pytam. Może trzeba dać od czasu do czasu coś ludziom żeby wymagać. Oblozyliscie ludzi obowiązkami że ledwo dysza. Mydlicie nam oczy trzynastkami, obietnicą awansował a gdzie podwyżki.Pogaduszki ludzi którzy za grosz pojęcia nie mają o realnej służbie.
Podczas odprawy rocznej kierownictwa, Dyrektor Generalny Służby Więziennej gen. Jacek Kitliński zapewnił, że w 2019 roku najważniejsi będą ludzie: funkcjonariusze i pracownicy formacji. [i]– Bardzo was proszę, byście w tym szczególnym, jubileuszowym dla nas roku, realizowali swoje zadania z jeszcze większym zaangażowaniem –[/i] powiedział.
Co Wy na to? Bo ja myślę, że to kolejny prima aprilisowy żart.
[/quote]
Ten rok jest faktycznie wyjątkowy... tak bardzo wyjątkowy że w dniu święta SW zapomniano nawet o życzeniach dla funkcjonariuszy.
Z awansów niewielu funkcjonariuszy mogło się cieszyć, bo blokowane są od 2-3 lat choć oficjalnie nic ich nie blokuje....
Nie wiem, czy można wymagać jeszcze większego zaangażowania od funkcjonariusza działu ochrony z 400 nadgodzinami, czekającego na awans 3 lata i na obiecaną podwyżkę, którą według mediów już dostał?? -- widocznie można.
Jeśli dodamy do tego obrazu KDO, który w imię walki z nadgodzinami, by polepszyć sobie wyniki kwartalne --likwiduje kolejne stanowiska i posterunki, dokładając tym samym zadań i obowiązków pozostałym funkcjonariuszom, mamy pełen obraz wyjątkowości tego roku...
Jeśli w tym roku mają być najważniejsi ludzie to proszę o nich dbać, bo na razie wszystko zmierza do tego że po podwyżkach w 2020 r odejdzie większość z prawami emerytalnymi a ci którzy zostaną nie będą w tanie udźwignąć ciężaru pracy w okrojonym do granic możliwości stanie osobowym. Bo na rekrutację nie ma co liczyć...
Pozdrawiam.
I podobnie było w 2007r. Niby 777zł przez trzy lata. Pierwsza podwyżka była, potem wybory, potem ten pan co jest przewodniczącym parlamentu europejskiego kazał rozesłać do nas listy że będzie super i w ogóle, a potem zabrano inflacyjne, skończyły się nagrody, wychamowały awanse, do góry wiek emerytalny itd. I w zasadzie do dzisiaj SW zaciska pasa. Słabo widze te całe porozumienie i te podwyżki na przyszły rok i obnizenie wieku i cała reszta. Ten rząd także rozesłał do nas listy przecież. Tak jak ktoś napisał, wymagania wobec nas wysokie, służba realnie zagrażająca zdrowiu i życiu f-sza , ale jesteśmy traktowani naprawde jak takie byle co, taka jest prawda, zero szacunku do nas, a co do związków to czas już żeby przestać tak strzałkować i klepać się po pleckach i uśmiechać się do tych onych co nas mają gdzieś . Nikt tu przygłupem nie jest i konkretnie kazdy chce wiedzieć kiedy dostanie podwyżke bo się żyje za te pieniądze, wszystko do góry idzie, a jak nie chcą dać to niech powiedzą nie damy i tyle.
mpower5 wygląda to tak,że jeśli nie dotrzymasz do 15 tego roku to kasę musisz oddać.I to co najciekawsze kasę dostałeś netto do ręki a oddasz brutto.Jedyny twój ratunek żeby jej nie oddawać przed 15- tym rokiem to przejście rentę.
Panie administratorze pytanie odnośnie awansów na st straznikow w sluzbie jestem od 2014 roku podoficerka skonczona 2016 kwiecień pytanie jsk długo mamy czekać tyle osob odchodzi na emerytury pytam gdzie te pieniadze i wymagania ze nie ma ludzi i ze straznikiem z kapralem praca na oddziale a ja sie pytam kogo to obchodzi ze nie ma ludzi prosze o odpowiedz dla mnie i dla kolegow ktorych pewnie jest tysiace ktorzy maja taka sytuacje
Głodujesz? Sprawia Ci to wielka roznice jak dostaniesz podwyzke z wyrownaniem 1 kwietnia czy 1 maja a dlaczego nie napiszesz nic o PO i PSL jak nic Ci nie dawali przez 8 lat to Ci sie podobało tak  ? Dlazcego piszesz ze data 1 kwietnia jest wyssana z palca skoro nie masz pojecia kiedy dostaniesz podwyzke  ?
Dyrektor generalny zapowiedział, że do okręgowych inspektoratów skierowano środki na realizację awansów dla funkcjonariuszy, którzy nabyli uprawnienia do 31 grudnia 2017 r. oraz poinformował, że podejmie starania, aby w tym roku zrealizować jeszcze kolejne awanse.
czyli jak ktoś w 2018 ukończył szkołę podoficerską nie dostanie awansu na stanowisku na st. strażnika ? ? ?
2019, 09:52
Znowu na samym końcu. Pięknie panowie z C.Z dbają o swoją kadrę. Ale co tu się dziwić. Oni nie dostają ochlapów ze stołu. Jeszcze 3-4 lata odejdą Ci co są na 15 lat i będzie trzeba zamykać ten cyrk bo nie ma chętnych do pracy a Ci co się już przyjęli obserwują i też się zwolnią.
Sprawami legislacyjnymi niech się zajmują ci którzy biorą za to pieniądze. My chcemy krótkiej, informacji- kiedy one będą?- Krótkiej, zwięzłej informacji, żebyśmy wiedzieli, że traktowani jesteśmy poważnie- krótka wiadomość, która urnie wszelkie dewagacje i niepotrzebne niezdrowe emocje.
Jak to jest możliwe. Podwyżki ogłoszone w
zeszłym roku - niewypłacone do dziś a 13stki emerytur i rent ogłoszone w styczniu mają być wypłacane od 1 maja br. ...?!
(04-03-2019, 20:12 )ZIBI napisał(a): szczerze to jest mi Was strasznie zal przez 8 lat nie mogliscie sie doczekac podwyzek a do 1 kwietnia nie mozecie poczekac? Załosni Zalosni Załosni
a ta data skąd się wzięła? na stronie RCL nie ma nawet projektu więc ja się pytam co ma się stać 1 kwietnia? no wypłata to ja wiem a i Prima aprilis. Mnie jest żal takich nie potwierdzonych wpisów wyssanych z palca.
[url=https://pl.wikipedia.org/wiki/Prima_aprilis][/url]
Wystarczy żebyśmy otrzymali wiadomość kiedy ta podwyżka?- niech będzie, że np. w maju ale żeby wszyscy wiedzieli i byłoby po sprawie. A tu niestety zawsze musi być kręcenie i przez to tworzenie nerwowej atmosfery. Co nas obchodzi procedura legislacyjna- niech się zajmą tym ci którzy biorą za to pieniądze.
Przykre jest to, że wszystkie służby mundurowe dostały podwyżki, poza Nami. O Nas zapomniano. ZAPOMNIANO! To nawet nie jest śmieszne, to jest żenujące. Od Nas oczekują wspinania się na wyżyny, setki nadgodzin, sami w zamian nic nie dając. To jest wstyd dla Naszej góry, po prostu po ludzku wstyd, że nie dbacie o swoich ludzi. Marzy Wam się Norwegia. Dobrze, że tylko są to marzenia. Przy tym zostaniemy.
Witam mam pytanie do Was???Czy miał ktoś z was taką sytuację lub się z nią spotkał,że biorąc dofinansowanie na zakup mieszkania nie dotrwał do 15 roku służby  np: zmienił pracę itp... pytanie brzmi jak dalej wyglądała sytuacja jeśli chodzi o zwrot dofinansowanie
(04-03-2019, 20:12 )ZIBI napisał(a): szczerze to jest mi Was strasznie zal przez 8 lat nie mogliscie sie doczekac podwyzek a do 1 kwietnia nie mozecie poczekac? Załosni Zalosni Załosni
Po pierwsze, co to za magiczna data 1 kwietnia? Chyba jaja na prima aprilis sobie robisz, wierząc że do tego czasu będą podwyżki?
Po drugie, skoro inne służby mogły, to dlaczego nasza nie?
Po trzecie, powiedz w banku, żeby poczekali ze spłatą kredytu do 1 kwietnia.
https://ochrona24.info/15181,art-15a-i-nie-tylko/
policyjne związki działają i mają, a nasze gdzie są?
Podczas odprawy rocznej kierownictwa, Dyrektor Generalny Służby Więziennej gen. Jacek Kitliński zapewnił, że w 2019 roku najważniejsi będą ludzie: funkcjonariusze i pracownicy formacji. [i]– Bardzo was proszę, byście w tym szczególnym, jubileuszowym dla nas roku, realizowali swoje zadania z jeszcze większym zaangażowaniem –[/i] powiedział.
Co Wy na to? Bo ja myślę, że to kolejny prima aprilisowy żart.
Myślę że zadbanie o zdrowie rozwiąże wiele naszych problemów z ostatnich tygodni.
A jak tu się nie denerwować jak sama pani minister edukacji w RMF powiedział że Służba Więzienna już dostała 650 zł podwyżki.
Nikt z nas nie dostał i nie wiadomo kiedy dostanie.
Takie informacje doprowadzają do roztroju nerwowego. JA idę od jutra się leczyc a wy działajcie w temacie
A któż to cię zapewnił że 1 kwietnia będzie kasa?Bo na razie to mozesz pomarzyć.Za chwilę z protestem ruszają nauczyciele i może ktoś stwierdzi że to pilniejsza sprawa a SW czeka 8 lat to jeszcze poczekaja.
Powiem wprost, wstyd dla Naszych przełożonych w CZSW oraz NSZZFIPW żeby prawie 30 tysiecy funkcjonariuszy dowiadywało się od zaprzyjaźnionego portalu o postępach w pracach nad rozporządzeniem w sprawie naszych wynagrodzeń. CZSW ma codzienny kontakt z ministerstwem i co? Wielkie nic!!!Brawo Panie Generale!!!Strona zwiazkowa zrobiła bardzo duzo9,Ale można by oficjalnie zapytać co się dzieje. Nam pozostaje czekać bo ta Służba uczy cierpliwości zwłaszcza jeśli chodzi o pieniądze.
Wszyscy nas zlewają. Od Annasza do Kajfasza. Robi się co raz cieplej, dni dłuższe to i w domu się posiedzi na L4. A pan Jaki pokaże jak się pełni służbę.
(04-03-2019, 17:56 )Ochrona15l napisał(a): Witam. Co się stało z zapewnieniami że prace legislacyjne przebiegają w szybkim tempie. Nagle się okazało że Minister ponagla{w innym miejscu czytamy że "prosi" o przyspieszenie prac}, a z tego wszystkiego wynika że nasze podwyżki są w lesie. Piszą że cierpliwość f~szy się kończy, aja myślę że dawno się skończyła i najwyższa pora dać temu wyraz.
To prawda Jak długo mamy jeszcze czekać ?
(02-03-2019, 21:13 )fafik1977 napisał(a): Człowieczku o słabej konstrukcji z miła chęcią zamienię się z Tobą na 3m-ce i zapraszam do AS Warszawa Białołęka i wówczas pokażesz co potrafisz
Jeszcze na solówkę go zaproś. Jestem ciekawy co Ty tam takiego robisz skoro chcesz więcej zarabiać ?! Jakieś inne zasady i obowiązki macie tam niż na innych puchach ?
szczerze to jest mi Was strasznie zal przez 8 lat nie mogliscie sie doczekac podwyzek a do 1 kwietnia nie mozecie poczekac? Załosni Zalosni Załosni
Poproszę o opinię. W listopadzie złożyłem wniosek o dofinansowanie do zakupu mieszkania. Do tej pory nie otrzymałem żadnej odpowiedzi. Wiem że administracja ma 30 dni a w razie skomplikowanej sprawy do 60 dni.
(02-03-2019, 21:13 )fafik1977 napisał(a): Człowieczku o słabej konstrukcji z miła chęcią zamienię się z Tobą na 3m-ce i zapraszam do AS Warszawa Białołęka i wówczas pokażesz co potrafisz
Tego typu posty są żenujące.
Witam. Co się stało z zapewnieniami że prace legislacyjne przebiegają w szybkim tempie. Nagle się okazało że Minister ponagla{w innym miejscu czytamy że "prosi" o przyspieszenie prac}, a z tego wszystkiego wynika że nasze podwyżki są w lesie. Piszą że cierpliwość f~szy się kończy, aja myślę że dawno się skończyła i najwyższa pora dać temu wyraz.
Często przyjeżdżają do nas skazani z Białołęki. Skazani rozpieszczeni, zaskoczeni, że są w ZK a nie w przedszkolu. Jestem pewny że ty dużo potrafisz i powinieneś zarabiać co najmniej tyle co minister sprawiedliwości, a kmiotki z innych jednostek w Polsce piątą część z tego co ty, bo ty pracujesz w Warszawie ;o.
I nie musisz mnie zapraszać do Warszawki bo nie będę dojeżdżał kilkaset kilometrów. Gdyby przenieśli mnie rozkazem poszedłbym na emeryturę. A to że wyrażam swoją dezaprobatę co do twojej opini, że powinniśmy robić podziały wśród funkcjonariuszy i szanuję pracę zarówno tych, którzy pracują w małych i dużych jednostkach wcale nie znaczy, że pracuję w jakimś oz.
widzę , że wcześniej było dzielenie na ochrone i administracje, teraz zaczyna się nawet dzielenie w ochronie na służących w mniejszych i większych jednostkach... dziel pan panie Fafik1977 tak dalej, rządzącym w to graj. robisz chłopcze tzw. krecią robotę. na kogo jeszcze chcesz podzielić funkcjonariuszy, jak juz będzie na mniejsze i większe jednostki, to na te gdzie siedzą groźniejsi i mniej groźni, gdzie są i nie ma niebezpiecznych, potem według lokalizacji chyba i odległości dojazdu do pracy... skąd się tacy jak ty biorą?
Dobry wieczór. Mam pytanie do znawców tematu. Czy gdy odejdę na eme przed komisją, a zrobię ja będąc już na emeryturze ( przy założeniu że dostanę grupę w związku ze służbą ),to dostane 100% pensje przez rok czy zostanę z tym co wypracowałem? Proszę o opinie, ale nie typu według mnie tak czy cos w tym stylu tylko merytoryczną odpowiedź. Pozdrawiam.
Witam mam pytanie dotyczące wyplaty równoważnika za brak mieszkania. Dostalem decyzje o dofinansowaniu za budowę domu od decyzji do wyplatypracy minęło 10 miesięcy. W tym okresie nie wypłacane mi było za brak mieszkania. Czy mogę się starać o wypłatę tych środków i gdzie w jakim przepisie o tym przeczytam ??
(28-02-2019, 18:09 )Tym07 napisał(a): (26-02-2019, 13:02 )MdR napisał(a): (25-02-2019, 12:17 )Tym07 napisał(a): (22-02-2019, 10:47 )MdR napisał(a): (21-02-2019, 11:07 )Sadi napisał(a): [quote="Tomasz" pid='1729' dateline='1550564933']
Witam.
Od dłuższego czasu zastanawia mnie czy mam prawo do emerytury po 15 latach.
Do SW wstąpiłem w 2013r więc wedle nowej ustawy do nabycia praw emerytalnych muszę pracować 25lat (55rż) ale no właśnie ALE w 2006 roku zostałem powołany do zasadniczej służby wojskowej i czy w związku z tym mam prawo do emerytury po 15 czy 25lata?
Mam podobny przypadek, jeśli to była tylko zasadnicza służba to 25 lat przed tobą, jeżeli byłeś choć tydzień po Z na kontrakcie to mogą ci uznać. Ale to biuro emerytalne musi Ci sprawdzić
Na 100% uznają. Konieczne jest złożenie przysięgi, to wystarczy. Z przysięgi nikt nie może cię już zwolnić. Dlatego potem mogą cię powoływać w rezerwie do szkolenia. Bo wg ustawy caly czas pozostajesz w służbie ale jesteś w stanie Standby . Przynajmniej na to powoluja się sądy.
[/quote
A gdyby był tylko w zasadniczej służbie wojskowej? To też się łapie na stare zasady?
Też. Pisałem o zasadniczej właśnie. Potwierdził to drugi, który odbywał służbę zasadniczą w SG. Stara się do MON. Potwierdzili mu że przyjmą na starych zasadach, gdyż jego służba zaczęła się 20 lat temu. I nie ma znaczenia ze bylo 19 lat przerwy. Tak mu powiedziano w WKU. W kadrach powinni udzielić obszerniejszych informacji, ale zapytaj dyskretnie bo nie spodoba się to i to bardzo. Najlepiej przy okazji jakiegoś naboru.
No to wiem. Każdy kto odrabiał wojsko w policji SG PSP to będzie na starych zasadach. Ja byłem w zasadniczej a jej nie ma w ustawie dlatego pytam czy jest jakaś szansa na emeryturę po 15 latach bo zasadnicza to przecież też służba
Mam podobnie, przyjąłem się w maju 2013 do SW, a w 2012 zacząłem służbę kandydacką w wojskowym ośrodku szkolenia (chodzi o nsr), po szkoleniu jeszcze w tym samym roku podpisałem kontrakt z jednostką i jeździłem na ćwiczenia rotacyjne na poligony, ostatnie takie szkolenie miałem w lutym 2013 jako żołnierz NSR. Gdzie się najlepiej dowiedzieć na jakich zasadach emerytalnych jestem?
Jak ci sie nie pdoba to sie zwolnij. Nie wiedziales gdzie sie przyjmujesz czlowieczku o slabej psychice.
Panowie po co te przepychanki i licytacje który ma gorzej? Wiadomo że wszędzie jest coraz gorszy syf. Nawet w innych działach nie jest kolorowo. No ale w ochronie to się cuda dzieją. Moim zdaniem bez zdecydowanego nacisku z naszej strony górą będzie nas zwodzic ile się da w sprawie podwyżki i dodatków.Chyba czas pomyśleć o zdrowiu żeby pobudzić ich do działania.
Witam panowie kłucicie się kto ma więcej pracy ja pracowałem w ZK i w AŚ i tu i tu jest kupa roboty tylko inna specyfika kłutnie są bez sensu a o podwyżkach cisza rząd obiecuję rużne dodatki dla ludzi a zaraz o nas zapomną bo jast cisza budżet ustalony a tu cisza
Człowieczku o słabej konstrukcji z miła chęcią zamienię się z Tobą na 3m-ce i zapraszam do AS Warszawa Białołęka i wówczas pokażesz co potrafisz
(01-03-2019, 10:39 )Jamcion napisał(a): (26-02-2019, 20:23 )fafik1977 napisał(a): Panie Administratorze mam wspaniały pomysł bo jak czytam te posty to nigdy nie zewrzemy czterech liter by postawić się okoniem a dlaczego może geneza problemu tkwi nie tylko w systemie ale też w małych jednostkach gdzie możliwe z naciskiem na możliwe jest pełen stan etatowy, rządzą rodzinne klany i też przyjaźnie czy zaszłości z „piaskownicy” i nasuwa się wówczas pytanie? po co się stawiać, jest Mi dobrze a…a niech inni wywalczą. Może nie uda się już wrócić do ZK/AŚ pierwszej i drugiej kategorii, gdzie były różnice w płacach ale, może należałoby pomyśleć o wyższych dodatkach obligatoryjnie w jednostkach gdzie np. przedział jest do 500osadzonych, 500-1000osadzonych,1000-1500osadzonych i powyżej bo dlaczego? ten co pracuje w kryminale i ma 300 na otworku to dlaczego zarabia tyle samo co ten powyżej 1500?. Czemu nasuwa Mi się ten pomysł? bo jak czytam przepychanki o pierdoły a nie reagujemy na ważniejsze sprawy to zaczynam myśleć jak Ci z niektórych jednostek, przykre to. Pamiętajmy, że walczymy z pupilami, przełożonymi, su….per poleceniami a co najgorsze? ze sobą tj. funkcjonariuszami będacymi najniżej w przewodzie pokarmowym. Nie wymagajmy od innych cudów, a zacznijmy od siebie. Pozdrawiam
Może dltego że w takim jak ty to nazywsz kurniku gdzie jest 300 osadzonych pełni służbę w nocy naprzykład 3-4 ochroniarzy a w takim ZK gdzie jest 1500 kilkudziesięciu.
|